Se masoara o cana de 250 ml cu alune de padure intregi. Se spala bine, se sterg, dupa care se sparg si se piseaza marunt, pentru a se obtine o faina din coaja si miez de alune. Se pune la fiert intr-un litru de apa, pe foc potrivit, pana mai raman 250 ml lichid. Se imparte in 4 parti egale si se bea 4 dimineti la rand, cu o jumatate de ora inainte de micul dejun. Imediat dupa aceea este obligatoriu sa ne intindem in pat, pe partea dreapta a corpului. Procedeul se repeta de trei ori, cu o pauza de o saptamana.
Vezica biliara este un organ cavitar, asemanator unui saculet unde se concentreaza sucul biliar secretat de ficat. Acest suc biliar va fi eliberat in timpul digestiei grasimilor, asadar dupa o masa cu grasimi. De aceea este foarte important sa consumam grasimi sanatoase, in cantitati mici-moderate si sa evitam grasimile nesanatoase (hidrogenate si saturate), precum si preparatele prajite (chiar si mancarurile cu ceapa sau alte legume calite).
Sarurile biliare si colesterolul pot cristaliza si formeaza astfel calculii (pietre) biliari. Ceea ce este foarte important de stiut este ca sucul biliar se varsa in duoden (prima parte a interstinului subtire) printr-un canal comun celui de varsare a sucului pancreatic. Astfel ca o piatra care pleaca din vezica biliara si “astupa” acest canal poate duce la pancreatita acuta, o urgenta medicala.
In aproximativ 80% din cazuri calculii biliari sunt formati din colesterol cristalizat. Exista insa situatii cand calculii biliari pot fi formati din cristalizarea pigmentilor biliari (cei care dau culoarea verzuie a sucului biliar). Pietrele la fiere pot avea diferite dimensiuni, de la milimetri – “malul” – pana la dimensiuni mari de oridinul centimetrilor.
Litiaza biliara este mai frecventa la femei de cat la barbati. Iata principalii factori de risc si cele mai frecvente cauze ale litiazei biliare
- sexul feminin – litiaza biliara este mai frecventa la femei;
- sarcina si multiparitatea – femeile care au avut mai multe sarcini au risc mai mare de a face pietre la fiere;
- supraponderabilitatea si obezitatea;
- postul alimentar sau dieta scazuta in grasimi – atunci cand vezica biliara nu se goleste un timp indelungat, riscul de cristalizare a produsilor continuti in bila creste de asemenea. Este recomandat consumul de grasimi sanatoase.
- Sedentarismul – lipsa sportului prezina numeroase efecte negative asupra organismului;
- Variatiile rapide in greutate – aviz amatorilor pentru diete rapide;
- Unele boli gastro-intestinale;
- Predispozitia genetica;
- Malformatiile congenitale ale vezicii biliare;
- Colesterol crescut;
- Parazitoze hepatice sau intestinale;
- Dislipidemii;
- Tratament cu hormoni feminini, terapia de substitutie hormonala la menopauza;