Grecia este destinaţia preferată de vacanță a multor români, iar prin această prăjitură grecească însiropată ne putem bucura de aromele unice ale preparatelor grecești şi acasă. Cu foi crocante, nuci mărunțite și sirop parfumat cu lămâie sau scorțișoară, acest desert nu este doar o simplă gustare, ci un adevărat deliciu.
Prăjitura grecească însiropată poate fi preparată pentru mesele festive, dar și pentru momentele simple petrecute în familie. Gustul său bogat și textura sa specifică, care combină crocantul cu suculentul, cuceresc de la prima linguriță. Este un desert delicios, care va reuși să-ți încânte papilele gustative.
Rețeta pentru prăjitura grecească însiropată
În esență, o prăjitură grecească însiropată este un desert bogat, alcătuit din mai multe straturi sau componente, care sunt „îmbrăcate” în sirop dulce parfumat. Siropul, de obicei, este preparat din zahăr, apă, suc de lămâie sau portocale, uneori miere și arome precum scorțișoara, cuișoarele sau vanilia. Acesta nu doar că oferă gust, dar transformă textura desertului într-una unică: ușor crocantă la exterior, moale și suculentă în interior.
Influențele otomane se resimt puternic în bucătăria grecească, iar prăjiturile însiropate sunt cel mai dulce exemplu. De la faimosul baklava, o prăjitură grecească însiropată cu foi fine de aluat, umplută cu nuci și scăldată în sirop de miere, până la galaktoboureko, o combinație irezistibilă între cremă de griș și aluat crocant, Grecia a adoptat și adaptat deserturile Orientului cu un rafinament specific.
Rețeta de față și anume portokalopita se prepară în multe zone ale Greciei și, cu toate că originea ei nu este pe deplin cunoscută, se pare că acest desert s-a născut din sărăcie. Mai ales în zonele rurale, mâncarea nu se irosea niciodată, iar toate alimentele erau consumate sau retransformate.
Astfel, prăjitura cu suc de portocale a apărut ca urmare a faptului că rămâneau resturi de foi de plăcintă de la alte preparate, iar acestea au fost transformate într-un desert delicios.
Vei avea nevoie de 20 foi subțiri de plăcintă; 4 ouă; coaja rasă de la 1 portocală netratată; 200 g iaurt grecesc (10% grăsime); 1 linguriță praf de copt; 150 g zahăr; 100 g unt topit și răcit; 200 ml suc de portocale proaspăt stors; 1 linguriță extract de vanilie și unt, pentru uns. Iar pentru sirop ai nevoie de următoarele ingrediente: 150 ml apă; 100 g zahăr și coaja rasă de la 1 portocală bio.
Mod de preparare
Prima dată decongelezi foile de plăcintă și le rupi în bucățele mici, apoi le pui într-un castron încăpător. În alt bol mixezi ouăle, iaurtul, zahărul, extractul de vanilie, coaja rasă de portocală, praful de copt și sucul de portocale.
Adaugi și untul topit și răcit și mai mixezi puțin. Torni amestecul lichid peste foile de plăcintă rupte, amesteci, lași la infuzat 2-3 minute, apoi torni compoziția într-o tavă cu pereții înalți, unsă cu puțin unt. Dai la cuptorul preîncălzit, 30 de minute la 170-180 de grade Celsius.
Pentru sirop, pui la fiert apa cu zahărul și coaja rasă de portocală. După ce fierbe la foc mediu 3-4 minute, dai deoparte. Apoi scoți prăjitura din cuptor și torni peste ea imediat siropul. Lași să se răcească, apoi dai tava la frigider o oră, apoi decorezi desertul cu felii de portocală și îl poți servi cu înghețată de vanilie.
Este nelipsită de pe mesele de sărbătoare, fie că e vorba de Crăciun, Paște sau o simplă reuniune de familie. De asemenea, este un cadou des întâlnit când mergi în vizită, un gest de respect și drag față de gazde. Dacă nu ai gustat încă o prăjitură grecească însiropată, este momentul să o prepari chiar la tine acasă.