Prima pagină » Culinar » Rețeta pentru prăjitura Televizor sau Budapeste. Un desert clasic din anii ’60!

Rețeta pentru prăjitura Televizor sau Budapeste. Un desert clasic din anii ’60!

26 aug. 2024, 09:51,
în Culinar

Prăjitura Televizor este una dintre acele delicii care reînvie amintirile copilăriei, un desert clasic, bogat în arome și texturi. Cu straturi generoase de blat pufos, cremă de vanilie și ciocolată, aceasta impresionează prin aspectul său spectaculos și gustul irezistibil.

Prăjitura Televizor, cunoscută și sub numele de „prăjitura Budapesta,” este un desert tradițional românesc, apreciat pentru contrastul între blaturile de cacao și vanilie, completate de o cremă fină și un strat de glazură de ciocolată. Numele său provine de la forma specifică a acesteia, ce amintește de vechile televizoare cu tub catodic.

Rețeta pentru prăjitura televizor

În trecut, prăjitura Televizor era adesea vedeta meselor festive, iar astăzi continuă să fie un desert preferat în multe gospodării, aducând un strop de nostalgie și bucurie de fiecare dată când este servită.

Pregătirea acesteia necesită mai mult timp și mai multe etape însă rezultatul va fi încântător pentru orice gurmand. Această prăjitură are la bază o rețetă veche testată și validată de foarte multe gospodine putând fi servită după niște spaghete cu sos de roșii sau oricare alt fel de mâncare vă place.

Prăjitura Televizor este o prăjitură de casă simplă, spornică și gustoasă, cu ingrediente la îndemâna tuturor. Combinația este grozavă și merită încercată măcar o dată.

Astfel că, pentru blatul pandișpan aveți nevoie de 7 ouă, 150 gr zahăr, 170 gr făină, un vârf cuțit de sare iar pentru foi aveți nevoie de 2 ouă, 150 gr zahăr, 75 ml ulei, 3 linguri cacao, ½ praf de copr, 500 gr făină, 90 ml lapte.

Pentru cremă veți avea nevoie de 1 litru lapte, 200 gr zahăr, 10 linguri făină, coaja de la o lămâie, 1 lingură esență de vanilie, 350 gr unt.

Glazura este cea mai ușor de făcut aveți nevoie de doar 3 linguri de apă, 3 linguri cacao, 200 gr zahăr și 50 gr unt. Iar pentru prepararea acesteia trebuie doar să puneți toate ingredientele pentru glazură într-un vas și să le fierbeți până dau în clocot, apoi se lasă deoparte să se răcească puțin.

Instrucțiuni de preparare

Pentru prepararea blatului trebuie să mixați ouăle cu zahărul până compoziția devine cremoasă. Se adaugă făina și se amestecă pentru ca mai apoi să turnați aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt.

Blatul se pune la cuptorul preîncălzit, la 160 de grade, până se rumenește ușor deasupra, după ce este gata se scoate și se lasă să se răcească, acest blat se poate folosi și ca pandișpan pentru atunci când vă serviți cafeaua dimineața.

Pentru foi se amestecă ingredientele lichide peste care se adaugă ingredientele uscate și se frământă până se obține un aluat pe care îl împărțiți în două. Se coc foile pe dosul tăvii pentru 10 minute la 150 grade, după care se lasă să se răcească.

Pentru crema prăjiturii se pun într-un vas laptele, zahărul, făina, coaja de lămâie și esența de vanilie. Se amestecă totul la foc mic până se omogenizează, amestecând continuu, până când compoziția se va îngroșa și va deveni o budincă.

Se acoperă cu o folie alimentară ca să nu prindă crustă și se lasă să se răcească. Se freacă untul, apoi se adaugă crema rece, puțin câte puțin și se încorporează. Se împarte crema în două părți egale și se începe asamblarea prăjiturii, se pune mai înâi foaia cu cacao peste care se întinde jumătate din cremă. Se așază apoi blatul peste care se pune restul de cremă, iar la final ultima foaia de cacao.

Se scoate glazura de la rece și se toarnă peste prăjitura televizor, apoi se pune totul la frigider pentru câteva ore sau chiar peste noapte, pentru ca mai apoi să fie tăiată în forma dorită și mâncată cu poftă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`