O mâncare simplă de fasole cu cârnați în sos de roșii nu o va refuza nimeni, mai ales dacă e servită cu niște castraveți murați delicioși. Puțini știu că preparatul a fost pregătit pentru prima dată de către bucătarii din armată, fiind o mâncare ieftină și sățioasă pentru soldații care au luptat în cele două războaie mondiale.
Fasolea cu cârnați este unul dintre cele mai cunoscute preparate tradiționale românești. Și în ceea ce privește legumele, după cartof, fasolea este preferata românilor. De pildă, fasolea cu ciolan este un preparat care se consumă, de regulă, cu ocazia zilei de 1 decembrie.
Rețeta de fasole cu cârnați
Fasolea cu cârnaţi îşi are originea în popotele militare şi bucătăriile de campanie ale ostaşilor români din primul şi cel de-al doilea război mondial. Şi asta pentru că era o mâncare relativ uşor de făcut, consistentă şi săţioasă.
Militarii trecând ulterior în rezervă, au introdus acest preparat atât în bucătăria casnică, cât şi în cea profesională. Iată și cum se prepară un ciolan de porc foarte delicios la cuptor.
Dafinul nu trebuie să lipsească din acest preparat, de altfel un alt ingredient care face din acest fel de mâncare un preparat de nota 10 este cimbrul. Înainte de a ne apuca de pregătirea rețetei propriu-zise orice gospodină trebuie să știe că fasolea trebuie să fie aleasă și lăsată în apă rece peste noapte.
În acest fel boabele se înmoaie și nu mai necesită foarte multă fierbere. Cu toate acestea, dacă alegi fasole la conserve, procesul va fi unul mai scurt și ușor. Iată ce ingrediente trebuie să folosești pentru 10 porții: 1 kg fasole uscată sau conserve cu fasole; 1 kg cârnaţi de casă; 100 ml ulei de floarea soarelui; 4 cepe; 200 gr pastă de tomate; 3 gr cimbru; foi de dafin; piper; 20 gr usturoi; sare.
Indicații de preparare
Mai întâi, se fierbe fasolea în două ape. Prima fierbere va avea loc timp de 30 de minute, iar apa va fi aruncată. Cel de-al doilea ciclu termic va dura 45 de minute, cu adaos de sare, şi putem folosi o parte din a doua apă în care am fiert fasolea în produsul final.
Mulţi gurmanzi şi-au făcut un obicei din a mânca iahnia cu poftă, astfel că, de multe ori, le cade greu la stomac. Nu mai vorbim de problema balonării, care se pune ori de câte ori se consumă un preparat în care este inclusă şi fasolea. Dacă se respectă primul pas, ce înseamnă fierberea în două sau chiar trei ape, problema crampelor la stomac şi a balonării nu ar trebui să apară.
În paralel, se toacă ceapa mărunt şi se căleşte în ulei. Se adaugă apoi pasta de tomate şi cârnaţii, pentru că aceştia din urmă se prepară termic relativ repede. Punem şi puţină apă din recipientul unde a fiert fasolea, aşa cum aminteam anterior, pentru a transmite şi puţin din aroma acesteia. Se adaugă apoi aromele, însemnând foaia de dafin, cimbrul, usturoiul tocat sau zdrobit şi sare după gust.
Când constatăm că s-au pătruns cârnaţii, asta însemnând cinci, maxim zece minute, adăugăm fasolea fără niciun fel de zeamă. Amestecăm ingredientele pentru ca aromele să se întrepătrundă, iar preparatul să se omogenizeze.
După ce a dat în câteva clocote, asta însemnând alte 10-15 minute, se mai adaugă puţină apă din recipientul unde a fiert fasolea şi dăm preparatului consistenţa pe care ne-o dorim.
Punem apoi şi mărarul, acoperim oala unde preparăm iahnia şi o lăsăm încă 10 minute, după care o putem servi. Această fasole cu cârnaţi se mănâncă cu diverse salate, cum ar salata de sfeclă roşie, dar merge la fel de bine cu murături, ardei copţi sau castraveţi muraţi.