Prima pagină » Culinar » Rețeta pentru sos de piper verde. Secretul unei arome intense și rafinate!

Rețeta pentru sos de piper verde. Secretul unei arome intense și rafinate!

04 oct. 2024, 11:22,
Redacția BZI în Culinar

Sosul de piper verde are o aromă intensă și poate oferi un gust distinct preparatelor culinare. Poate fi un dressing perfect pentru preparatele la grătar, dar și pentru mușchi de vită sau somon.

Sosul de piper verde este des asociat cu preparatele din carne de vită, însă poate fi consumat și cu carne de pui, pește sau cu legume. Se pregătește ușor, din câteva ingrediente de bază, iar rețeta poate fi îmbunătățită după bunul plac.

Rețeta pentru sos de piper verde

Sosul de piper verde este un sos clasic, originar din Franța, care se prepară din piper verde, smântână pentru gătit, unt și alte condimente. Este un sos fin, cremos și aromat, care se potrivește perfect cu fripturile, peștele și alte preparate din carne.

Cu o istorie îndelungată, sosul este recunoscut pentru complexitatea gustului și versatilitatea în diferite rețete.

Sosul de piper verde a apărut pentru prima dată în Franța, în secolul al XVII-lea, fiind folosit pentru a masca gustul cărnii care nu era întotdeauna chiar foarte proaspătă.

Inițial, era preparat cu piper negru, dar în secolul al XIX-lea a fost înlocuit cu piper verde, care conferă sosului o aromă mai delicată.

La baza sosului se află, evident, piperul verde. Piperul verde este produs din boabele neajunse la maturitate ale plantei Piper nigrum, aceeași plantă de la care se obțîn boabele de piper negru și alb.

Aceste boabe sunt fie în saramură, fie conservate în oțet, pentru a le menține culoarea și pentru a reduce din iuțeală.

Astfel că, pentru această rețetă aveți nevoie de 1 linguriță de ulei de măsline, 1 șalotă mică, tocată, puteți folosi și o ceapă, 100 gr boabe de piper verde, 50 gr de unt, împărțite, 2 linguri de coniac de casă sau din comerț, 2 lingurițe de făină albă, 240 ml supă de vită, 120 ml de smântână pentru gătit și sare după gust.

Mod de preparare

Încălzește uleiul într-o tigaie medie la foc mediu. Adaugă șalota, boabele de piper verde și 25 grame de unt și gătește, amestecând ocazional, până când șalota s-au înmuiat, cam 3 minute.

Îndepărtează tigaia de pe foc, adaugă coniacul și pune-o din nou pe foc. Gătește până când alcoolul s-a evaporat, aproximativ 1 minut. Adaugă făina și gătește, amestecând, până când a fost absorbită, cam 1 minut.

Adaugă supa de vită și mărește focul la mediu-înalt. Fierbe, amestecând constant, până când sosul s-a redus la jumătate, 3-5 minute.

Adaugă smântâna și redu focul la mediu-mic. Lasă să dea în clocot până când sosul s-a îngroșat, aproximativ 5 minute. Adaugă restul de 25 de grame de unt și condimentează cu sare.

Sosul de piper verde este cel mai des asociat cu carnea de vită, dar poate fi de asemenea servit cu pui, porc, paste sau chiar legume. cu sare.

Sosul de piper verde făcut în casă se păstrează în frigider pentru câteva zile. Îl poți pune într-un vas bine închis sau într-un borcan. Nu e recomandat pentru congelare, după cum nu este recomandat nici sosul pesto.

O lingură de sos de piper verde are 60-80 calorii, în funcție de câtă smântână sau unt ai folosit, iar consumat cu moderație, poate fi parte a unei diete echilibrate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`