Rețeta de pate vegetal se poate face din aproape orice legumă, fie ea fiartă sau coaptă. Adăugând și condimentele preferate, poți obține o pastă sănătoasă și gustoasă, tocmai bună în zilele de post. Ai nevoie doar de legumele și condimentele preferate și de un blender sau robot de bucătărie.
Dacă ți-ar propus să ții post sau pur și simplu să faci pauză de la preparatele cu carne, trece pe listă și o rețetă de pate vegetal. Rețetele de pate sunt foarte versatile pentru că poți face o mulțime de combinații pentru gusturi diferite. În modul clasic, pateul se prepară din ficat de pasăre sau de porc. Însă ficatul poate fi înlocuit cu multe alte ingrediente, atunci când dorești să savurezi un pate de post.
Rețeta pentru pate vegetal făcut acasă
Rețeta de pate vegetal cu ciuperci dar și cu alte legume aduce o abordare inovatoare asupra preparatului tradițional, oferind o variantă nutritivă și plină de gust pentru zilele de post. Cu aceste legume ca ingrediente principale, această rețetă propune o experiență gustativă echilibrată și satisfăcătoare.
Pateul este de fapt o pastă preparată prin procesarea fină a anumitor ingrediente fierte, coapte sau preparate la tigaie. Este una dintre opțiunile cu care te poți răsfăța la micul dejun sau la una dintre gustările dintre mese. Poți prepara pate dintr-o mulțime de combinații de ingrediente, obținând gusturi și texturi diferite.
Cea mai populară rețetă de pate se prepară din ficat de pasăre sau de porc. Dar, pentru perioadele de post ficatul poate fi înlocuit cu multe alte ingrediente. Poți înlocui ficatul cu năut, cu ciuperci, cu măsline sau chiar cu o combinație din mai multe ingrediente. Dacă nu țineți post puteți încerca și o musaca de cartofi cu carne de porc.
Pentru această rețetă aveți nevoie de 400 gr de linte fiartă, 150 gr de nuci, 250 gr de ciuperci champignon, 1 ceapă galbenă, 2-3 căței de usturoi, 50-60 ml ulei de măsline extravirgin, 1 lingură de zahăr brun, sucul de la 1/2 lămâie, 2 linguri cu de sos de soia, 1 linguriță cu boia de ardei dulce, 1 linguriță de cimbru proaspăt tocat, frunze de pătrunjel verde, sare și piper după gust.
Indicații de preparare
Pentru pateul din linte, poți folosi linte proaspătă, uscată sau din conservă. Avantajul celei din conservă este că nu mai trebuie să aștepți să fiarbă, ci poți prepara pateul într-un timp scurt.
Nu trebuie decât să desfaci conserva, pui conținutul într-o sită, iar după ce se scurge lichidul, clătești boabele de linte cu apă rece și le pui în robotul de bucătărie. În schimb, lintea uscată necesită cel puțin 30 de minute de fierbere pentru a se hidrata perfect.
Dacă te-ai lămurit cum stau lucrurile cu lintea și ai decis de care vrei să folosești, pasul următor este să te ocupi de ciuperci. Recomandate sunt ciupercile proaspete pentru că oferă un gust mai bun. Și nu necesită nici timp de preparare îndelungat.
Curăță ceapa și usturoiul și pune-le la călit în 2-3 linguri de ulei de măsline. Presară și puțină sare peste acestea, pentru a le ajuta să se pătrundă mai rapid.
Șterge bine pălăriile și codițele ciupercilor cu prosoape umezite, apoi toacă-le în felii subțiri.
Când ceapa devine sticloasă, adaugă o linguriță de zahăr pentru a o carameliza. Amestecă intens până la topirea zahărului. Poți folosi din start, 1-2 linguri de dulceață de ceapă.
Apoi adaugă ciupercile și lasă-le să se prepare, amestecându-le constant, până când se evaporă lichidul format. Adaugă și boiaua de ardei, sosul de soia și cimbrul. Mai amestecă puțin ingredientele pe foc, apoi lasă-le să se răcească.
Între timp, clătește și frunzele de pătrunjel, lasă-le să se scurgă și toacă-le mărunt. În funcție de gust, poți adăuga până la o legătură de pătrunjel. Toacă miezul de nucă mai mărunt, cu cuțitul.
Când ai toate aceste elemente pregătite, le poți procesa cu ajutorul blenderului. Pune lintea scursă în recipientul blenderului și adaugă peste ea nucile mărunțite și ciupercile cu tot cu lichidul din vas. Adaugă frunzele de pătrunjel și pornește blenderul.
Transformă totul într-o pastă densă, dar cremoasă și potrivește-i gustul cu sare și piper. Opțional dacă dorești o rețetă mai fină de pate vegetal, poți trece pasta prin sită.