O supă cremă de năut poate fi o masă completă, fiind foarte sățioasă și potrivită atât pentru adulți, cât și pentru copii.
Năutul este bogat în proteine, fibre și minerale, lucru care face această supă perfectă pentru cei ce își doresc să mânânce ceva sănătos și gustos.
Iată cum poți prepara o supă cremă de năut
Pentru a o prepara, vei avea nevoie de 200 de grame de năut, de 1 morcov, de 1 cartof, de 1 ceapă, de 5 linguri de semințe de susan, de 1 lingură de unt, de 2 căței de usturoi, de 2 linguri de ulei de măsline, de 200 ml de smântână pentru gătit, de sare, piper sau alte condimente, după gust.
Primul pas este să speli năutul și să îl lași la înmuiat, de preferat, peste noapte. După ce s-a înmuiat, se pune la fiert împreună cu morcovul, ceapa, sarea și apă, atât cât să treacă de două degete peste legume. Se mai adaugă apă ulterior, dacă năutul încă nu este fiert. Când acesta este pe jumătate fiert, se adaugă și cartoful și se fierb împreună până când sunt făcute complet.
Se scurge o parte din apă și se blenduiește totul cu ajutorul unui mixer vertical, apoi restul de apă se adaugă în mod treptat, în funcție de cât de lichidă vrei să fie supa.
Se adaugă apoi smântâna, untul, cățeii de usturoi, condimentele după gust, puțin ulei și susanul, care a fost în prealabil prăjit puțin.
Se poate servi cu crutoane sau cu pâine prăjită, iar pentru un plus de savoare se pot adăuga și câteva fâșii de bacon prăjite.
O altă rețetă delicioasă, pe care o vei repeta ori de câte ori ai ocazia
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 2 conserve de năut, de 1 ceapă albă, de 3 căței de usturoi, de 100 grame de bacon făcut cubulețe, de 1 cartof, de 1 lingură de ulei de măsline, de 1 litru de supă de legume, de 100 ml de smântână pentru gătit, de 3 foi de dafin, de 1 linguriță de busuioc, sare, piper și alte condimente după bunul plac, după preferințe.
Se pregătesc toate ingredientele, începând cu ceapa pe care o tăiem foarte fin, apoi se presează usturoiul sau se dă prin răzătoare. Se scurge năutul din conserve și se spală foarte bine sub un jet de apă rece.
Se curăță apoi cartofii și se taie în câteva cubulețe mici. Într-o oală încăpătoare se pune la încins uleiul de măsline și se călește ceapa și usturoiul la foc mediu, pentru câteva minute. Adaugă apoi cartoful, baconul și condimentele. Se pune năutul, supa de legume și foile de dafin și se lasă totul pe foc, până când este cartoful fiert.
Adaugă apoi smântâna de gătit, și dă supa prin blender, până când obții o cremă perfectă. Potrivește acum gustul, dacă mai este necesar, cu condimente. Se poate servi alături de crutoane sau de pâine prăjită, bacon și stropită cu puțin ulei de măsline.
O supă cremă de năut este o variantă pe placul oricui, delicioasă și hrănitoare, ideală pentru orice anotimp.