Puiul cu sos de gorgonzola e o poveste culinară care, cu siguranță, le place aproape tuturor. Atât de mult încât nu aveți cum să nu o faceți cel puțin o dată pe lună pentru masa în familie. Puteți folosi orice tip de carne, ideea este ca aceasta să fie una cât se poate de lipsită de grăsimi.
La puiul cu gorgonzola este ideal ca tipul de carne să fie unul fără grăsimi, tocmai pentru ca sosul să compenseze lipsa acesteia. În general, acest preparat se servește însoțită de cartofi prăjiți, dar puteți adăuga și o garnitură de zucchini și dovlecei trași în tigaie cu usturoi și ceva roșii deshidratate.
Rețeta pentru pui cu gorgonzola
Majoritatea bucătarilor aleg să trateze peiptul de pui cu mai puțină atenție decât e cazul, considerându-l mai ales la acest fel de mâncare mai mult o bază proteică decât o friptură.
Cu toate acestea, combinația dintre bucățelele rumenite de pui pe jar cu gust de grătar în aer liber și sosul robust de gorgonzola este excepțională.
Pentru această rețetă de pui cu gorgonzola aveți nevoie de 2 piepți de pui, 200 gr. de gorgonzola, 50 ml lapte sau smântână de gătit, 1 dovlecel și 1 zucchini medii, 2 căței de usturoi, 4 roșii deshidratate în ulei, 1 lingură cremă de oțet balsamic sau oțet balsamic, 2 linguri de ulei de măsline, sare, piper și oregano.
Acest preparat este de origine italiană, iar italienii evită grăsimea animală, consumând mai ales cărnuri și părți slabe. O să spuneți, poate, că prosciutto e gras, da, mezelurile nu fac excepție, dar să nu uităm că italienii le mănâncă în cantități infime.
Indicații pentru preparare
Primul pas este să scoateți pieptul de pui din frigider cu o oră înainte de gătire. Aplatizați bucățile pentru grosime oarecum egală pe toată suprafața fără să exagerați, crestați-l în romburi cu ajutorul unui vârf de cuțit foarte ascuțit. Puneți pe fiecare piept o lingură de ulei și masați bine, apoi condimentați cu sare și piper.
Tăiați dovleceii cuburi mari, roșiile cuburi mici iar usturoiul felii, puneți apoi gorgonzola și smântâna de gătit într-o crăticioară și topiți la foc mic până la omogenizarea deplină. Frigeți pieptul de pui pe tigaia foarte încinsă aproximativ 3 minute pe fiecare parte, scoateți și lăsați la odihnit.
În aceeași tigaie, puneți o lingură de ulei din borcanul de roșii conservate sau ulei simplu și când este încins adăugați dovleceii. Lăsați 3 minute să prindă culoare și adăugați usturoiul și roșiile deshidratate.
Condimentați cu sare, piper și o linguriță de oregano, apoi când dovleceii sunt rumeniți la suprafață, dar nu moi, adăugați oțetul balsamic. Mai amestecați câteva secunde și luați de pe foc.
În cele 5 – 10 minute în care ați făcut dovleceii, pieptul de pui s-a odihnit, sucurile s-au răspândit din nou în toată carnea și este fraged în interior. Puneți pe farfurie pieptul de pui cu gorgonzola, peste el și garnitura de legume alături sau o porție de cartofi prăjiți, după cum vă este placul.