Un stufat de miel cu ceapă verde este un preparat tradițional, o tocăniță înăbușită, gătită lent la cuptor, ce are un gust cu adevărat deosebit.
Această rețetă este întâlnită cel mai frecvent în bucătăria din Muntenia, însă fiind atât de delicioasă, s-a răspândit în toată țara.
Iată cum poți face un stufat de miel cu ceapă verde delicios
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 1,2 kg de carne de miel cu os porționată în bucăți potrivite, de 5 legături de ceapă verde, de 4 legături de usturoi verde, de 10 lingurițe de ulei, de 150 ml vin roșu sec, de 350 ml de roșii pasate sau de roșii foarte bine coapte și decojite, de 200 ml supă de pui sau de apă, de 1 legătură de pătrunjel verde tocat și de sare și piper din belșug.
Porționează bine carnea în câteva bucăți, apoi unge-o cu puțin ulei și condimenteaz-o cu sare și cu piper pe toate părțile. Dacă carnea a stat în frigider, se lasă pentru minim 30 de minute la temperatura camerei.
Spală, curăță și taie în rondele partea albă și cea verde a cepei și a usturoiului, iar frunzele verzi de usturoi se împletesc în coronițe. Frunzele de ceapă se toacă și se păstrează separat, ele urmând să fie adăugate în mâncare la un alt moment.
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade și încinge o tigaie încăpătoare cu 3 lingurițe de ulei, la foc mediu. Rumenește puțin bucățile de carne, fără a le înghesui, astfel încât să prindă o crustă la suprafață. După ce s-au rumenit, se pun într-o tavă potrivită pentru cuptor, ideală fiind una de sticlă termorezistentă, un vas de ceramică sau o cratiță cu capac.
Care sunt pașii următori?
Se adaugă în aceeași tigaie și restul uleiului și se pune acum toată ceapa și usturoiul tocat, împreună cu un praf de sare. Se reduce focul și se călesc legumele până când devin translucide. După ce s-au înmuiat, se ridică temperatura și se adaugă vinul roșu sau alb, după preferințe, și se lasă la fiert până când se evaporă.
După ce s-a evaporat se adaugă roșiile pasate și se lasă totul să dea în clocot, apoi se oprește focul. Adaugă acum frunzele de ceapă păstrate și asezonează totul cu sare și piper, după gust. Toarnă sosul făcut peste carnea rumenită, iar dacă acesta nu acoperă toată cantitatea, completează cu apa sau supă de pui.
Acoperă foarte bine vasul, ideal cu un capac și se lasă în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 2 ore, când carnea devine foarte fragedă. În acest timp, se rumenesc coronițele de usturoi făcute într-o tigaie cu puțin ulei și se adaugă peste carne când este suficient de fragedă. După acest pas, se ridică temperatura la 190 de grade și se mai lasă în cuptor pentru câteva minute, cât să se rumenească.
La final se presară pătrunjelul verde tocat și se lasă la odihnit pentru câteva minute, înainte de servire.
Un stufat de miel cu ceapă verde este un preparat ce nu trebuie să lipsească de pe masă festivă de Paște, fiind un deliciu, ce va fi adorat de întreaga familie.