Dacă vrei să te bucuri de un preparat care să-ți încânte papilele gustative, trebuie să încerci neapărat să găteți o friptură de pui la tigaie în sos de vin. Este o mâncare cu care, cu siguranță, vei reuși să-i surprinzi pe cei dragi!
Dacă vrei să pregătești o carne de pui fragedă la tigaie încearcă această rețetă simplă. Vei obține un preparat extrem de savuros, perfect pentru o masă rapidă și sănătoasă. Acest preparat va deveni o alegere ideală atunci când vrei să aduci un plus de savoare a oricărei zile.
Rețeta pentru friptură de pui la tigaie
Această rețetă simplă de friptură la tigaie în sos de vin va fi cu siguranță apreciată de cei dragi și ar trebui să o pregătești ori de câte ori ți-e poftă de ceva gustos. Pentru această rețetă vei avea nevoie de 4 pulpe de pui; 2 linguri de unt sau ulei de măsline; 2 căței de usturoi, mărunțiți; 1 ceapă medie, tăiată mărunt; 200 ml de vin roșu sec; 200 ml de supă de pui (sau apă); sare; piper negru proaspăt măcinat; o linguriță de cimbru uscat sau proaspăt; o linguriță de rozmarin uscat sau proaspăt; opțional: o linguriță de făină; frunze proaspete de pătrunjel pentru decor.
Se încinge untul sau uleiul de măsline într-o tigaie mare la foc mediu. Se adaugă pulpele de pui și se prăjesc pe ambele părți până când devin aurii, aproximativ 5-7 minute pe fiecare parte. Se scot pulpele de pui din tigaie și se pun deoparte.
În aceeași tigaie se adaugă ceapa tocată și usturoiul mărunțit și se călesc până devin moi și aurii, timp de aproximativ 5 minute. Se adaugă vinul roșu și se lasă să fiarbă timp de 2-3 minute, până când alcoolul se evaporă.
Se adaugă supa de pui sau apa și se amestecă bine. Se pun pulpele de pui înapoi în tigaie și se adaugă cimbrul și rozmarinul. Se condimentează cu sare și piper după gust. Se acoperă tigaia și se lasă să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 20-25 de minute sau până când pulpele de pui sunt gata și sosul s-a îngroșat.
Dacă sosul nu este suficient de gros, se poate adăuga o linguriță de făină amestecată cu puțină apă și se amestecă bine pentru a se îngroșa sosul. Se presară frunzele proaspete de pătrunjel și se servesc pulpele de pui cu sosul cald alături de orez sau piure de cartofi.
Cum să frăgezești carnea de pui
Carnea de pui este una dintre cele mai preparate și apreciate proteine și nimeni nu își dorește să aibă în față o friptură de pui care să fie uscată, tare și imposibil de mâncat. Înainte să începi prepararea unei mese savuroase pe bază de carne de pui, descoperă câteva secrete care te ajută să frăgezești carnea.
Ananasul face carnea mai moale, enzima numită bromelaină din acest fruct descompune proteinele din carne, înmuind țesuturile din carne înainte de a o găti. Acest fruct tropical este unul dintre puținele ingrediente de marinată care îți înmoaie cu adevărat carnea, conferindu-i în același timp o aromă bogată.
Pentru a reuși să frăgezești cu succes friptura fără a-i strica gustul și textura, toarnă sucul de ananas peste carne și las-o la marinat timp de 1-2 ore, în funcție de tipul de carne. Nu folosi ananas conservat sau fiert.
Berea poate adăuga cărnii o aromă bogată, ca de caramel, cu un timp de gătire minim. Una dintre cele mai eficiente modalități de a frăgezi carnea este folosirea cărnii. Berea conține acizi alfa și taninuri care ajută la descompunerea fibrelor din care, făcând-o mai fragedă și aromată.
Marinarea cărnii cu lapte bătut aproximativ 20-40 de minute înainte de a o frige este o altă modalitate garantată de a o face perfect fragedă înainte de a pregăti o friptură de pui la tigaie.