Dacă ești un fan al celor românești, atunci vei fi cu adevărat încântată de colțunașii chinezești, care sunt un deliciu al gastronomiei asiatice. Aceștia fac parte din meniul chinezilor de cel puțin 1.300 de ani, iar gustul lor nu este singurul motiv pentru care au devenit atât de populari.
Colțunașii chinezești sunt nelipsiți de la masa evenimentelor festive, iar cei care aleg să renunțe la ei, o fac pe propriul risc, deoarece în cultura chineză ei simbolizează prosperitatea. Forma colțunașilor nu amintește doar de lingourile folosite în trecut ca monedă de schimb, dar reprezintă și o lună încreștere, un simbol al belșugului în cultura chineză.
Rețeta pentru colțunași chinezești
Bucățile circulare de aluat simplu, din făină și apă, ascund umpluturi pline de savoare. În mod tradițional, carnea tocată de porc și legumele stau la baza umpluturii colțunașilor, însă vita sau peștele sunt de asemenea folosite.
În funcție de regiune, umplutura poate conține varza, țelina, ciuperci, praz și ceapă. Odată pliați, colțunașii pot fi pregătiți la abur sau fierți, ceea ce le reduce semnificativ numărul de grăsimi.
Contrastul dintre simplitatea aluatului și umpluturile aromate transformă colțunașii într-un adevărat deliciu, numai bun pentru a fi savurat atât în zile de sărbătoare, dar și în zile în care simți nevoia unui mic răsfăț în stil asiatic.
Pentru aluat ai nevoie de 250 g făină, 1 ou, 75 ml apă, 1 vârf de cuţit de sare. Pentru umplutură: 100 g carne tocată de vită, 30 g morcovi, 30 g dovlecel verde, 2 g ghimbir proaspăt, 10 g ceapă verde, 2 linguriţe de ulei de susan, 1 linguriţă sos de soia, 1/2 de linguriţă de zahăr, 2 linguriţe de ulei, 1 lingură de vin alb, sare după gust. Pentru sos: 5 g ghimbir proaspăt, 100 ml sos de soia, 50 ml oţet de orez și 20 ml ulei de susan.
Indicații de preparare
În seara Anului Nou Chinezesc sau la începutul primăverii, chinezii adaugă chiar ingrediente speciale umpluturii colțunașilor, pentru a simboliza anumite dorințe. Norocoșii care primesc un colțunaș cu gust dulce vor avea parte de bucurii neașteptate în perioada următoare, în timp ce alunele simbolizează o viață lungă, iar curmalele și castanele reprezintă venirea pe lume a unui fiu în viitorul apropiat.
Acestea fiind spuse, pentru a prepara aluatul, trebuie să combini ingredientele și să frămânți aluatul până devine moale spre mediu. Apoi trebuie să îl lași să se odihnească pentru 10-15 minute. Pentru umplutura va trebui să dai prin răzătoare morcovii, dovleceii și ghimbirul, apoi să toci mărunt ceapa verde. Se amestecă toate aceste legume cu restul de ingrediente.
După ce aluatul a fost lăsat la dospit se împarte în bile mici, pe care le vei întinde în foi foarte subțiri. Pune puțină umplutură în centrul fiecăria și pliați în două, sigilând marginile cu degetele și apoi răsucind în direcții opuse.
Colțunașii se gătesc la abur așezând o hârtie de copt pe fundul coșului pentru a împiedica lipirea lor de metal. O altă variantă de a prepara această rețetă este să fierbi colțunașii.
Pentru abur trebuie să acoperiți oala cu un capac și să lași la abur timp de 10-15 minute. Pentru a prepara sosul, toacă ghimbirul mărunt și amestecă-l cu restul ingredientelor. Servește sosul într-un bol mic alături de colțunașii chinezești.