Snițelele de soia cu muștar și pesmet sunt alegerea ideală pentru zilele de post, atunci când vrei să schimbi meniul cu o gustare simplă și delicioasă. Prepararea lor nu durează mult și poate fi asezonată cu mai multe tipuri de garnituri, de la orez, piure sau chiar salată.
Șnițelele sunt unul dintre cele mai populare preparate culinare. Sunt atât pe placul adulților, cât și al copiilor și se servesc în aproape orice restaurant. În perioada postului însă, nu te poți bucura de șnițelele clasice din carne, astfel că varianta cu soia este cea mai căutată.
Rețeta pentru șnițele de soia cu muștar și pesmet
Postul reprezintă o perioadă de detoxifiere fizică și sufletească. Cei care aleg să țină post trebuie să renunțe la alimentele de origine animală. Din fericire, există variante prin care se pot bucura în continuare de anumite preparate pe care le iubesc, adaptate la perioada postului.
Bucătăria românească este una extrem de versatilă și originală, astfel că poți savura în continuare sarmale, chiftele sau șnițele, chiar dacă ții post. Toate aceste preparate, dar și altele, pot fi adaptate astfel încât să aibă un gust nemaipomenit și nici nu îți vei da seama că nu conține carne. Pentru a face șnițele de post gustoase și savuroase, trebuie să ții cont de câteva ingrediente cheie. Dacă le adaugi în compoziție, rezultatul final te va surprinde plăcut.
Ai nevoie doar de 2 pungi șnițel de soia; o ceapă; 2 căței de usturoi; piper; boia; muștar dulce; făină; pesmet; sare; piper; ulei și 3 linguri vin alb. Șnițelele de soia se fierb împreună cu ceapă, condimentele, vinul, usturoiul și boia. Se lasă la scurs, apoi sunt use pe ambele părți cu muștar dulce. Separat, se face o compoziție din făină, pesmet, sare și piper.
Compoziția nu trebuie să fie foarte groasă. Șnițelul este trecut prin această compoziție și prăjit în ulei încins. După ce sunt prăjite, sunt așezate pe șervețele ca să se scurgă surplusul de ulei. Se pot servi cu piure de cartofi, cu murături sau salată.
Ce beneficii are soia
Pentru că este o sursă bogată de grăsimi nesaturate, boabele de soia ajută la scăderea colesterolului rău și protejează inima de bolile cardiace. Consumul reduce semnificativ colesterolului rău și trigliceridele și crește valorile colesterolului bun.
Boabele și produsele din plantă au un conținut bogate de acizi fenolici, inhibatori de proteaze și genisteină, iar asta ajută la protejarea celulelor și menținerea lor sănătoase. Boabele de soia sunt o sursă bogată de izoflavoni, esențiali pentru buna funcționare a sistemului reproducător al femeilor.
Pentru că în perioada menopauzei nivelul de estrogen din organism scade, atunci intervin simptome specifice precum bufeuri, dureri sau schimbări bruște de dispoziție, însă izoflavonii combat aceste stări și ajută la o stare generală mai bună. Consumul de soia poate crește receptivitatea organismului la insulină, iar asta duce la scăderea riscului apariției diabetului.
Pe de altă parte, consumul în exces de soia ar putea determina iritații gastrointestinale, dezechilibre tiroidiene, tulburări ale menstruației sau stări de vomă. Este recomandat consumul cu moderație atât a boabelor de soia, cât și a produselor derivate din aceasta, cum sunt șnițelele de soia cu muștar și pesmet.