Prima pagină » Culinar » Rețeta originală de mici, veche de 100 de ani! Iată ingredientele care fac toată diferența!

Rețeta originală de mici, veche de 100 de ani! Iată ingredientele care fac toată diferența!

05 feb. 2025, 09:00, 1 ,
Redacția BZI în Culinar

Deși toată lumea îi mănâncă, puțină lumea știe care este rețeta originală de mici, veche de 100 de ani. Mititeii sunt unul dintre preparatele pentru care țara noastră este celebră, fiind una dintre plăcerile nevinovate ale românilor.

Rețeta originală de mici are deja o istorie de 100 de ani, dar cu începuturi neclare. Unii spun că mititeii ar fi apărut accidental, când proprietarul restaurantului bucureștean „La Iordache” ar fi rămas fără mațe de oaie pentru cârnați și a pus carnea direct pe grătar. Alții spun că românii au „împrumutat” rețeta de mici din Serbia.

Rețeta originală de mici, veche de 100 de ani

Rețeta originală de mici nu seamănă aproape deloc cu cea de astăzi, după cum arată o scrisoare a unui bucătar al restaurantului bucureștean Carul cu Bere, din iunie 1920.

Inițial, mititeii se făceau din carne de vită și erau mai aromați și cu un gust foarte puternic. Astfel, pentru prepararea micilor se folosea carnea de vacă de la gât, fără a se îndepărta grăsimea, spune bucătarul în scrisoare.

În cazul în carre carnea era prea slabă, se adăuga seu de vacă sau de oaie, între 100 și 150 de grame pentru fiecare kilogram cântărit de carne. Se fierbea o zeamă din oase de vacă cu măduvă, 500 de grame de oase la fiecare kilogram cu carne, care se lăsa la scăzut bine.

La capitolul condimentat pentru fiecare kilogram de carne se puneau 8 grame de piper proaspăt pisat mărunt, 12 grame de cimbru uscat cât mai proaspăt pisat mărunt, 4 grame de ienibahar pisat mărunt, 2 grame de coriandru pisat mărunt, 2 grame de chimion turcesc pisat mărunt, 1 gram de anis stelat pisat mărunt, 8 grame de bicarbonat de sodiu, o linguriță de zeamă de lămâie, o lingură de untdelemn și o căpățână de usturoi.

La cantități mai mari de cinci kilograme, pentru fiecare alte cinci kilograme de carne se adaugă o măsură suplimentară din mirodeniile menționate. Carnea este frământată într-un vas corespunzător timp de aproximativ o oră, începând cu adăugarea bicarbonatului de sodiu, care este stins cu zeamă de lămâie.

Jumătate din zeama de oase și toate celelalte condimente, cu excepția usturoiului, sunt adăugate treptat, uniform și în cantități mici, amestecul fiind acoperit și lăsat la congelator pentru o zi și o noapte.

Apoi se scoate și se lasă câteva ceasuri la dezmorțit. Se frământă 30 de minute cu restul de zeamă de oase dezmorțită. Ulterior, se făcea un mujdei din căpățâna de usturoi și se mai frământa amestecul timp de 15 minute.

Cum se frig, de fapt, mititeii

Apoi, mujdeiul de usturoi este stors printr-un tifon, se adaugă sucul obținut și se mai frământă odată amestecul timp de un sfert de oră. Apoi, este pus din nou la congelator până a doua zi.

Cu trei ore înainte de a fi prăjiți și serviți, amestecul este scos din congelator pentr a se încălzi și a se înmuia, după aceste trei ore sau când amestecul a fost pregătit, se formează mititeii, având dimesiuni de aproximativ un deget lungime și două degetele grosime, aceștia fiind unși cu ulei pe toate părțile și la capete și sunt lăsați să stea la zvântat timp de o oră.

Sunt prăjiți pe un grătar fierbinte de lemn sau cărbune, unși din când în când cu mujdei pentru a obține o crustă aurie uniformă. Mititeii sunt întorși de trei ori în timpul prăjirii.

Sunt întorși de trei ori în timpul procesului de prăjire, iar la finalizarea prăjirii, mititeii vor scădea ușor în volum, de unde și denumirea lor, „mici”. Este important ca aceștia să nu fie lăsați să se pătrundă complet pentru a nu pierde sucul și savoarea condimentelor.

Dacă sunt prăjiți la un foc prea mic, mititeii se vor usca și devin seci. Micii făcuți după rețeta veche de 100 de ani sunt serviți alături de chifle proaspete sau felii de franzelă, acompaniați de muștar simplu sau muștar picant, după preferințe.

Bugetul.ro
Evacuarea neștiută a lui Dragoș Anastasiu dintr-un complex rezidențial de lux din Dorobanți. Controversatul om de afaceri a fost spaima vecinilor
redactia.ro
Perfomanțele lui David Popovici nu-l încântă deloc pe rivalul său Pan Zhanle. Chinezul a vorbit deschis despre înotătorul român
Bugetul.ro
Calculator indemnizație creștere copil 2025. Suma reală cu care rămân mamele, după ce achită CASS
a1.ro
Mihaela Rădulescu a fost copleșită când a văzut ce omagiu au făcut prietenii lui Felix Baumgartner. Ce s-a întâmplat
Playtech.ro
Mihaela Rădulescu a răbufnit la înmormântare! Detaliul care a făcut-o să plângă neconsolat, l-a condus pe Felix Baumgartner pe ultimul drum
observatornews.ro
Inundaţiile devastatoare din Suceava au scos la suprafaţă amploarea defrişărilor ilegale
Playsport.ro
Cutremurul de 8,8 grade din Rusia ridică întrebări. Unde a dispărut puterea ts...
Evz.ro
Ilie Năstase, la un pas să bată o vedetă TV din România. Nasty a fost oprit cu greu
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
O minoră de doar 14 ani i-a luat mințile lui Gigi Becali, care s-a îndrăgostit până peste cap
Playtech.ro
Mihaela Rădulescu a răbufnit la înmormântare! Detaliul care a făcut-o să plângă neconsolat, l-a condus pe Felix Baumgartner pe ultimul drum
Dailybusiness.ro
Controversa Anastasiu-ANAF. A dat mită „de frică”, dar TVA-ul fusese deja restituit, arată documentele oficiale
RomaniaTV
Premierul Ilie Bolojan a confirmat DEMISIA. Documentul se află pe masa preşedintelui Nicuşor Dan
stiriromania.ro
Cât costă o porție de ceafă cu cartofi prăjiți în Mamaia: prețurile de autoservire ajung la niveluri gourmet
RomaniaTV
Statul român ia banii românilor de pe card, dar îi returnează cu dobândă. Anunţul momentului
redactia.ro
Detaliul care schimbă totul în cazul morții lui Felix Baumgartner. Ce s-a descoperit pe camera video a austriacului
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
31 iulie 2025
31 iulie 2025