Prima pagină » Culinar » Rețeta originală de Portokalopita – Desertul grecesc plin de savoare, de care te vei îndrăgosti

Rețeta originală de Portokalopita – Desertul grecesc plin de savoare, de care te vei îndrăgosti

02 apr. 2025, 11:00,
în Culinar

Rețeta originală de Portokalopita este una dintre cele mai iubite, apreciată pentru gustul său unic de portocale și textura sa pufoasă.

Chiar dacă este un desert simplu, este foarte delicios, ideal pentru orice ocazie specială sau doar pentru un răsfăț.

Rețeta originală de Portokalopita

Pentru a o pregăti, vei avea nevoie de 400 g foi de plăcintă, de 4 ouă, de 150 g zahăr, de 200 g iaurt grecesc, de 150 ml ulei de floarea-soarelui, de 1 plic praf de copt, de coaja rasă de la 2 portocale și de 1 linguriță esență de vanilie.

Pentru sirop, vei avea nevoie de 250 ml de apă, de 200 grame de zahăr, de sucul de la 2 portocale și de 1 baton de scorțisoară.

Se preîncălzește cuptorul la 180°C, iar foile de plăcintă se lasă la uscat timp de aproximativ 10 minute, după care se rup în bucățele mici. Într-un bol mare, ouăle se bat împreună cu zahărul până când amestecul devine spumos. Se adaugă treptat iaurtul grecesc, uleiul, praful de copt, coaja rasă de portocală și esența de vanilie, amestecând continuu pentru omogenizare.

Bucățile de foi de plăcintă sunt încorporate treptat în compoziție, amestecând cu grijă. Compoziția obținută se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se pune în cuptor pentru aproximativ 35-40 de minute, până când suprafața devine aurie și prăjitura este bine coaptă.

Între timp, se pregătește siropul, punând la fiert apa împreună cu zahărul, sucul de portocală și batonul de scorțișoară. Amestecul se lasă pe foc timp de 10 minute, până când zahărul este complet dizolvat și siropul capătă o consistență mai densă. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească puțin. După ce prăjitura este scoasă din cuptor, se toarnă peste ea siropul cald uniform.

Farmecul acestui desert și trucuri

Se spune că această rețetă a fost creată pentru a nu arunca foile de plăcintă rămase, însă cu timpul a devenit una dintre cele mai apreciate prăjituri din bucătăria grecească. Secretul său constă în echilibrul dintre dulceața siropului și prospețimea portocalelor.

Față de alte prăjituri, are un sirop aromat ce este pus după coacere, care face diferența și îi oferă o textură umedă și un gust delicios.

Pentru o prăjitură perfectă, este important ca foile de plăcintă să fie foarte bine uscate înainte de a fi adăugate în compoziție, întrucât altfel prăjitura nu va avea textura aerată dorită. De asemenea, siropul trebuie să fie călduț, iar prăjitura fierbinte, sau chiar invers, astfel încât să se absoarbă perfect.

Pentru un plus de aromă, poți adăuga și puțin lichior de portocale. Recomandat este și ca aceasta să fie servită rece, ca să permiți aromelor să se combine perfect.

Dacă vrei să fie și mai crocantă, înainte să pui siropul, poți adăuga migdale sau nuci mărunțite. În același timp, dacă îți dorești o consistență mai aerată, separă albușurile de gălbenușuri și bate-le spumă pentru a le încorpora în compoziție.

Scorțisoara se poate înlocui și cu vanilia, dacă vrei o variantă și mai aromată.

Rețeta originală de Portokalopita este un desert ce merită încercat măcar odată, mai ales dacă îți plac aromele intense de portocală.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea iubitului ei, Felix Baumgartner. Ce mesaj dureros a publicat în mediul online
Playtech.ro
Dumnezeule! Şi-a prevestit moartea. Ce i-a spus Felix Mihaelei Rădulescu înainte de ultimul zbor, trebuie să îşi asculte instinctul
observatornews.ro
Odiseea criminalului din Mureș, la a 12 zi. Martorii îl văd, dar poliţiştii ajung prea târziu la locul indicat
Playsport.ro
Camera de filmat instalată de Felix Baumgartner, vinovată de moartea parașutistului? Detaliul care schimbă...
Evz.ro
Rețete de înghețată preparate în casă. Mai gustoasă și mai sănătoasă decât în comerț
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cătălin Drulă, noul primar al Bucureștiului. Succesorul lui Nicușor Dan a fost deja decis
Playtech.ro
Nicuşor Dan i-a cucerit iremediabil pe nemţi, în Germania. Cum a făcut preşedintele României furori, dezvăluirile momentului
Dailybusiness.ro
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
RomaniaTV
Incendiu violent la mall, peste 60 de persoane au murit. Imagini terribile de la locul tragediei FOTO şi VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
VIDEO: Mihaela Rădulescu a filmat săritura iubitului cu parapanta: Ăsta este Felix Baumgartner!
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 iulie 2025
19 iulie 2025