Prima pagină » Culinar » Rețeta pentru pate vegetal făcut acasă. Iată din ce ingrediente îl poți pregăti

Rețeta pentru pate vegetal făcut acasă. Iată din ce ingrediente îl poți pregăti

18 nov. 2024, 13:12,
Redacția BZI în Culinar

Rețeta de pate vegetal se poate face din aproape orice legumă, fie ea fiartă sau coaptă. Adăugând și condimentele preferate, poți obține o pastă sănătoasă și gustoasă, tocmai bună în zilele de post. Ai nevoie doar de legumele și condimentele preferate și de un blender sau robot de bucătărie.

Dacă ți-ar propus să ții post sau pur și simplu să faci pauză de la preparatele cu carne, trece pe listă și o rețetă de pate vegetal. Rețetele de pate sunt foarte versatile pentru că poți face o mulțime de combinații pentru gusturi diferite. În modul clasic, pateul se prepară din ficat de pasăre sau de porc. Însă ficatul poate fi înlocuit cu multe alte ingrediente, atunci când dorești să savurezi un pate de post.

Rețeta pentru pate vegetal făcut acasă

Rețeta de pate vegetal cu ciuperci dar și cu alte legume aduce o abordare inovatoare asupra preparatului tradițional, oferind o variantă nutritivă și plină de gust pentru zilele de post. Cu aceste legume ca ingrediente principale, această rețetă propune o experiență gustativă echilibrată și satisfăcătoare.

Pateul este de fapt o pastă preparată prin procesarea fină a anumitor ingrediente fierte, coapte sau preparate la tigaie. Este una dintre opțiunile cu care te poți răsfăța la micul dejun sau la una dintre gustările dintre mese. Poți prepara pate dintr-o mulțime de combinații de ingrediente, obținând gusturi și texturi diferite.

Cea mai populară rețetă de pate se prepară din ficat de pasăre sau de porc. Dar, pentru perioadele de post ficatul poate fi înlocuit cu multe alte ingrediente. Poți înlocui ficatul cu năut, cu ciuperci, cu măsline sau chiar cu o combinație din mai multe ingrediente. Dacă nu țineți post puteți încerca și o musaca de cartofi cu carne de porc.

Pentru această rețetă aveți nevoie de 400 gr de linte fiartă, 150 gr de nuci, 250 gr de ciuperci champignon, 1 ceapă galbenă, 2-3 căței de usturoi, 50-60 ml ulei de măsline extravirgin, 1 lingură de zahăr brun, sucul de la 1/2 lămâie, 2 linguri cu de sos de soia, 1 linguriță cu boia de ardei dulce, 1 linguriță de cimbru proaspăt tocat, frunze de pătrunjel verde, sare și piper după gust.

Indicații de preparare

Pentru pateul din linte, poți folosi linte proaspătă, uscată sau din conservă. Avantajul celei din conservă este că nu mai trebuie să aștepți să fiarbă, ci poți prepara pateul într-un timp scurt.

Nu trebuie decât să desfaci conserva, pui conținutul într-o sită, iar după ce se scurge lichidul, clătești boabele de linte cu apă rece și le pui în robotul de bucătărie. În schimb, lintea uscată necesită cel puțin 30 de minute de fierbere pentru a se hidrata perfect.

Dacă te-ai lămurit cum stau lucrurile cu lintea și ai decis de care vrei să folosești, pasul următor este să te ocupi de ciuperci. Recomandate sunt ciupercile proaspete pentru că oferă un gust mai bun. Și nu necesită nici timp de preparare îndelungat.

Curăță ceapa și usturoiul și pune-le la călit în 2-3 linguri de ulei de măsline. Presară și puțină sare peste acestea, pentru a le ajuta să se pătrundă mai rapid.
Șterge bine pălăriile și codițele ciupercilor cu prosoape umezite, apoi toacă-le în felii subțiri.

Când ceapa devine sticloasă, adaugă o linguriță de zahăr pentru a o carameliza. Amestecă intens până la topirea zahărului. Poți folosi din start, 1-2 linguri de dulceață de ceapă.

Apoi adaugă ciupercile și lasă-le să se prepare, amestecându-le constant, până când se evaporă lichidul format. Adaugă și boiaua de ardei, sosul de soia și cimbrul. Mai amestecă puțin ingredientele pe foc, apoi lasă-le să se răcească.

Între timp, clătește și frunzele de pătrunjel, lasă-le să se scurgă și toacă-le mărunt. În funcție de gust, poți adăuga până la o legătură de pătrunjel. Toacă miezul de nucă mai mărunt, cu cuțitul.

Când ai toate aceste elemente pregătite, le poți procesa cu ajutorul blenderului. Pune lintea scursă în recipientul blenderului și adaugă peste ea nucile mărunțite și ciupercile cu tot cu lichidul din vas. Adaugă frunzele de pătrunjel și pornește blenderul.

Transformă totul într-o pastă densă, dar cremoasă și potrivește-i gustul cu sare și piper. Opțional dacă dorești o rețetă mai fină de pate vegetal, poți trece pasta prin sită.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Luminita Anghel a ajuns la capatul puterilor! Isi striga durerea pe internet dupa ce ani de zile a tacut: "𝘔𝘪-𝘢 𝘧𝘰𝘴𝘵 𝘧𝘳𝘪𝘤ă 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘤𝘰𝘱𝘪𝘭𝘶𝘭 𝘮𝘦𝘶 𝘣𝘪𝘰𝘭𝘰𝘨𝘪𝘤. 𝘈𝘮 𝘵𝘳ă𝘪𝘵 𝘶𝘯
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Chefi la cuțite, lider de audiență ieri. Diseară, Diana Mureșan, fostă sportivă medaliată care a devenit Chef, intră în audiții
Playtech.ro
Ce obligaţii ai când te opresc poliţiştii de la Rutieră? Actele pe care trebuie să le arăţi
observatornews.ro
Decizia SUA de a amâna eliminarea vizelor pentru România, fără precedent. În cât timp poate fi obţinută în regim de urgenţă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Zodii care se depart la finalul lunii. Vor avea parte de o mare dezamăgire
SportpeSurse
Transfer de 5 stele! Denis Alibec, lângă Alex Mitriță la Craiova
Playtech.ro
Motivul pentru fructele şi legumele sunt mereu la intrarea în supermarketuri. Este o „păcăleală”, spun experţii
Dailybusiness.ro
Călătoria cu trenul din Europa pe care nu ar trebui să o ratezi! Ai ocazia să vezi 3 țări, iar prețul biletului este accesibil
RomaniaTV
Peste 10.000 de bugetari vor fi concediaţi, anunţul de la Ministerul de Finanţe
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
SUBIECTE ROMÂNĂ SIMULARE BAC 2025 EDU.RO. Subiectul care a dat bătăi de cap elevilor. Doi profesori corectează fiecare lucrare
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`