Prima pagină » Culinar » Rețetă orez persan. Tahdig – orez prăjit crocant, cu cireșe uscate

Rețetă orez persan. Tahdig – orez prăjit crocant, cu cireșe uscate

28 sept. 2023, 11:26,
în Culinar

Tahdig înseamnă literalmente „partea de jos a oalei” în persană. Acest termen se referă la o rețetă de orez persan fraged și untos la interior, cu o crustă aurie perfectă, care este stratul de la partea de jos a oalei. Practic, construiești un „tort” de orez cu straturi de iaurt și unt și parfumat cu șofran și coajă de portocală.
Tipul de orez folosit este important. Iranienii folosesc doar orez Basmati pentru toate preparatele lor cu orez persan și acesta tip este folosit și în această rețetă.

Ingrediente pentru rețetă orez persan crocant

Pregătirea orezului în această rețetă Tahdig se face in două etape. Spală bine orezul Basmati sub apă rece curgătoare până când apa devine limpede. Apoi vei fierbe orezul cu multă apă pentru aproximativ 5 minute, până când devine al dente, înainte de a-l asambla și de a face Tahdig. Crusta este ceea ce contează cu adevărat! Acesta este elementul care face această rețetă de orez persan atât de specială.

Există diferite variante de Tahdig atunci când vine vorba de obținerea unei cruste perfect crocante și aurii. Unii folosesc un strat de lipie în partea de jos a oalei, în timp ce alții preferă rondelele de cartofi. În această rețetă, crusta este alcătuită dintr-un amestec de orez, iaurt integral și șofran. Grăsimea suplimentară din doar două linguri de iaurt integral ajută cu adevărat la „crocantimea” stratului inferior de orez, în timp ce stratul superior de orez se va găti la aburi.

Ingredientele necesare sunt constituite din 1 linguriță de șofran, 2 căni de orez Basmati, 1-2 linguri de sare Kosher, 2 linguri de iaurt integral (grecesc sau simplu), 2 linguri de ulei de semințe de struguri sau orice alt ulei neutru la gust, 1 cană de cireșe uscate tocate fin, coaja rasă a unei portocale, ½ linguriță de scorțișoară măcinată, 4-8 linguri de unt nesărat, 3 linguri de fistic tocat grosier (pentru garnitură).

Cum să faci Tahdig, pas cu pas

Prima dată, se începe cu înmuierea șofranului. O linguriță de șofran se pune într-o cană de apă foarte caldă (dar nu fierbinte). Lasă-l timp de cel puțin 10 minute. Este important să acorzi suficient timp șofranului în apă pentru a-și elibera culoarea frumoasă, de aceea începem cu acest pas. După cum am menționat mai devreme, cele 2 căni de orez Basmati trebuie spălate foarte bine până când apa devine limpede. Apoi, combină orezul cu 8 căni de apă și o lingură sau două de sare, după preferință. Fierbe-l timp de aproximativ 5-6 minute, apoi scurge-l bine.

Pregătirea amestecului de orez, iaurt și șofran se va face luând o cană de orez și amestecând-o foarte bine cu 2 linguri de iaurt, 2 linguri de ulei de semințe de struguri și 2 linguri de apă cu șofran. Asamblează Tahdig într-o oală antiaderentă. Întinde amestecul de orez și iaurt pe fundul oalei. Folosește o oală antiaderentă cu capac de 25 cm. Adaugă 1 cană din orezul rămas deasupra, apoi 2 linguri de cireșe uscate, puțină coajă de portocală și un praf scorțișoară. Continuă să faci straturi în acest fel până când folosești tot orezul (păstrează câteva cireșe uscate pentru ornare). Presară cubulețele de unt peste stratul superior de orez. Toarnă restul apei cu șofran deasupra.

Pentru ca rețeta de orez să prindă cât mai mult abur, înfășoară capacul oalei într-un prosop de bucătărie subțire. Folosește un elastic pentru a fixa prosopul în jurul mânerului (ca măsură de siguranță). Acoperă oala și gătește la foc mic, timp de 25-30 de minute sau până când orezul de pe margine devine auriu și crocant (în jur de o oră). Răstoarnă orezul pe un platou plat, ornează cu cireșe uscate și fistic și este gata de servire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *