Prima pagină » Culinar » Rețetă lebăr cu unt și condimente. Pașii pentru a obține cel mai gustos “cârnaț de pate”
Rețetă lebăr cu unt și condimente. Pașii pentru a obține cel mai gustos “cârnaț de pate”

Rețetă lebăr cu unt și condimente. Pașii pentru a obține cel mai gustos “cârnaț de pate”

28 nov. 2023, 11:01,
în Culinar

Leberwurst (lebăr) este un cârnaț german picant, compus dintr-o combinație de ficat de porc tocat, ceapă și condimente. În mod tradițional, cârnațul se consumă alături de “choucroute” (varză murată), însă poate fi folosit și în sandvișuri, unde lebărul este tăiat felii și combinat cu felii de cașcaval, muștar, murături și pâine.

Este posibil să fie gătit în tigaie, dar majoritatea rețetelor de lebăr sunt preparate pentru a fi unse pe pâine și consumate ca atare. În afara Germaniei și Austriei, acest cârnat este popular în multe alte țări, precum Slovenia, Serbia și România, iar astăzi există numeroase variante de lebăr, cu adaosuri precum ciuperci și merișoare. Simplă și delicioasă, această rețetă de lebăr este un prim pas pentru a învăța despre vasta artă a produselor “charcuterie”. Vei obține aproximativ 2 kilograme de produs finit, suficient pentru a hrăni invitații unei petreceri de mărime considerabilă cu aperitive cu lebăr.

Rețetă lebăr din ficat de pasăre și carne de porc

Pentru această rețetă de lebăr vei avea nevoie de 300 grame de ficat de pasăre, 300 grame de carne de porc macră (numita și carne tocată pentru cârnați), 1/2 lingură sare de mare, 1/4 linguriță sare pentru frăgezirea cărnii, 1 linguriță ulei de canola, 1 cană ceapă galbenă tăiată cubulețe, 1/4 cană coniac, 1/4 linguriță piper proaspăt măcinat, 1/4 linguriță cardamom măcinat, 1/4 linguriță ghimbir măcinat, 1/4 linguriță macis măcinat (nucsoara), 4 linguri de unt nesărat.

Amestecă ficatul de pasăre și carnea de porc într-un castron. Condimentează cu sare de mare și sarea pentru frăgezirea cărnii. Pune amestecul de carne, descoperit, la frigider pentru a se matura timp de 1 oră. În timp ce carnea se maturează, încălzește uleiul de canola într-o tigaie medie la foc mediu. Când uleiul începe să facă bule, adaugă ceapa și gătește-o timp de 5 minute, amestecând des, până când devine moale și începe a se rumeni ușor. Deglazează tigaia cu coniac și gătește timp de aproximativ 1 minut pentru a reduce lichidul la jumătate din volumul său. Îndepărtează de pe foc și pune-l la răcit în frigider.

Coacerea pateului îi conferă o aromă mult mai specială

După ce carnea s-a maturat timp de o oră, pune amestecul într-un robot de bucătărie, adaugă ceapa răcită și pasează totul. Fă amestecul cât mai fin posibil, având grija să nu se încălzească prea mult de la procesor. Transferă amestecul într-un castron metalic, adaugă piperul, cardamomul, ghimbirul și nucșoara. Acoperă recipientul cu folie de plastic și pune-l la frigider pentru a se răci timp de 30 de minute.

Încălzește cuptorul la aproximativ 180 de grade Celsius. Adaugă 2 litri de apă într-un ibric sau cratiță și adu în punctul de fierbere. Distribuie uniform amestecul de ficat în 4 borcane sterilizate de aproximativ 470 de grame. Acoperă fiecare borcan cu folie de aluminiu și pune toate borcanele pe o tavă de copt cu margini înalte. Umple tava cu suficientă apă fierbinte pentru a ajunge la jumătatea înălțimii borcanelor. Pune tava în cuptor și coace pateul timp de 30 de minute sau până când atinge o temperatură internă de aproximativ 65 de grade Celsius.

Scoate tava din cuptor și, cu grijă, așează borcanele pe un grătar pentru a se raci. Lasă borcanele să se răcească la temperatura camerei, apoi toarnă o lingură de unt topit deasupra fiecăruia pentru a-l conserva. Borcanele cu această rețetă de lebăr se pot păstra acoperite timp de 1 săptămână în frigider.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *