Rețeta pentru chiftele de dovlecei fără brânză este alegerea perfectă pentru persoanele care nu sunt iubitoare de produse lactate. Acestea vor ieși moi la interior, crocante la exterior și sunt atât de bune încât o să mai vrei să le mai prepari de câteva ori.
Această rețetă se poate prepara atât la cuptor, cât și în tigaie, mai mult de atât, o să vă cucerească imediat dacă încercați chiftelele cu un sos de iaurt cu usturoi, sau cu un sos picant de roșii. Acestea se fac extrem de ușor, amestecând toate ingredientele într-un bol, iar combinația de dovlecel și sos de usturoi, e minunată.
Cum se fac chiftelele de dovlecei fără brânză
Fie că achiziționezi dovlecei din piață, fie că îi cumperi de la market sau îi culegi din propria grădină, știi că, pentru a-i pune în valoare în diverse preparate, trebuie să fie cât mai proaspeți. De aceea, caută să faci rost numai de dovlecei care sunt fermi și cau au coaja lucioasă, cu textură catifelată, fără porțiuni moi și pete.
Datorită variantei de chiftele de dovlecei fără brânză, nu mai este cazul să recurgi la diverse trucuri pentru a convinge un mic „mofturos” să mănânce mai multe legume. Tot ce ai de făcut este să strecori, în amestecul destinat chifteluțelor, morcovi proaspeți, care sunt recomandați să fie puși și într-un borș cu pui.
Când pregătești chiftele din dovlecei, gândește-te că pui la dispoziția celor dragi un preparat cu nutrienți valoroși. Astfel, dovleceii sunt sursă de vitamine, de minerale și de fibre, toate acestea fiind necesare pentru o vedere sănătoasă, pentru buna funcționare a sistemului imunitar, pentru sănătatea inimii și a sistemului digestiv.
Așadar, pentru această rețetă aveți nevoie de 2 dovlecei rași, 2 morcovi rași, ¼ cană cu făină, 2 ouă, 2 căței de usturoi, 1 lingură pătrunjel proaspăt, ½ linguriță oregano uscat, 1.2 linguriță busuioc uscat, sare și piper după gust.
Mod de preparare
Primul pas pentru a reuși să faci niște chiftele de dovlecei delicioase este să încingi cuptorul la 200 de grade, apoi, să folosești o bucată de tifon sau de prosop de hârtie pentru a scăpa de excesul de apă din morcovi și din dovlecei.
Se toacă mărunt pătrunjelul și usturoiul pentru ca mai apoi să se pună într-un bok dovleceii, morcovii, ouăle făina și mirodeniile. După acest pas se amestecă bine ingredientele enumerate și se formează cu ele biluțe, pe care să le aplatizezi ca să obții chifteluțele.
Așază chiftelele din dovlecei într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, apoi pune chiftelele la cuptor și lasă-le să se rumenească pentru 30 de minute. După ce acestea s-au copt, le poți servi cu plăcere alături de un sos de usturoi sau un sos picant de roșii. Între timp, poți face și niște fursecuri cu gem pentru a avea și un desert delicios alături de chiftelele cu dovlecei.
Dacă folosești frecvent cuptorul, poți opta și pentru prepararea unor rondele din dovlecei, care te vor surprinde prin textura crocantă. Tot ceea ce trebuie să faci este să tai rondele dovleceii și să-i ungeți cu ulei și ierburi aromatice, apoi se pun la cuptor la o temperatură de 220 de grade și se lasă pentru doar 10 minute sau până când devin aurii.
Astfel că, dacă optezi pentru cuptor ca metodă de gătire poți prepara atât chiftele de dovlecei fără brânză, cât și rondele la cuptor.