Pentru a face rețeta de lapte condensat acasă este important să știi că acesta se obține prin îndepărtarea parțială a apei din laptele proaspăt, urmată de adăugarea zahărului. Acest proces îi conferă o consistență groasă și o dulceață specifică. Laptele condensat este adesea folosit în diverse rețete de deserturi pentru a le oferi un gust dulce și cremos.
Cu siguranță ai întâlnit rețete care aveau trecut pe lista de ingrediente și laptele condensat și ai fost dezamăgită că nu l-ai găsit atât de ușor în comerț. Dacă în România nu este foarte utilizat la prepararea anumitor deserturi, afla că peste hotare este destul de popular de mai mulți ani. Poate că denumirea sună pretențios, însă rețeta de lapte condesat poate fi pregătită foarte ușor și acasă, în doar 15 minute.
Rețeta pentru lapte condensat făcut în casă
Prima înregistrare a unui produs asemănător laptelui condensat a fost brevetat de un englez, De Heine, în 1810. Acesta a conservat laptele și zahărul prin încălzirea amestecului într-un vas deschis.
În anii următori au fost acordate mai multe brevete pentru variații și îmbunătățiri ale acestui proces, până când, în 1856, americanul Gail Borden i s-a acordat un brevet pentru un procedeu care este în esență utilizat și astăzi. Pentru această rețetă ai nevoie de 200 ml de lapte cât mai gras, 200 gr de zahăr, 50 gr de unt și esența de vanile.
Primul pas constă în faptul că laptele trebuie pus la fiert laptele împreună zahărul cu untul. Ține compoziția la temperatură mică până acestea se topesc complet, apoi da focul mai tare și așteaptă să dea în clocot.
Se mai lasă laptele pe foc 10 minute, timp în care va trebui să amesteci frecvent cu o lingură de lemn. Spre final se adaugă și puțină esență de vanilie. Compoziția trebuie să fie cremoasă, nici prea subțire, nici prea groasă. Dă recipientul deoparte și lasă laptele condensat la răcit. După aceea, pune-l într-un borcan, depozitează-l la rece și folosește-l de fiecare dată când ai nevoie.
Cum faci acest deliciu cu lapte praf
Ca și la metoda anterioară, amestecă apa cu zahărul într-o cratiță cu pereți dubli. Pune cratița la foc mediu și fierbe compoziția până când se topește zahărul și obții un sirop dens. Amestecă continuu pentru omogenizare, apoi stinge focul și adaugă esența de vanilie și un praf de sare.
Încorporează laptele praf adăugându-l treptat în timp ce amesteci intens cu un tel sau cu mixerul. Amesteci până când obții un sos cremos de culoarea untului. Lași sosul să se răcească, apoi îl transferi în borcane cu capac și îl depozitezi în frigider.
Laptele condensat are un termen de valabilitate lung și o umiditate scăzută în comparație cu laptele obișnuit. Este utilizat pe scară largă în diferite deserturi, alimente dulci-sărate, bomboane, vafe și produse de patiserie, precum și însoțitor de cafea, ceai și alte băuturi.
În alimente și produse de copt, acest tip de lapte oferă următoarele beneficii precum dulceață, umiditate, vâscozitate, aromă și culoare mai deosebită. Rețeta de lapte condensat este ușor de pregătit în casă, iar rezultatul este delicios și aromat și, pe deasupra mult mai ieftin ca în comerț și lipsit de chimicale.