O rețetă de carne de vită la tigaie nu cere multe ingrediente, dar are nevoie de anumite abilități speciale, mai ales dacă vrei ca la final să ai un steak de vită medium rare. Pentru cunoscători acesta este singurul mod în care se poate consuma carnea de vită, însă este destul de greu de realizat.
O alimentație sănătoasă înseamnă un consum echilibrat de alimente. Baza dietei noastre ar trebui să fie alcătuită atât din produse de origine vegetală, cât și animală. Carnea are importanța ei în alimentație, iar una dintre cele aflate în capul listei recomandate de specialiști este cea de vită.
Rețeta pentru carne de vită la tigaie
Nu e nevoie să ții carnea mai mult timp pe foc ca să ai o friptură bine făcută. Dacă îți e frică să nu treci de punctul în care e medium rare și o lași prea puțin vei avea în farfurie o bucată de carne îmbibată în sânge. Nimic nu trebuie să te sperie, cu puțină atenție vei reuși să faci friptura exact așa cum trebuie.
Pentru ca o friptură de vită să fie medium-rare trebuie să ajungă în interior la 50-60 de grade Celsius atunci când este gătită. Nu este suficient, însă este un prim punct pe care trebuie să îl atingi. Ajunsă în stadiul în care este medium rare carnea va avea în centru o culoare roz aprins, va fi zemoasă, atât de moale încât se va topi în gură.
Poate nu știai, dar este important să alegi bucata de carne în funcție de temperatura la care urmează să o gătești. Ideal este să mergi să cumperi de la o măcelărie de încredere, unde poți primi ajutor specializat. Pentru un steak de vită medium rare care să ți se topească în gură ai nevoie de filet mignon, antricot sau vrăbioară. Află și cum se face un tomahawk de porc la cuptor.
Pentru a face friptură în tigaie, pe aragaz ai nevoie să cunoști foarte bine vasul în care gătești. Este important ca acesta să poată menține temperatura în mod uniform pe toată suprafața.
Apoi trebuie să ștergi cu un șervet de hârtie carnea, pentru a absorbi toată apa. Se pune pe fiecare parte a bucății de carne condimentele pe care vrei să le folosești. După aceea, pune tigaia pe foc și când este foarte încinsă adaguă un strop de ulei. Așază apoi carnea și nu o mișca timp de 3 minute. Va căpăta o culoară brună închis. Apoi întoarce-o pe cealaltă parte și mai las-o tot 3 minute fără să o miști.
Condimente de bază
Cele patru condimente de bază pentru preparatele din carne de vită sunt foarte bine stabilite și anume sare, piper, ceapă și usturoi. Pe de altă parte, atunci când folosești carne tocată, fie pentru a face un hamburger, fie pentru a face chili sau tacos, vei dori să folosești aceeași cantitate de sare, dar nu cu mult timp înainte de a o găti. Sărarea cărnii de vită tocată mai devreme nu va face decât să atragă umezeala.
Cele mai comune ierburi aromatizate folosite pentru fripturi și carne de vită sunt rozmarinul, cimbrul, oregano și salvia. Versiunile uscate pot fi adăugate în lichidul de gătit pentru fripturile la foc mic îndelungat pentru a le infuza cu aromă.
Condimente precum chimenul, coriandrul și diferite tipuri de ardei iute, aduc aroma ideala în tacos și chili și fac ca tocănițele și supele să fie delicioase. Mâncărurile europene, cum ar fi Paprikash de vită sunt îmbunătățite de paprika, cuișoare, mărar și muștar.
De asemenea, pe lângă condimente, bucătarii recomandă ca friptura să fie lăsată să se odihnească pentru cel puțin 5 minute. În acest timp, temperatura internă a cărnii poate crește cu câteva grade, finalizând procesul de gătite. Odată odihnită, friptura din carne de vită la tigaie poate fi tăiată în felii subțiri și servită cu ganituri care să completeze aromele bogate ale preparatului.