Prima pagină » Culinar » Rețetă mucenici fierți cu nucă și mirodenii. Cum să faci cea mai aromată zeamă
Rețetă mucenici fierți cu nucă și mirodenii. Cum să faci cea mai aromată zeamă

Rețetă mucenici fierți cu nucă și mirodenii. Cum să faci cea mai aromată zeamă

28 nov. 2023, 11:52,
BZI.ro, în Culinar

Biserica Ortodoxa sărbătorește comemorarea celor 40 de Sfinți Mucenici în ziua de 9 martie a fiecărui an. În această zi, gospodinele se pregătesc cu mucenici copți sau o rețetă de mucenici fierți, în funcție de tradițiile regionale.

În ceea ce privește mucenicii fierți, fiecare regiune își are propria rețetă, însă, în mare, peste tot se utilizează cam aceleași ingrediente. De pildă, în Moldova, mucenicii sunt gătiți la cuptor cu nucă și miere.
Cu toții am auzit despre această tradiție culinară, dar nu toată lumea cunoaște povestea celor 40 de mucenici și motivul pentru care mucenicii tradiționali sunt pregătiți în forma de „8”.

Cea mai delicioasă rețetă mucenici fierți cu nucă și mirodenii

Pentru a prepara mucenici fierți cu nucă vei avea nevoie de 200 g mucenici, 2 litri de apă, 200 g miez de nuci (poate fi prăjit la tigaie, pe plită sau la cuptor, dar puteți opta și pentru miez de nucă crud, în funcție de preferințe), 1 cană de zahăr, 2 pachețele zahăr vanilat, 1 lingură scorțișoară măcinată, 1 lingură esență de rom, 1 lingură esență de vanilie, 1 lingură făină (pentru a îngroșa zeama), coaja rasă de la o portocală și/sau coaja de la o lămâie (pentru a aromatiza zeama mucenicilor), 1 praf de sare.

Într-un vas, adăugați 2-3 litri de apă și un praf de sare, împreună cu o cană de zahăr și o lingură de făină, și aduceți amestecul în pucntul de fierbere. Când apa a dat în clocot, adăugați mucenicii și lăsați-i să fiarbă la foc mediu timp de aproximativ 10-15 minute. Amestecați din când în când până când sunt gata.

După ce mucenicii au fiert, lăsați compoziția să se răcească. Apoi, adăugați miezul de nuci, zahărul vanilat, scorțișoara, esența de rom, esența de vanilie și coaja rasă de la o portocală și/sau coaja de la o lămâie, și amestecați bine. Adăugați o lingură de făină pentru a îngroșa ușor zeama și continuați să amestecați.
Puneți cratița în frigider până dimineața sau, cel puțin, lăsați-o să stea timp de cel puțin 2 ore la rece, dacă nu ați avut timp să-i preparați din timp.

Povestea din spatele acestui desert

Într-un trecut îndepărtat, cei 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia au fost membri ai Legiunii a XII-a Fulminata din Armenia, în vremea împăratului roman Flavius Galerius Valerius Licinius (300-324), și au fost persecutați din cauza credinței lor creștine. Acești soldați creștini nu erau exclusiv armeni, ci printre ei se regăseau și romani și greci. Există surse care sugerează că, conform tradiției geto-dacice, numărul mucenicilor ar fi fost de fapt 44.

Aflând despre credința lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei de atunci, i-a constrâns să se închine idolilor. Totuși, deoarece au refuzat categoric să se supună acestei porunci, au fost bătuți cu pietre și închiși timp de 8 zile. De aici derivă simbolul „8”, reprezentând cele 8 zile în care mucenicii au stat întemnițați. Ulterior, au fost condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastia. Unul dintre cei 40 de mucenici, nerezistand gerului aprig, a ieșit din apă, alăturându-se celor ce se închinau idolilor pentru a face o baie caldă. Totuși, se spune că imediat după ce s-a scăldat, a decedat pe loc.

Cei rămași în lac, adică ceilalți 39 de mucenici, nu au contenit din a se ruga lui Dumnezeu, iar acesta le-a răspuns, încălzind apa lacului. La miezul nopții, o minune a fost săvârșită, iar peste aceștia au coborât din cer 40 de cununi de lumină. În fața acestui miracol, un militar care își desfășura misiunea de pază la lac a fost atât de impresionat încât a sărit în apă în locul celui care ieșise. El și-a mărturisit credința creștină, iar în dimineața următoare, toți cei 40 de mucenici au ieșit vii din lac. Cu toate acestea, comandanții au dispus un act crud de tortură, zdrobindu-le picioarele. Aceștia au sfârșit în chinuri cumplite, iar apoi corpurile lor au fost supuse arderii, iar cenușa rezultată a fost aruncată în lacul Sevastia.

Această rețetă mucenici fierți cu nucă nu sunt doar o tradiție culinară, ci și o bucurie delicioasă pentru toți cei care îi vor gusta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *