Prima pagină » Culinar » Rețetă pâine de casă pentru începători. Nu necesită frământare, iar reușita este garantată
Rețetă pâine de casă pentru începători. Nu necesită frământare, iar reușita este garantată

Rețetă pâine de casă pentru începători. Nu necesită frământare, iar reușita este garantată

20 nov. 2023, 11:49,
BZI.ro, în Culinar

Vă prezentăm cea mai ușoară rețetă de pâine cu drojdie din lume. Veți obține o pâine albă uimitor de gustoasă, cu o crustă crocantă în stil artizanal, care nu necesita frământare. Nu veți mai cumpăra niciodată pâine de la magazin după ce veți vedea cât de simplu și repede se face! Aceasta este o rețetă fenomenală de pâine de casă pentru începători, cu un miez cu găuri mari, la fel ca la pâinea de secară. Nici măcar nu îți vei mânji mâinile pregătind-o, fiindcă nu necesită frământare, astfel că efortul depus este unul minim.

Rețetă pâine de casă pentru începători

Timpul de dospire este între 2 ore și 3 zile, alegerea este a ta. Pentru a face pâine de casă de la zero ai nevoie doar de drojdie, făină, sare și apă. Folosește făină specială pentru pâine dacă poți. Făina de pâine conține mai multă proteină decât făina normală, ceea ce înseamnă mai mult gluten, iar asta face aluatul mai elastic și conferă o textură mai pufoasă. Cu toate acestea, această pâine este spectaculoasă și făcută din făină obișnuită!

Amestecă împreună făina, sarea și drojdia, apoi adaugă apă caldă și amestecă. Aluatul va fi foarte umed și lipicios, deloc framântabil. Acoperă-l cu folie alimentară și așază-l într-un loc cald (25 – 30°C) timp de 2 ore. Aluatul va crește în volum de cel puțin două ori, va prinde bule și va avea o consistență ce amintește de un jeleu. După ce aluatul a crescut, îl poți coace imediat, sau, pentru un gust mai bun, lasă-l la frigider timp de cel puțin 8 ore, până la 3 zile. Cu cât stă mai mult, cu atât va dezvolta un gust mai bun.

Cu 30 de minute înainte ca aluatul să crească, sau în timp ce aluatul refrigerat revine la temperatura camerei, pune oală din fontă în cuptor pentru a se încălzi la 230°C. Scoate aluatul din bol pe o suprafață de lucru presărată cu făină. Tehnica de manipulare și modelare a aluatului a fost concepută pentru a minimiza adăugarea de făină. Mai puțină făină, înseamnă că obținem un aluat mai umed și într-un final, un miez cu găuri mai mari, mai pufos și mai umed. Folosește un raclet sau orice altceva de formă similară (spatulă, cuțit mare) pentru a îndoi marginile astfel încât să semene vag cu un disc rotund. Nu te agăța prea mult de a-i da o formă. Acest pas este în principal pentru a dezumfla aluatul.

Secretul unei pâini rustice, cu o crustă crocantă și miez pufos

Întinde o bucată mare de hârtie de copt lângă aluat, apoi întoarce-l cu susul în jos pe hârtie folosind racleta, astfel încât marginile întoarse de la pasul anterior să fie în jos și să ai partea netedă în sus. Glisează/împinge aluatul în centru, apoi modelează-l din nou într-o formă rotundă sau ușor ovală. Nu te agăța prea mult de o formă precisă, căci această rețetă este una rustică! În plus, o formă mai dezordonată, oferă un rezultat cu mai multe crestături crocante minunate.

Scoate oala foarte fierbinte din cuptor, apoi folosește hârtia pentru a ridica aluatul și a-l transfera în oală, apoi pune capacul. Coace timp de 30 de minute cu capacul pus (aceasta creează un efect de abur, permițând pâinii să crească în timp ce se coace înainte ca crusta să se formeze), apoi 12 minute fără capac pentru a se rumeni și a se îngroșa crusta.

Suprafața se va crăpa, iar acesta este un lucru bun, pentru că înseamnă că vei obține o crustă extra crocantă, care arată autentic, exact ca pâinea artizanală pe care o cumperi de la brutării.
Lasă pâinea să se răcească timp de 10 minute înainte de a o tăia. Acest lucru este important în această rețetă pâine de casă pentru începători, pentru a lăsa miezul pâinii să se coacă complet (dacă o tai prea devreme, miezul nu se va umfla suficient).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 iulie 2024
13 iulie 2024