Prima pagină » Culinar » Rețeta pentru savarină de casă. Află care este varianta clasică, din caietul bunicii

Rețeta pentru savarină de casă. Află care este varianta clasică, din caietul bunicii

18 nov. 2024, 14:14,
Redacția BZI în Culinar

Printre prăjiturile cu gust de copilărie, notate în caietele îngălbenite de timp ale mamelor sau bunicilor se numără și rețeta de savarină de casă. Iată cum se prepară această prăjitură, așa cum se regăsea în cofetăriile de altădată.

Rețeta savarinelor are origini în bucătăria franțuzească, dobândindu-și denumirea după numele unui politician și avocat, Jean Anthelme Brillat-Savarin. Acesta era foarte atras de arta culinară și o rețetă asemănătoare mai găsim și în bucătăria italiană, denumită Rum Baba.

Rețeta pentru savarină de casă

Indiferent de originea rețetei, cert este că savarinele au fost și rămân printre cele mai apreciate prăjituri. Te poți bucura de gustul lor sevindu-le în toate cofetăriile, dar le poți prepara cu ușurință și în casă.

Din aceeași categorie cu savarinele fac parte și eclerele a căror rețetă aparține tot bucătăriei franțuzești. Descoperă și rețeta de eclere cu cremă de vanilie și glazură de ciocolată.

Ai nevoie de trei tipuri de ingrediente pentru prepararea savarinelor, pentru aluat, sirop, umplere și sirop. Astfel că pentru aluatul de savarine aveți nevoie de 6 gălbenușuri +1 ou întreg, 450 gr făină, 300 ml lapte cald, 50 gr zahăr tos, 25 gr drojdie proaspătă sau 7 gr drojdie uscată, 50 ml ulei sau unt topit (cu 82% grăsime), coaja de la 1/2 lămâie, 1/4 linguriță de sare.

Pentru sirop aveți nevoie doar de 1.250 ml apă, 500 gr zahăr tos și coaja de la ½ lămâie. Pentru umplere și decor aveți nevoie de 500 gr gem de fructe, 500 gr frișcă bătută și 50 ml rom, alcool sau esență.

În rețeta clasică, așa cum se regăsea în caietul bunicii, aluatul pentru savarine este unul dospit. Pentru a ajuta la dospirea mai rapidă a acestuia, este important să aduci făina și ouăle la temperatura camerei. Dacă folosești aceste ingrediente reci, timpul de dospire a aluatului va fi mai mare.

Amestecă într-un bol drojdia cu o lingură de zahăr până când se diluează, apoi adaugă laptele cald. Adaugă 1 lingură de făină și omogenizează bine amestecul. Apoi, lasă maiaua de drojdie să se dezvolte până când își dublează volumul și se formează spumă la suprafață.

În alt bol, adaugă gălbenușurile, oul întreg, restul de zahăr și coaja de lămâie răzuită fin. Amestecă energic aceste ingrediente până când zahărul se dizolvă și obții o compoziție cremoasă și deschisă la culoare.

Indicații de preparare

Trece făina prin sită în bolul de frământare și adaugă sarea peste ea. Cu o lingură, formează un loc adânc la mijlocul ei și pune acolo compoziția cremoasă și maiaua de drojdie. Amestecă bine toate ingredientele din bol, turnând treptat și uleiul ușor încălzit sau untul topit și ușor răcorit.

Amestecă aluatul până când devine compact. Nu va fi un aluat ferm, precum aluatul de pâine. Acesta va avea textura mai moale. Așază o folie deasupra bolului și lasă aluatul la dospit până când își dublează volumul.

Când timpul de dospire a expirat, unge formele de copt savarine cu ulei sau cu unt topit. Ia cu o lingură din aluat și pune în formele de savarine atât cât să fie acoperit 3/4 din volumul lor. Așază o folie de prospețime peste forme și lasă aluatul să se mai dezvolte timp de 15-20 de minute. Încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.

Pune formele de copt în cuptor și coace savarinele pentru 10 minute, la 200 de grade Celsius. După acest interval de timp, redu temperatura la 180 de grade Celsius. Mai lasă savarinele la copt timp de 20-25 de minute.

După coacere, scoate savarinele din formele de copt și lasă-le pe un grătar de răcire timp de 2-3 ore. Este important să fie răcite și ușor uscate, pentru a putea fi hidratate mai apoi cu sirop.

Prepară un sirop simplu din apă cu zahăr și coajă de lămâie răzuită fin, prin fierberea acestor ingrediente. După stingerea focului, adaugă imediat savarinele în siropul fierbinte. Adaugă-le în mai multe tranșe și apasă-le cu o spatulă în sirop. Tot în sirop se po pune și foile fragede coapte pe fundul tăvii.

După ce le-ai însiropat pe toate, lasă-le să se răcească bine și stropește-le cu rom. Așază-le invers pe platou și decupează un căpăcel din ele. Glazurează căpăcelul cu gemul de fructe preferat. Peste savarinele decupate adaugă frișcă, apoi așază deasupra căpăcelul glazurat cu gem.

Pune platoul cu savarine de casă la rece, acoperit cu folie de prospețime. Astfel rețeta pentru savarină de casă este gata, e bine de știut că aceste prăjituri cu cât sunt mai reci, cu atât sunt mai delicioase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`