Această rețetă de pui vienez poate să transforme un prânz sau o cină simplă într-un adevărat deliciu culinar.
Preparatul este bazat pe un sos alb delicios, necesită un timp scurt de coacere la cuptor și va fi adorat rapid de întreaga familie.
Iată cum prepari un pui vienez delicios
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 500 grame de piept de pui întreg cu ou și cu piele, de 400 grame de ciuperci, de 400 ml de lapte, de 250 grame de smântână, de 200 grame de cașcaval, de 2 cartofi, de 2 cepe, de 3 lingurițe de făină, de ¼ linguriță curry, de puțin ulei de măsline și de sare și piper după gust.
Începe prin a tăia toate ingredientele, după cum urmează: taie cepele mărunt, pieptul de pui fâșii, feliază ciupercile, taie rondele cartofii și dă prin răzătoare tot cașcavalul. Tapetează un vas de cuptor cu puțin ulei de măsline, apoi adaugă curry în el, ceapa și piperul. Adaugă acum și puiul și amestecă totul și lasă-l în cuptor pentru aproximativ 10-15 minute.
Într-o tigaie, pune puțin ulei și călește ciupercile pentru câteva minute, apoi adaugă-le peste preparatul din cuptor. După câteva minute, adaugă și cartofii tăiați rondele și acoperă vasul cu o folie de staniol, lăsând apoi în cuptor pentru aproximativ 20 de minute.
Fierbe laptele la foc mic, adaugă-i cele 3 lingurițe de făină și amestecă ușor. Pune acum smântâna și jumătate din cantitatea de cașcaval și amestecă până la omogenizare. Toarnă apoi sosul peste preparat, împreună cu cașcavalul rămas și lasă totul la cuptor pentru încă 20-25 de minute.
Câteva sfaturi de servire
Dacă crezi că sunt prea multe lactate în sos sau ai intoleranță la lactoză, poți înlocui foarte ușor laptele cu apa, iar smântâna clasică cu cea pentru gătit, chiar și în variantă vegană. Smântâna ideală pentru acest preparat are un conținut de grăsime de minim 12%.
Dacă vrei să fie mai rapid procesul și să nu folosești cuptorul, poți fierbe totul pe aragaz, însă va trebui să pui ceapa și pieptul de pui la călit, apoi cartofii la fiert, îi scoți și pregătești sosul. Dacă vrei ca preparatul să fie mai colorat, poți adăuga o legătură de pătrunjel tocat la final, alături de cașcaval, care nu doar că va da un plus de culoare, dar va da și un gust mai deosebit și mai fresh.
De asemenea, pentru un gust și mai deosebit, se poate adăuga un măr tăiat în felii subțiri, odată cu puiul. Un alt truc, înainte de adaugi sosul, dacă observi că bucățile de pui se lipesc între ele, se pot dezlipi cu ajutorul unei linguri de lemn.
În același timp, această rețetă se poate prepara și cu pulpe dezosate, iar făina se poate înlocui pentru sos cu amidon de porumb. Cele mai potrivite garnituri pentru acest preparat sunt orezul simplu, cartofii prăjiți, orice amestec de legume, roșiile simple, în salata sau o salată bulgărească.
Rețeta de pui vienez este foarte ușor de preparat și cu adevărat delicioasă, fiind una dintre cele mai populare rețete cu acest tip de carne.