Pentru că în scurt timp piețele vor fi pline cu ele, este momentul să încerci să faci un pilaf cu urzici delicios. Este o rețetă simplă, de post, dar foarte gustoasă și sănătoasă.
În perioada aceasta, piețele sunt pline de verdețuri, tocmai pentru că a început Postul Paștelui, iar credincioșii se înghesuie să își cumpere produsele necesare. Dacă nu știi ce să mănânci în următoarele zile, o idee bună ar fi să pregătești o oală cu pilaf cu urzici, delioasă pentru tine, dar și pentru familia ta.
Rețeta pentru pilaf cu urzici
Chiar dacă este o rețetă de post, combinația de ingrediente este consistentă și sățioasă. Nu mai ai nevoie de altceva la masă. Orezul este ingredientul care oferă consistență, iar urzicile și ceapa verde oferă gust și multe vitamine.
Orezul face parte din lista de ingrediente la care apelezi atunci când dorești un preparat rapid, dar gustos. Se poate prepara în multe moduri, simplu sau combinat cu diferite ingrediente, pentru gusturi deliciose.
Urzicile sunt destul de versatile, oferă gust delicios preparatelor, dar și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Le poți prepara în multe moduri, sub formă de supe și ciorbe, piureuri, mâncăruri scăzute sau sub formă de aperitive.
Le poți include cu succes și în diferite aluaturi. Pentru această rețetă vei avea nevoie de 350 gr de urzici proaspete; 150 gr de orez; 1 legătură de ceapă verde; 4-5 linguri cu ulei de floarea soarelui; sare și piper după gust; pătrunjel verde sau altă verdeață.
Atât orezul, cât și urzicile se prepară într-un timp scurt. Vei petrece mai mult timp pentru pregătirea urzicilor. Acestea necesită o atenție deosebită atunci când le cureți. Folosește mănuși de unică folosință pentru ca urzicile produc urticarie la atingere. Separă frunzele de pe lujeri, apoi clătește-le bine în mai multe ape, până când ultima apa va fi limpede după scurgerea urzicilor. Apoi lasă urzicile într-o sită la curs.
Mod de preparare
Așază o cratiță pe flacăra aragazului și pune 3-4 linguri de apă în ea. Când apa începe să clocotească adaugă urzicile bine scurse. Apasă-le cu o spatulă pentru a pătrunde bine în interiorul apei și opărește-le pentru 3-4 minute, apoi scurge-le într-o sită.
Lasă-le să se mai răcească astfel încât să nu te frigi la mâini, apoi toacă-le mărunt. Pune uleiul într-o cratiță la încins și călește în el ceapa tocată mărunt, pentru 2-3 minute. Adaugă urzicile scurse peste ceapă. Amestecă-le bine pentru a se întrepătrunde aromele.
Adaugă orezul, amestecă-l ușor cu ceapa și urzicile și toarnă apă fierbinte, respectând proporția de 3:1 față de orez. Dacă ai o supă de legume pregătită anterior, adaug-o pe aceasta pentru un gust mai deosebit.
Fierbe pilaful cu urzici până când orezul absoarbe tot lichidul din cratiță. Asezonează-i gustul cu sare și piper. Toacă verdeața mărunt și adaug-o în deliciosul pilaf cu urzici cu ceapă verde la final de fierbere.
După stingerea focului, așază un capac peste cratița cu pilaf și mai lasă orezul să se hidrateze. Este delicios atât cald cât și rece. Ai obținut astfel un pilaf cu urzici, perfect pentru o masă de prânz sănătoasă.