Prima pagină » Culinar » Rețetă ghiveci de legume cu orez ardelenesc. Un deliciu plin de savoare
Rețetă ghiveci de legume cu orez ardelenesc. Un deliciu plin de savoare

Rețetă ghiveci de legume cu orez ardelenesc. Un deliciu plin de savoare

08 ian. 2024, 10:04,
B, , h, , în Culinar

Indiferent de temperatura de afară sau de perioada anului în care ne aflăm, rețeta de ghiveci de legume cu orez ardelenesc, este o adevărată bucurie de avut pe masă. Ghiveciul este o delicioasă tocană plină de vitamine și substanțe nutritive, perfectă fie ca un preparat de sine stătător, fie servit ca garnitură alături de diverse feluri de mâncare cu carne sau vegetariene.

Rețetă ghiveci de legume cu orez ardelenesc

Dacă simți nevoia de o mâncare sănătoasă, acest ghiveci cu usturoi, ceapă, ardei, dovlecei, vinete, fasole păstăi, roșii și orez este o alegere gustoasă care îmbină armonios ingrediente simple, dar pline de savoare. În continuare vei găsi proporțiile potrivite pentru a prepara 4-5 porții de ghiveci de legume cu orez după rețeta ardelenească.

Iată lista de ingrediente necesare: 150 g ceapă albă, 2-3 căței de usturoi, 50 ml ulei de floarea soarelui, 50 g orez cu bob lung, 100 g zarzavat (morcovi, rădăcină de pătrunjel, păstârnac, țelină) dat pe răzătoarea mare, 200 g ardei gras (preferabil un mix de ardei kapia și ardei albi de grădină), 100 g vinete tocate cubulețe, 100 g păstăi de fasole, 100 g dovlecei tocați cubulețe, 150 g roșii tocate bucăți, 150 ml suc de roșii, sare, piper negru măcinat și puțin ardei iute (opțional). Aceste cantități sunt orientative și pot fi ajustate în funcție de numărul de porții dorite sau preferințele personale. Cantitățile menționate anterior se referă la legumele deja curățate și fără coji. Dacă le ai deja la îndemână, poți începe procesul de preparare pe care ți-l prezentăm mai jos.

Spală cu grijă legumele și zarzavaturile (morcovi, rădăcină de pătrunjel, păstârnac, țelină), apoi curăță coaja. Taie legumele în bucăți potrivite: ceapa în solzișori, usturoiul în felii, ardeii în fâșii de aproximativ 1 cm grosime, păstăile de fasole în cubulete mici, dovleceii și vinetele în cuburi mari, iar zarzavatul se rade pe răzătoarea mare. Adaugă un praf de sare peste cubulețele de vinete și dovlecei, apoi lasă-le într-o strecurătoare pentru a elimina excesul de lichid.

Sfaturi și mod de preparare pentru o tocăniță desăvârșită

Alege o cratiță antiaderentă și înfierbântă uleiul, iar apoi adaugă ceapa și usturoiul tocate în prealabil. Presară un praf de sare și acoperă cratița cu un capac. Lasă legumele la călit la foc mediu spre mic timp de 5 minute, până când devin moi și ușor transparente. Introdu în cratiță morcovii, țelina, pătrunjelul și păstârnacul, și amestecă-le cu ceapa călită, apoi acoperă-le cu un capac. Lăsă-le să se înăbușe timp de 10 minute, amestecând ocazional pentru a evita lipirea. După aceea, adaugă în cratiță ardeii tăiați felii.

Dacă dorești un ghiveci mai picant, poți adăuga acum și câteva felii de ardei iute. Acoperă cratița și las-o la foc mediu pentru încă 5 minute. Introdu cuburile de dovlecei și vinetele, stoarse ușor în palme, împreună cu păstăile de fasole. Amestecă delicat cu o spatulă și adaugă sucul de roșii, urmat de cubulețele de roșii. Pune capacul întredeschis pe cratiță și lasă ghiveciul de legume să fiarbă timp de 5-7 minute. Stinge focul și ajustează după gust cu sare și piper proaspăt măcinat.

În timp ce ghiveciul de legume fierbe, spală orezul în mai multe ape, iar apoi transferă orezul într-o crăticioară și adaugă aproximativ 200 ml de apă rece. Adaugă un praf de sare și fierbe orezul timp de 20 de minute sau până când acesta absoarbe toată apa. Dacă este necesar, poți adăuga puțină apă în plus. Când ghiveciul de legume este gata, răstoarnă orezul fiert peste el, și amestecă delicat.

Ține cont că ordonarea legumelor în cratiță trebuie făcută în funcție de timpul de gătire. Adaugă mai întâi rădăcinoasele, apoi ardeii și la final legumele mai delicate, pentru a un gust autentic care respectă rețeta de ghiveci de legume cu orez ardelenesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *