Ardeii umpluți cu varză în saramură sunt printre preferații românilor când vine vorba despre murăturile pentru iarnă. Rețeta nu este una general valabilă, ci poate fi adaptată de fiecare gospodină în parte. Cu ardei iuți, morcov, hrean și cimbru, ardeii murați sunt delicioși!
Ardeii umpluţi cu varză pentru iarnă sunt o alternativă absolut delicioasă la tradiţionalele gogonele sau la tradiţionalii castraveciori şi gogoşari muraţi. Îi poţi combina cu mâncăruri de post sau cu mâncăruri pe bază de carne, iar papilele gustative vor fi pe deplin satisfăcute.
Rețeta pentru ardei umpluți cu varză în saramură
Rețeta de ardei umpluți cu varză în saramură se numără printre preparatele care nu trebuie să lipsească din cămara ta. Este perfectă alături de tot felul de preparate culinare. Murăturile făcute în casă sunt mult mai ieftine și de departe mult mai sănătoase și mai gustoase, deoarece știm fiecare dintre noi ce punem în borcane, mai ales când vine vorba de cantitate de conservanți.
Sarea este ingredientul esențial pentru murături. Aceasta va face ca legumele să fermenteze și să se conserve bine peste iarnă, cu condiția să fie potrivită. La orice tip de murături se folosește doar sare grunjoasă, specială pentru acest tip de preparate. Sarea fină, iodată, pe care o utilizăm la gătit nu este bună pentru murături.
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 1,5 kg de ardei potriviţi ca mărime (aprox 30-35 bucăţi), o bucată de varză roşie (aprox 0,5 kg), o varză albă (aprox 1,5 kg), 2 morcovi, câteva frunze de ţelină, câteva frunze de vişin, 2 rădăcini de hrean, o linguriţă de sare pentru murături. La saramură vei folosi 1 lingură de sare la litru de apă, o linguriţă de zahăr la litru de apă (opţional), 1 linguriţă de boabe de piper, 1 lingură de oţet la litru.
Indicații de preparare
E important să se aleagă ardei galbeni și roșii de mărime medie. După ce ardeii se spală cu apă rece, se taie un căpăcel circular în jurul codiței. Ardeii se curăță de cotoare, semințe și nervuri, apoi se lasă la zvântat cu partea tăiată în jos.
Varza se taie fideluță folosind un cuțit ascuțit sau robot de bucătărie, la trei părți de varză albă, se adaugă o parte de varză roșie. Morcovii se curăță de coajă și se dau prin răzătoarea mare. Varza și morcovii se pun într-un vas încăpător, se presară o linguriță de sare și se frământă ușor cu mâna până când varza începe să se înmoaie și să lase o parte din suc.
Amestecul de varză se lasă să stea deoparte cel puțin o jumătate de oră. După ce ardeii s-au uscat, se vor umple cu compoziția de varză, îndesând bine. Pe fundul borcanelor se pun crenguțe de cimbru și de mărar, apoi se așază ardeii umpluți în straturi. Deasupra se pun câteva boabe de piper, frunze de țelină, o frunză de vișin și bucăți de hrean în formă de cruce, pentru a ține ardeii presați.
Pentru prepararea saramurii, se folosește o oală de mărime medie, în care se pune apă și sare. Cantitatea de saramură se calculează în funcție de capacitatea borcanelor, cam la o treime, plus o cană, pentru siguranță în special dacă borcanele sunt mai mic.
Opțional se poate adăuga și o linguriță de zahăr la litru de apă. Oala cu apă se pune la foc mediu, și se amestecă până când sarea se dizolvă și apa începe să se înfierbânte, dar fără să dea în clocot. Se stinge focul, iar saramură se lasă deoparte petnru câteva minute. Saramaura se toarnă în borcane, folosing un polonic, lăsând un spațiu liber de 2-3 cm la gura borcanului.
Borcanele se acoperă cu farfurioare sau capace şi se lasă în bucătărie până a doua zi. În ziua următoare, se adaugă câte o lingură de oţet la litru, după care borcanele se închid ermetic şi se depozitează la loc răcoros. Ardeii umpluți cu varză în saramură se vor limpezi și vor fi gata de consum în aproximativ 2-3 săptămâni.