Pentru că a venit primăvara și au apărut verdețurile, un preparat pentru masa de prânz poate fi această ciorbă de urzici cu ou și smântână. Aceste urzici sunt pline de vitamine și ar fi indicat să le incluzi în alimentația ta cât mai des.
Pentru că este sezonul urzicilor și sunt pline de vitamine, ar fi indicat să le incluzi în alimentația ta cât mai des. Dacă te-ai gândit să le prepari sub formă de ciorbă, iată o rețetă de ciorbă te care te vei îndrăgosti.
Rețeta pentru ciorbă de urzici dreasă cu ou și smântână
Dacă îți plac urzicile și vrei să le incluzi cât mai des în meniurile zilnice, trece pe lista de preparat și rețeta de ciorbă de urzici cu ou. Te va cuceri combinația dintre ou și urzicile fierte.
Poți prepara ciorba atât cu ouă fierte, cât și cu omletă sau cu ouă franjuri adăugate direct în ciorbă, în timpul fierberii. Toate variantele sunt delicioase, pentru că ouăle oferă gust și consistența ciorbei.
Urzicile sunt cele mai apreciate plante comestibile de primăvară, pentru că ele sunt cele mai gustoase și mai pline de vitamine. O porție de urzici îți oferă un plus de sănătate pentru toată ziua, dacă sunt gătite corect. Au un conținut bogat în vitaminele A, C, E și K, vitaminele B, clorofilă, beta-caroten, taninuri, uleiuri volatile și minerale precum fier, calciu, potasiu și dioxid de siliciu.
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 750 gr urzici proaspete; 1 legătură de ceapă verde; 1 morcov; 250 ml suc de roșii; 3 litri de apă; 3 linguri de ulei; 1 linguriță de sare; 1 legătură de leuștean și ouă pentru servit.
Primul pas pentru prepararea ciorbei constă în pregătirea urzicilor. Acestea necesită mai mult timp de pregătire, dar și o atenție deosebită. Separă frunzele urzicilor de pe tulpini, apoi spală-le foarte bine în mai multe ape reci.
Astfel te vei asigura că se elimină toate impuritățile de pe frunzele urzicilor. Nu uita să folosești mănuși de unică folosință atunci când cureți urzicile, pentru că acestea te pot înțepa și provoca urticarie.
Mod de preparare
Așază o oală cu multă apă pe flacăra aragazului. Când apa începe să clocotească scufundă urzicile în ea. Presează-le cu o spatulă să pătrundă bine în interiorul apei pentru a se opări uniform. Opărește-le pentru un minut în apă clocotită, apoi scurge-le într-o sită. Lasă-le în sită până când pregătești și celelalte ingrediente.
Curăță ceapa verde, clătește-o cu apă rece, scurge-o și toac-o mărunt. Curăță morcovul, clătește-l și toacă-l mărunt sau dă-l pe răzătoare. Încinge uleiul într-o oală și adaugă în el ceapa și morcovul. Călește-le pentru câteva minute, amestecându-le pentru a-și întrepătrunde bine aromele.
După scurgere, toacă urzicile mărunt și adaugă-le peste ceapă și morcov. Amestecă bine totul prin ulei timp de 2-3 minute, apoi adaugă sucul de roșii. După câteva minute de fierbere, adaugă 3 litri de apă fierbinte. Din acest moment fierbe ciorba de urzici pentru 15-20 de minute și asezonează-i gustul cu sare. În ultimele 5 minute de fierbere, adaugă și leușteanul verde tocat mărunt.
Dacă vrei să creezi franjuri de ouă în ciorba de urzici, sparge ouăle într-un bol și amestecă-le până la omogenizare. Sunt suficiente două ouă pentru cantitatea de ciorbă din oală. După ce ai omogenizat cele două ouă amestecate, adaugă câte o lingură din ciorba fierbinte peste ele și amestecă-le intens.
După ce se diluează și se încălzesc, toarnă-le în ciorba din oală, amestecând energic cu o spatulă. Poți servi delicioasa ciorba de urzici cu ou fiert, secționat în jumătăți și adăugat în timpul servirii.