Rețeta pentru creier de porc congelat făcut în stil marocan poate fi considerată de-a dreptul spectaculoasă de bună, o poți încerca atât rece, cât și caldă. O să îți placă atât de mult încât cu siguranță vei mai vrea să repeți rețeta.
Având multe beneficii pentru sănătatea umană, creierul de porc este o sursă bogată de acizi omega-3, antioxidanți, minerale, proteine și colesterol, dar și alți esențiali care ajută la funcționarea optimă a sistemului nervos. Modurile de preparare sunt destul de multe printre care creier cu ou și ceapă, creier pane, dar și rețeta de azi în stil marocan.
Rețeta pentru creier de porc congelat făcut în stil marocan
Creierul fie că e de la proc, vită sau alt animal este foarte bogat în colesterol. Așadar, persoanele care au probleme cu colesterolul, au probleme cardiace sau probleme cu rinichii sau ficatul, ar trebui să evite consumul de creier.
Foarte important de reținul este că creierul ca aliment se alterează mai repede așa că atenție la cumpărare, mai ales dacă e congelat și musai să îl gătiți cât mai repede după ce l-ați cumpărat.
Pentru a face un creier de porc congelat în stil marocan ai nevoie de 1 kg de creier; câteva boabe de piper; 2-3 foi de dafin; 1 linguriță de boia afumată; 1 linguriță rasă de curry; 1 linguriță de cumin; 1 linguriță de oregano; 100 ml ulei vegetal; 400 ml pasată de roșii; sare și piper după gust. Se pot pune câteva bucăți de creier și într-o tobă de casă.
Pentru început vom pune o oală încăpătoare cu 2 litri de apă la fiert, 1 lingură de sare, boabele de piper și oțetul. Când va da în clocot se adaugă treptat bucățile de creier astfel încât apa să nu se oprească din clocotit.
Din momentul în care am adăugat ultima bucată se mai fierbe încă 5 – 6 minute la foc mediu. Se scot bucățile de creier pe o tavă, se acoperă cu o folie alimentară și se lasă să se răcească complet.
Când s-a răcit creierul, se tapează excesul de apă astfel încât să rămână cât mai uscată. Se încinge o tigaie li se adaugă jumătate din cantitatea de ulei, se prăjesc bucățile de creier câte 30 – 40 de secunde pe fiecare parte întorcându-le cu grijă să nu se rupă. Apoi îl scoatem afară pe o farfurie.
În uleiul rămas se adaugă condimentele și se călesc puțin fără să le ardem, se adaugă apoi pasta de roșii, se pune și creierul și se fierbe totul 3 – 4 minute, apoi preparatul este gata de servit.
Care sunt beneficiile consumului acestui aliment
Creierul de porc are mult beneficii pentru sănătate, fiind o sursă bogată de acizi omega-3, antioxidanți și alți nutrienți esențiali care ajută la funcționarea optimă a sistemului nervos. Se prepară ușor și există diverse rețete delicioase, inclusiv binecunoscutul creier pane.
Creierul de porc are în compoziția sa grăsimi sănătoase, vitamine, minerale, proteine și colesterol, fiind recomandat în special pentru menținerea sănătății sistemului nervos. 65% din caloriile sale provind din grăsimi sănătoase, conținând o cantitate mult mai mare decât orice alt organ sau mușchi. Grăsimea din creierul de porc este bogată în acid docosahexaenoic (DHA), un tip de grăsime omega-3 care susține funcția creierului și sănătatea ochilor.
Pe lângă grăsimi sănătoase, creierul de porc conține și proteine complete. Acestea au în compoziția lor toți cei 9 aminoacizi esențiali și sunt mai valoroase pentru menținerea masei musculare și declanșarea sațietății decât celelalte tipuri de proteine.
Datorită raportului ridicat de grăsimi și proteine, creierul de porc este un aliment ideal pentru dietele ketogenice și carnivore, care necesită ca aproximativ 80% din calorii să provindă din grăsimi. Prin urmare, o rețetă de creier de porc congelat făcut în stil marocan este perfectă pentru a te bucura de beneficiile acestui organ.