Un ciolan afumat la cuptor este una dintre cele mai apreciate rețete tradiționale, perfectă pentru o masă copioasă, alături de familie sau de prieteni.
Acesta este fraged, suculent și plin de arome, așadar, nu trebuie să lipsească de pe mesele de sărbătoare.
Iată cum poți prepara un ciolan afumat la cuptor
Pentru a-l prepara, vei avea nevoie de 1 ciolan afumat de aproximativ 1,5-2 kg, de 4 căței de usturoi, de 2 cepe mari, de 2 morcovi, de 500 ml apă sau bere, de 2 foi de dafin, de 1 linguriță de boabe de piper, de 1 linguriță de cimbru uscat, de 1 lingură de boia dulce, de 3 linguri de ulei de măsline și de sare și piper după gust.
Se fierbe ciolanul afumat într-o oală mare cu apă și cu ceapa tăiată în câteva bucăți, cu morcovii feliați, cu foile de dafin și cu boabele de piper. Se fierbe la foc mediu timp de aproximativ 2 ore, până când carnea începe să se desprindă ușor de pe os, astfel încât să fie mai fraged și să elimine excesul de sare.
După acest timp, scoate ciolanul și lasă-l să se răcească puțin. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade și se amestecă într-un bol uleiul de măsline, usturoiul și condimentele alese, apoi se unge ciolanul foarte bine cu amestecul făcut. Se așează într-o tavă și se toarnă apa sau berea, fără să se acopere carnea.
Se acoperă tava cu folia de aluminiu pentru o oră, apoi se îndepărtează și se lasă la rumenit pentru încă 30 de minute. Ocazional, se mai poate stropi cu sosul din tavă, pentru un gust și mai deosebit.
Sfaturi pentru un preparat perfect
Dacă nu știi ce garnitură să prepari pe lângă, este important să știi că un piure de cartofi cremos poate fi alegerea ideală, deoarece pontețează gustul intens al cărnii. De asemenea, varza călită este o combinația clasică, ce echilibrează perfect aromele, alături de o mămăligă și niște murături, perfectă fiind pentru iubitorii de tradițional.
O salată de varză sau niște murături asortate adaugă prospețime și face un constrast perfect pentru preparat.
Dacă vrei ca ciolanul să iasă perfect, este important să îl fierbi înainte să îl coci, ca să fie fraged și suculent. De asemenea, berea sau vinul alb îi poate oferi o aromă deosebită și o crustă foarte crocantă. Dacă dispui de mai mult timp, poți lăsa ciolanul la marinat peste noapte cu condimentele preferate, pentru un gust desăvârșit.
Un truc este să aibă parte de o coacere lentă, întrucât cu cât se gătește mai încet, cu atât devine mai moale și mai gustos. În cazul în care nu dispui de foarte mult timp, o oală sub presiune vă poate salva și îl poate fierbe într-un timp mult mai scurt.
Se recomandă și ca sarea să fie pusă abia după ce guști puțin din carne, existând posibilitatea ca ea să fie deja sărată și să nu necesite adaugată foarte mult. Un alt secret este și să îl ungi cu puțină miere de albine.
Un ciolan afumat la cuptor este un preparat clasic și foarte iubit, ce poate fi servit la o masă festivă sau într-un weekend cu familia.