Prima pagină » Culinar » Rețeta pentru ardei umpluți cu varză în saramură. Printre cele mai bune murături!

Rețeta pentru ardei umpluți cu varză în saramură. Printre cele mai bune murături!

14 feb. 2025, 09:03,
Redacția BZI în Culinar

Ardeii umpluți cu varză în saramură sunt printre preferații românilor când vine vorba despre murăturile pentru iarnă. Rețeta nu este una general valabilă, ci poate fi adaptată de fiecare gospodină în parte. Cu ardei iuți, morcov, hrean și cimbru, ardeii murați sunt delicioși!

Ardeii umpluţi cu varză pentru iarnă sunt o alternativă absolut delicioasă la tradiţionalele gogonele sau la tradiţionalii castraveciori şi gogoşari muraţi. Îi poţi combina cu mâncăruri de post sau cu mâncăruri pe bază de carne, iar papilele gustative vor fi pe deplin satisfăcute.

Rețeta pentru ardei umpluți cu varză în saramură

Rețeta de ardei umpluți cu varză în saramură se numără printre preparatele care nu trebuie să lipsească din cămara ta. Este perfectă alături de tot felul de preparate culinare. Murăturile făcute în casă sunt mult mai ieftine și de departe mult mai sănătoase și mai gustoase, deoarece știm fiecare dintre noi ce punem în borcane, mai ales când vine vorba de cantitate de conservanți.

Sarea este ingredientul esențial pentru murături. Aceasta va face ca legumele să fermenteze și să se conserve bine peste iarnă, cu condiția să fie potrivită. La orice tip de murături se folosește doar sare grunjoasă, specială pentru acest tip de preparate. Sarea fină, iodată, pe care o utilizăm la gătit nu este bună pentru murături.

Pentru această rețetă vei avea nevoie de 1,5 kg de ardei potriviţi ca mărime (aprox 30-35 bucăţi), o bucată de varză roşie (aprox 0,5 kg), o varză albă (aprox 1,5 kg), 2 morcovi, câteva frunze de ţelină, câteva frunze de vişin, 2 rădăcini de hrean, o linguriţă de sare pentru murături. La saramură vei folosi 1 lingură de sare la litru de apă, o linguriţă de zahăr la litru de apă (opţional), 1 linguriţă de boabe de piper, 1 lingură de oţet la litru.

Indicații de preparare

E important să se aleagă ardei galbeni și roșii de mărime medie. După ce ardeii se spală cu apă rece, se taie un căpăcel circular în jurul codiței. Ardeii se curăță de cotoare, semințe și nervuri, apoi se lasă la zvântat cu partea tăiată în jos.

Varza se taie fideluță folosind un cuțit ascuțit sau robot de bucătărie, la trei părți de varză albă, se adaugă o parte de varză roșie. Morcovii se curăță de coajă și se dau prin răzătoarea mare. Varza și morcovii se pun într-un vas încăpător, se presară o linguriță de sare și se frământă ușor cu mâna până când varza începe să se înmoaie și să lase o parte din suc.

Amestecul de varză se lasă să stea deoparte cel puțin o jumătate de oră. După ce ardeii s-au uscat, se vor umple cu compoziția de varză, îndesând bine. Pe fundul borcanelor se pun crenguțe de cimbru și de mărar, apoi se așază ardeii umpluți în straturi. Deasupra se pun câteva boabe de piper, frunze de țelină, o frunză de vișin și bucăți de hrean în formă de cruce, pentru a ține ardeii presați.

Pentru prepararea saramurii, se folosește o oală de mărime medie, în care se pune apă și sare. Cantitatea de saramură se calculează în funcție de capacitatea borcanelor, cam la o treime, plus o cană, pentru siguranță în special dacă borcanele sunt mai mic.

Opțional se poate adăuga și o linguriță de zahăr la litru de apă. Oala cu apă se pune la foc mediu, și se amestecă până când sarea se dizolvă și apa începe să se înfierbânte, dar fără să dea în clocot. Se stinge focul, iar saramură se lasă deoparte petnru câteva minute. Saramaura se toarnă în borcane, folosing un polonic, lăsând un spațiu liber de 2-3 cm la gura borcanului.

Borcanele se acoperă cu farfurioare sau capace şi se lasă în bucătărie până a doua zi. În ziua următoare, se adaugă câte o lingură de oţet la litru, după care borcanele se închid ermetic şi se depozitează la loc răcoros. Ardeii umpluți cu varză în saramură se vor limpezi și vor fi gata de consum în aproximativ 2-3 săptămâni.

Bugetul.ro
Cum arată noul Logan făcut de Dacia, care urmează să spargă toate barierele. Constructorul francez este optimist în legătură cu impactul noii mașini
redactia.ro
Luminita Anghel a ajuns la capatul puterilor! Isi striga durerea pe internet dupa ce ani de zile a tacut: "𝘔𝘪-𝘢 𝘧𝘰𝘴𝘵 𝘧𝘳𝘪𝘤ă 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘤𝘰𝘱𝘪𝘭𝘶𝘭 𝘮𝘦𝘶 𝘣𝘪𝘰𝘭𝘰𝘨𝘪𝘤. 𝘈𝘮 𝘵𝘳ă𝘪𝘵 𝘶𝘯
Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
a1.ro
Diseară, discuții aprinse între jurați la muletă. În audiții, un concurent care a fost Chef în restaurante cu stele Michelin
Playtech.ro
Cea mai ieftină ţară din lume. Plăteşti mai puţin de 9 lei pe o porţie uriaşă de mâncare. Turiştii încă nu ştiu de ea
observatornews.ro
Reacția unui elev ieșit de la simularea la română, întrebat despre Camil Petrescu: "E la noi în liceu?"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Vremea de Paște. Vor fi temperaturi neobișnuite în toată țara
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Moartea fratelui lui Gică Hagi a zguduit familia „Regelui”. Tragedia a fost ținută secret de către tot neamul
Playtech.ro
De ce se mănâncă peşte de Buna Vestire? Obiceiul de care credincioşii ţin cont în fiecare an pe 25 martie
Dailybusiness.ro
Îngrijirea mușcatelor primăvară. Când le poți scoate în balcon sau în grădină
RomaniaTV
SUBIECTE ROMÂNĂ SIMULARE BAC 2025 EDU.RO. Subiectul care a dat bătăi de cap elevilor. Doi profesori corectează fiecare lucrare
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Carmen Șerban, total schimbată în urma operațiilor estetice. Arată cu 20 de ani mai tânără / GALERIE FOTO
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`