Rețeta pentru oțetul de mere făcut în casă este o soluție naturală și sănătoasă, ideală pentru cei care doresc să evite produsele procesate. Urmând această modalitate simplă, vei putea prepara un produs natural chiar la tine acasă, folosind ingrediente de bază și fără conservanți artificiali.
Oțetul de mere făcut în casă a devenit din ce în ce mai popular datorită beneficiilor sale multiple pentru sănătate și utilizărilor diverse, de la gătit la îngrijire personală. Prepararea acestuia este un proces simplu, ce implică fermentarea naturală a fructelor.
Care este rețeta pentru un oțet de mere făcut în casă?
Oțetul de mere este un preparat natural cu un gust bogat și savuros și are numeroase beneficii pentru sănătate. Pe langa utilizările sale variate în bucătărie, pentru aromatizarea salatelor și a mâncărurilor, oțetul de mere are și alte întrebuințări în rutina de îngrijire a casei sau chiar în ritualurile de înfrumusețare a pielii și părului.
Indiferent cum alegi să îl folosești, trebuie să știi că poți prepara acest produs chiar la tine acasă, simplu și rapid. Pentru a prepara oțet de mere chiar la tine acasă, ai nevoie de doar de trei ingrediente și anume 2 kilograme de mere, 2 litri de apă, 100 de grame de zahăr și miere.
Desigur, poți adapta această rețetă, în funcție de cantitatea de oțet pe care vrei să o obții. De asemenea, pentru că întreg procesul de preparare să fie cât mai eficient, vei avea nevoie și de câteva ustensile și accesorii, precum un cuțit cu lamă bine ascuțită, un borcan cu dimensiuni potrivite, o lingură cu coadă lungă pentru amestecat, o pâlnie, o strecurătoare sau câteva bucăți de tifon curat, recipiente pentru păstrarea produsului finit, precum câteva sticle pentru oțet.
Ține cont de faptul că recipientele pe care le vei folosi pentru păstrarea oțetului trebuie să fie sterilizate în prealabil, pentru a distruge microorganismele. Pentru acest proces, spală cu atenție sticlele pe care vrei să le folosești și verifică să nu existe fisuri sau ciobituri la gura acestora, în cazul în care le refolosești.
Indicații de preparare
După ce ți-ai pregăti toate ingredientele și ustensilele de care ai nevoie, este timpul să dai start procesului de preparare. Iată care sunt pașii principali:
Primul pas pentru a obține un oțet de mere delicios este să speli cu atenție fructele sub un jet de apă rece, pentru a îndepărta cât mai bine praful și impuritățile. Taie apoi fiecare măr în felii și curată cu grija partea din mijloc ce conține codiță și semințele, apoi taie merele în cubulețe cu dimensiuni de 2 – 4 cm, păstrând coaja.
Adaugă cubulețete de mere într-un borcan din sticlă până când acesta este pe trei sferturi plin. Pune zahărul sau mierea și toarnă apoi apa fierbinte până când lichidul depășește cu câțiva cm nivelul merelor. Pentru un oțet de mere cât mai pur, este recomandat să folosești apa filtrată cu apa plată.
Amestecul astfel pregătit are nevoie de suficient timp, dar și de condiții optime de temperatura pentru a se transforma în oțet. Așadar, acoperă gura borcanului cu un tifon și folosește un elastic pentru fixare. În timpul procesului de fermentare se eliberează gaze, iar astfel amestecul va avea condiții propice pentru a se dezvolta.
Depozitează borcanul la întuneric, într-un spațiu cald, cu temperaturi cuprinse între 18°C și 26°C și amestecă din când în când cu o lingură cu coadă lungă.
După ce s-au scurs cele 14 zile, iar amestecul preparat a început să capete un miros de oțet, este momentul potrivit să strecori lichidul și să îndepărtezi merele. Poți folosi o sită sau câteva straturi de tifon curat pentru a strecura lichidul.
După ce ai făcut asta se mai lasă oțetul la fermentat încă 2 săptămâni, apoi rețeta de oțet de mere spune că se strecoară din nou, iar preparatul este gata.