Prima pagină » Culinar » Rețeta pentru prăjitura grecească însiropată! Desertul pe care românii îl adoră în vacanțe!

Rețeta pentru prăjitura grecească însiropată! Desertul pe care românii îl adoră în vacanțe!

08 apr. 2025, 13:12,
Redacția BZI în Culinar

Grecia este destinaţia preferată de vacanță a multor români, iar prin această prăjitură grecească însiropată ne putem bucura de aromele unice ale preparatelor grecești şi acasă. Cu foi crocante, nuci mărunțite și sirop parfumat cu lămâie sau scorțișoară, acest desert nu este doar o simplă gustare, ci un adevărat deliciu.

Prăjitura grecească însiropată poate fi preparată pentru mesele festive, dar și pentru momentele simple petrecute în familie. Gustul său bogat și textura sa specifică, care combină crocantul cu suculentul, cuceresc de la prima linguriță. Este un desert delicios, care va reuși să-ți încânte papilele gustative.

Rețeta pentru prăjitura grecească însiropată

În esență, o prăjitură grecească însiropată este un desert bogat, alcătuit din mai multe straturi sau componente, care sunt „îmbrăcate” în sirop dulce parfumat. Siropul, de obicei, este preparat din zahăr, apă, suc de lămâie sau portocale, uneori miere și arome precum scorțișoara, cuișoarele sau vanilia. Acesta nu doar că oferă gust, dar transformă textura desertului într-una unică: ușor crocantă la exterior, moale și suculentă în interior.

Influențele otomane se resimt puternic în bucătăria grecească, iar prăjiturile însiropate sunt cel mai dulce exemplu. De la faimosul baklava, o prăjitură grecească însiropată cu foi fine de aluat, umplută cu nuci și scăldată în sirop de miere, până la galaktoboureko, o combinație irezistibilă între cremă de griș și aluat crocant, Grecia a adoptat și adaptat deserturile Orientului cu un rafinament specific.

Rețeta de față și anume portokalopita se prepară în multe zone ale Greciei și, cu toate că originea ei nu este pe deplin cunoscută, se pare că acest desert s-a născut din sărăcie. Mai ales în zonele rurale, mâncarea nu se irosea niciodată, iar toate alimentele erau consumate sau retransformate.

Astfel, prăjitura cu suc de portocale a apărut ca urmare a faptului că rămâneau resturi de foi de plăcintă de la alte preparate, iar acestea au fost transformate într-un desert delicios.

Vei avea nevoie de 20 foi subțiri de plăcintă; 4 ouă; coaja rasă de la 1 portocală netratată; 200 g iaurt grecesc (10% grăsime); 1 linguriță praf de copt; 150 g zahăr; 100 g unt topit și răcit; 200 ml suc de portocale proaspăt stors; 1 linguriță extract de vanilie și unt, pentru uns. Iar pentru sirop ai nevoie de următoarele ingrediente: 150 ml apă; 100 g zahăr și coaja rasă de la 1 portocală bio.

Mod de preparare

Prima dată decongelezi foile de plăcintă și le rupi în bucățele mici, apoi le pui într-un castron încăpător. În alt bol mixezi ouăle, iaurtul, zahărul, extractul de vanilie, coaja rasă de portocală, praful de copt și sucul de portocale.

Adaugi și untul topit și răcit și mai mixezi puțin. Torni amestecul lichid peste foile de plăcintă rupte, amesteci, lași la infuzat 2-3 minute, apoi torni compoziția într-o tavă cu pereții înalți, unsă cu puțin unt. Dai la cuptorul preîncălzit, 30 de minute la 170-180 de grade Celsius.

Pentru sirop, pui la fiert apa cu zahărul și coaja rasă de portocală. După ce fierbe la foc mediu 3-4 minute, dai deoparte. Apoi scoți prăjitura din cuptor și torni peste ea imediat siropul. Lași să se răcească, apoi dai tava la frigider o oră, apoi decorezi desertul cu felii de portocală și îl poți servi cu înghețată de vanilie.

Este nelipsită de pe mesele de sărbătoare, fie că e vorba de Crăciun, Paște sau o simplă reuniune de familie. De asemenea, este un cadou des întâlnit când mergi în vizită, un gest de respect și drag față de gazde. Dacă nu ai gustat încă o prăjitură grecească însiropată, este momentul să o prepari chiar la tine acasă.

Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Dispar complet aceste facultăți din România! Nu va mai exista admitere la programele de studiu pentru anul universitar 2025-2026
a1.ro
Volodimir Zelenski și Donald Trump, față în față la înmormântarea Papei Francisc. Ce au discutat, după umilirea de la Casa Albă. Mesajul președintelui Ucrainei: „Are potențialul de a deveni istorică”
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
Cât a ajuns să coste o caserolă de 500 de grame de căpşune româneşti. Scumpirile se simt şi la cireşe sau caise
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Piramida de la Pitești, locul enigmatic al experimentelor neconvenționale
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Miliardarul român îi sfidează pe Trump și Putin și anunță că România e pregătită de război cu Rusia
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Scăpaţi urgent de bancnotele de 20 și 50 de euro rămase prin portofele din vacanţe. Raport OFICIAL
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`