Se menționează adesea că un brisket de vită este preparatul preferat al americanilor, fiind cu adevărat un deliciu, ce se topește în gură.
Brisketul este pieptul de vită, o tăietură de carne mai fibroasă, ce dă cele mai bune rezultate, dacă este gătită în mod lent.
Rețeta pentru brisket de vită
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 2 kg de brisket, de 3 lingurițe de ulei de măsline, de 3 lingurițe de zahăr brun, de 2 lingurițe de boia dulce, de 1 linguriță de usturoi granulat, de 1 linguriță de ceapă granulată, de 1 jumătate de linguriță de chimen, de 1 linguriță de muștar granulat, de 1 linguriță de sare și de 1 linguriță de piper negru măcinat.
Pentru sosul barbeque vei avea nevoie de 125 ml oțet de mere, de 375 ml de ketchup dulce, de 110 grame de zahăr brun, de 3 căței de usturoi pisați, de 2 lingurițe de ceapă granulată, de 2 lingurițe de piper negru măcinat, de 2 lingurițe de muștar granulat, de 1 linguriță de piper cayenne și de 3 lingurițe de sos Worchestershire.
Înainte de a începe preparararea, începe să amesteci toate condimentele: zahărul brun, boia, usturoiul, ceapa, muștarul, sarea, piperul și chimenul foarte bine, până când se formează o pastă cu care să ungi bucata de carne pe toate părțile, în mod uniform.
Lasă carnea să absoarbă condimentele, apoi amestecă toate ingredientele pentru sosul barbeque și pune-l într-o cratiță sau în slow cooker, până când scade. Între timp, pune carnea într-o tigaie cu puțin ulei, până când amestecul de condimente se caramelizează.
Se pune cuptor la 120 de grade pentru aproximativ 6-8 ore sau în slow cooker pentru 10 ore.
Cel mai des această carne este făcută la afumătoare
Dacă ai o afumătoare de calitate, vei avea nevoie doar de carne, sare, piper și de timp. Este recomandat să achiziționezi o bucată întreagă, cu tot cu grăsime, pentru a avea mai multă savoare. Se spală foarte bine carnea, se pune pe un tocător și se elimină grăsimea în exces, cu ajutorul unui cuțit foarte bine ascuțit.
Se asezonează apoi cu sare și piper, iar opțional poți adăuga și usturoi granulat. La afumătoare se folosește în mod ideal un lemn de esență tare, precum stejarul. Este esențial să te asiguri că există un flux constant de fum și o temperatură de 74 de grade. Se lasă carnea în afumătoare pentru aproximativ 8 ore.
După acest timp se scoate din afumătoare și se învelește în folie. Aceasta trebuie împachetată foarte bine, nelăsând descoperit nici măcar o parte, astfel încât să nu se scurgă din zeamă. În acest mod, friptura va fi foarte suculentă. După ce ai împachetat brisketul în folie, se pune din nou în afumătoarea setată pe 107 grade Celsius, fiind gata în momentul în care temperatura interioară, măsurată cu ajutorul unui termometru va ajunge la 95 de grade Celsius.
În funcție de tipul afumătorii și de mărimea bucății, poate dura chiar și 10 ore, dar rezultatul va merita cu siguranță. După acest timp, se scoate și se lasă la odihnit pentru minim o oră, acoperit cu un prosop.
Un brisket de vită este un preparat cu adevărat delicios, ce îi va impresiona cu siguranță pe invitați și pe familie, datorită aromei și texturii sale deosebite.