Prima pagină » Culinar » Rețeta pentru un souffle de ciocolată moale, aerat și delicios!

Rețeta pentru un souffle de ciocolată moale, aerat și delicios!

07 oct. 2024, 11:10,
Redacția BZI în Culinar

Acest souffle de ciocolată este un desert elegant și rafinat, cunoscut pentru textura sa aerată și gustul intens de ciocolată. Acesta impresionează prin delicatețea compoziției și este deseori considerat o provocare culinară datorită tehnicii precise necesare pentru a obține acea umflare perfectă. Ideal pentru momente speciale, acest desert îmbină savoarea bogată a ciocolatei cu o consistență ușoară și pufoasă.

Un souffle de ciocolată este una dintre acele delicii care transformă orice masă într-o experiență memorabilă. Provenind din tradiția bucătăriei franceze, acest desert reușește să îmbine măiestria culinară cu plăcerea gustului intens. Prepararea acestuia poate părea intimidantă la prima vedere, dar cu ingredientele potrivite și respectarea câtorva tehnici esențiale, rezultatul este unul spectaculos.

Ingrediente pentru un souffle de ciocolată reușit

Deși souffle-urile de brânză sunt cele mai cunoscute, persoanele care poftesc la ceva dulce sunt, poate, mai predispuse să prefere un souffle de ciocolată.

Un souffle este un preparat culinar alcătuit dintr-un aluat moale, grație albușurilor bătute spumă, la care se pot adăuga fructe, brânză și, de ce nu, ciocolată, fiind astfel o prăjitură de vis.

Nimeni nu cunoaște istoria exactă a acestui fel de mâncare, deoarece există, probabil, de când există ouăle, făina și laptele. Și cu toate acestea, se crede că ideea și rețeta originală pentru souffle ar fi apărut într-o carte de rețete numită „Le Cuisenier Moderne” din 1742, scrisă de francezul Vincent La Chappelle.

Astfel că, aveți nevoie de 100 gr ciocolată neagră, 70 gr zahăr alb, 130 ml lapte, 30 gr făină, 5 gr sare, 30 gr unt gras cu cel puțin 80% grăsime, 85 gr albușuri, 50 gr gălbenușuri, 15 ml esență de vanilie.

Acum că ai toate ingredientele, nu vei avea cum să nu iubești o porție generoasă de souffle de ciocolată, cu o consistență cu adevărat deosebită, care nu are cum să te lase rece.

Mod de preparare

Numele acestui preparat provine de la franțuzescul „soufflé”, o formă a verbului „souffler”, care se traduce drept „a sufla”, „a respira” sau „a umfla”. Dacă ne uităm la poze cu souffle-uri, este ușor să ne dăm seama de ce a fost aleasă această denumire.

Există mai multe tipuri de souffle-uri, precum cele cu ierburi, brânză, legume pentru felurile principale și aperitive sau cu fructe, ciocolată, gemuri pentru desert. Souffle-urile sunt adeseori însoțite de un sos, fructe sau înghețată.

Pentru amatorii de dulciuri, un souffle de ciocolată este un răsfăț culinar incredibil, care poate fi savurat nu doar la restaurant, ci și acasă, la fel ca un delicios tiramisu cu fistic. Astfel că, trebuie să separat de celelalte ingrediente, tapetăm cu unt și zahăr 2 vase ramequin mai mari sau 4 mici, apoi se amestecă cu grijă făina cu sarea și untul.

Într-o oală, încălzim laptele și 55 de grame de zahăr, până aproape de punctul de fierbere, apo se adaugă compoziția de făină și unt, până compoziția devine omogenă.

Se oprește focul și imediat se adaugă ciocolata, amestecând până se topește pentru ca mai apoi să se adauge gălbenușurile și esența de vanilie și se amestecă bine.  Separat, se bat albușurile și restul de zahăr, până se obține o spumă tare.

A venit vremea combinării celor două compoziții astfel că, în baza de ciocolată se amestecă inițial câteva linguri de spumă de albuș. Ultelior, restul de spumă de albușuri se încorporează treptat, cu ajutorul unei spatule, cu mișcări foarte ușoare, pentru a nu elimina bulele de aer.

Se umplu vasele tapetate anterior până la margine și se dă souffle-ul de ciocolată la cuptorul preîncălzit la 190°C timp de 13 minute.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: "Au protecţia lui"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Vreme depresivă în România. Început de săptămână cu probleme
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Imaginile video cu Mario Iorgulescu, care petrecea cu femei, au înnebunit-o de furie pe Melek Minca. Soția șoferului omorât susține că a luat o decizie radicală
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în luna mai pentru ca cireșul să rodească din plin. Se va umple de fructe dulci și gustoase
Dailybusiness.ro
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
RomaniaTV
Cristela Georgescu ține post negru intermitent: „De 6 ani fac asta. Am pierdut tot ce a însemnat ”corp deșeu”, se vede clar”
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispar banii de pe carduri, ANAF şi BNR avertismente pentru toţi românii cu carduri
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`