Prima pagină » Culinar » Rețeta pentru colțunași chinezești. Iată cum să faci un preparat în stil asiatic!

Rețeta pentru colțunași chinezești. Iată cum să faci un preparat în stil asiatic!

27 feb. 2025, 12:08,
Redacția BZI în Culinar

Dacă ești un fan al celor românești, atunci vei fi cu adevărat încântată de colțunașii chinezești, care sunt un deliciu al gastronomiei asiatice. Aceștia fac parte din meniul chinezilor de cel puțin 1.300 de ani, iar gustul lor nu este singurul motiv pentru care au devenit atât de populari.

Colțunașii chinezești sunt nelipsiți de la masa evenimentelor festive, iar cei care aleg să renunțe la ei, o fac pe propriul risc, deoarece în cultura chineză ei simbolizează prosperitatea. Forma colțunașilor nu amintește doar de lingourile folosite în trecut ca monedă de schimb, dar reprezintă și o lună încreștere, un simbol al belșugului în cultura chineză.

Rețeta pentru colțunași chinezești

Bucățile circulare de aluat simplu, din făină și apă, ascund umpluturi pline de savoare. În mod tradițional, carnea tocată de porc și legumele stau la baza umpluturii colțunașilor, însă vita sau peștele sunt de asemenea folosite.

În funcție de regiune, umplutura poate conține varza, țelina, ciuperci, praz și ceapă. Odată pliați, colțunașii pot fi pregătiți la abur sau fierți, ceea ce le reduce semnificativ numărul de grăsimi.

Contrastul dintre simplitatea aluatului și umpluturile aromate transformă colțunașii într-un adevărat deliciu, numai bun pentru a fi savurat atât în zile de sărbătoare, dar și în zile în care simți nevoia unui mic răsfăț în stil asiatic.

Pentru aluat ai nevoie de 250 g făină, 1 ou, 75 ml apă, 1 vârf de cuţit de sare. Pentru umplutură: 100 g carne tocată de vită, 30 g morcovi, 30 g dovlecel verde, 2 g ghimbir proaspăt, 10 g ceapă verde, 2 linguriţe de ulei de susan, 1 linguriţă sos de soia, 1/2 de linguriţă de zahăr, 2 linguriţe de ulei, 1 lingură de vin alb, sare după gust. Pentru sos: 5 g ghimbir proaspăt, 100 ml sos de soia, 50 ml oţet de orez și 20 ml ulei de susan.

Indicații de preparare

În seara Anului Nou Chinezesc sau la începutul primăverii, chinezii adaugă chiar ingrediente speciale umpluturii colțunașilor, pentru a simboliza anumite dorințe. Norocoșii care primesc un colțunaș cu gust dulce vor avea parte de bucurii neașteptate în perioada următoare, în timp ce alunele simbolizează o viață lungă, iar curmalele și castanele reprezintă venirea pe lume a unui fiu în viitorul apropiat.

Acestea fiind spuse, pentru a prepara aluatul, trebuie să combini ingredientele și să frămânți aluatul până devine moale spre mediu. Apoi trebuie să îl lași să se odihnească pentru 10-15 minute. Pentru umplutura va trebui să dai prin răzătoare morcovii, dovleceii și ghimbirul, apoi să toci mărunt ceapa verde. Se amestecă toate aceste legume cu restul de ingrediente.

După ce aluatul a fost lăsat la dospit se împarte în bile mici, pe care le vei întinde în foi foarte subțiri. Pune puțină umplutură în centrul fiecăria și pliați în două, sigilând marginile cu degetele și apoi răsucind în direcții opuse.

Colțunașii se gătesc la abur așezând o hârtie de copt pe fundul coșului pentru a împiedica lipirea lor de metal. O altă variantă de a prepara această rețetă este să fierbi colțunașii.

Pentru abur trebuie să acoperiți oala cu un capac și să lași la abur timp de 10-15 minute. Pentru a prepara sosul, toacă ghimbirul mărunt și amestecă-l cu restul ingredientelor. Servește sosul într-un bol mic alături de colțunașii chinezești.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri cutremurătoare. De ce nu a putut să fie salvat, de fapt, iubitul Mihaelei Rădulescu
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ispita Cristina Scarlevschi de la Insula Iubirii, dans la bară în parcare, chiar în toiul zilei. Trecătorii au făcut ochii mari
Playtech.ro
Primul martor la moartea lui Felix Baumgartner, dezvăluire cumplită: Încă respira, se chinuia să...
observatornews.ro
Vremea 28 iulie - 25 august 2025. Schimbare radicală; se răcește, revin ploile torenţiale și vijeliile
Playsport.ro
VIDEO Primele imagini cu reîntâlnirea dintre Elena Udrea și Eva Maria. Fetița nu îi mai putea da...
Evz.ro
Turiștii se plâng de nesimțirea de pe litoralul românesc
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Horoscopul iubirii pentru weekend. Cine are parte de conversaţii seducătoare, nativii care suferă din dragoste
Dailybusiness.ro
Florin Ristei, remarci neașteptate la adresa ispitelor de la Insula Iubirii: „8 din 10 ispite fac videochat”
RomaniaTV
Anunţ-şoc făcut de Mihaela Rădulescu după autopsia lui Felix Baumgartner: Eram SIGURĂ!
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
Trupul lui Felix Baumgartner a fost ridicat și va fi repatriat în Austria. PRIMELE DECLARAȚII ale Mihaelei Rădulescu. Ți se rupe sufletul: Poate fi în sfârșit dus acasă
redactia.ro
Mihaela Rădulescu a luat trupul neînsuflețit al lui Felix Baumgartner din Italia. Unde ar putea fi înmormântat austriacul. Schimbare de ultim moment
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 iulie 2025
25 iulie 2025