Proaspătă, colorată și bogată în arome mediteraneene, salata Nicoise este un simbol al rafinamentului culinar francez. Originară din Nisa, această rețetă clasică a cucerit gurmanzii din întreaga lume.
Salata Nicoise este o salată franțuzească făcută din roșii, ouă fierte tari, măsline Nicoise și fileuri de hamsii cu ulei de măsline. Alte ingrediente comune includ ton, ceapă, usturoi, fasole verde, capere și anghinare. Salata își are originea în orașul francez Nisa și este făcută în mod tradițional cu legume crude, deși există variații cu legume fierte sau pește.
Rețeta pentru salata Nicoise
La fel ca multe alte feluri de mâncare franțuzești, salata Nicoise a fost inspirată din ingredientele care erau ușor disponibile bucătarului care a inventat-o. Istoria felului de mâncare este alterată de multe legende, dar se crede că a fost creată de un bucătar din Nisa, Franța, pe nume Bigot.
Unele surse spun că Jean Bigot a făcut felul de mâncare în 1860; alții spun că a fost Andre Bigot în 1903. Alții cred că Carles a inventat felul de mâncare la Hotel de Paris din Monaco. Știm că numele salatei provine de la Nisa, deoarece atunci când a apărut pentru prima dată în meniurile din Nisa și din Paris, se numea Salade Niçoise.
O altă teorie populară este că salata și-a luat numele de la ingredientul său cheie. Cuvântul latin pentru hamsii este „Engraulis encrasicolus”; atunci când este scurtat la „encras” și combinat cu „Niçoise”, obțineți „encras Niçoise”, care se traduce prin „tocaniță niçoise”.
O tocană deosebit de populară, cunoscută sub numele de ragout Niçoise, a fost făcută cu legume și pește și servită la vremea respectivă. Salata Nicoise a devenit atât de populară încât este greu de crezut că a fost cândva un fel de mâncare relativ necunoscut.
Pentru rețetă vei avea nevoie de 300g cartofi noi; 300 g fasole verde sau aripioare haricot vert; 1 lingură sare; 3 ouă mijlocii spre mari; 1 ardei verde; ½ capățână de salată verde cu frunze moi, cum ar fi Bibb; 16 măsline (violettes de Nice, dacă este posibil); 16-24 file de anșoa în ulei; pătrunjel, după gust; busuioc, după gust; 1 lingură roșii; 250 grame ton în ulei; piper; sare de mare. Pentru dressing 1 lingură muștar; 1 cățel de usturoi, curățat și tăiat în jumătate pe lungime (opțional); 2 linguri oțet de vin roșu; sare; piper; 6 linguri ulei de măsline; suc de la o jumătate de lămâie.
Mod de preparare
Pune muștarul într-un castron mic. Dacă folosiți usturoi, tocați un sfert din cățel și adăugați-l în bol cu oțet, sare și piper. Se bate până se dizolvă sarea. Bateți încet uleiul de măsline. Adăugați mai multă sare, piper sau acid (lămâie sau oțet) după cum doriți. Spălați cartofii și puneți într-o oală cu apă rece.
Aduceți la fierbere, reduceți căldura la fiert și gătiți timp de 20-30 de minute sau până când vârful unui cuțit fi înțepat fără rezistență. Răciți cartofii într-un castron cu apă rece, apoi îndepărtați cu grijă coaja, decojindu-i cu mâinile. Tăiați cartofii în sferturi. Umpleți o oala cu apă, adăugați 1 lingură sare și pune la foc mare. Pregătiți un castron mare cu apă cu gheață și lăsați deoparte. Spălați fasolea verde și tăiați capetele.
Când oala este la fierbere maximă, puneți fasolea, acoperiți până când revine la fierbere și gătiți încă un minut sau două. Scoateți fasolea din oală și aruncați-o în vasul cu apă cu gheață. Se fierb ouăle tari, se răcesc și se decojesc.
Tăiați ouăle în sferturi. Tăiați tulpina ardeiului verde, tăiați-l în jumătate și îndepărtați semințele și miezul. Tăiați ardeiul în fâșii lungi și subțiri. Spălați salata verde cu grijă și uscați. Puneți măslinele fără sâmburi, dacă este necesar, și separați fileurile de hamsii.
Scoateți tulpinile din pătrunjel și busuioc. Tăiați grosier pătrunjelul. Rupeți busuiocul în bucăți. Acoperiți ambele cu un prosop de hârtie umed. Tăiați roșiile în sferturi. Scurgeți tonul de cea mai mare parte a uleiului său și desfaceți-l în fulgi fini.
Dacă folosiți usturoi, frecați bucata rămasă pe platoul de servire sau pe farfurii individuale. Se pune ușor salata verde si se aranjează pe platou sau farfurii. Aceasta este baza și nu ar trebui să umple vasul.
Se pun fasolea, cartofii și ardeiul verde. Se amestecă roșiile cu ulei de măsline si sare de mare. Se condimentează ouăle cu sare de mare și piper. Aranjați ingredientele pe o farfurie. Presărați ierburile si apoi fulgii de ton deasupra și obțineți o salată Nicoise.