Prima pagină » Culinar » Rețetă din bucătăria românească: Gogoși pufoase cu un gust desăvârșit!

Rețetă din bucătăria românească: Gogoși pufoase cu un gust desăvârșit!

21 sept. 2021, 14:47,
în Culinar

Cine nu a mâncat măcar o dată în copilărie niște gogoși pufoase făcute de bunica s-a îndrăgostit iremediabil de acel gust și cu siguranță își dorește să le poate face acasă.

Multă lume spune că urmează o rețetă din bucătăria românească pentru gogoși pufoase, însă nu ies la fel de bune cum făcea bunica. Marele secret al bunicii pentru acel gust perfect și textură extraordinară îl reprezintă aluatul și modul în care erau modelate.

Bunica modela aluatul în biluțe pe care le lăsa fiecare la crescut. Doar așa ies niște gogoși mari, pufoase si absolut delicioase. Acele gogoși care chiar dacă reprezintă niște mici bombe calorice nu ai cum să nu le adori și să mănânci până simți că nu mai poți.

farfurie cu gogoși pufoase

Rețetă din bucătăria românească: Gogoși pufoase, secretul stă în aluat

Pentru gogoșile pufoase și gustoase, ca la bunica, aveți nevoie de 500 g făină, 250 ml lapte, 50 g unt topit, 40 g zahăr, 10 g drojdie uscată, 2 ouă, 1 gălbenuș, 1 lingură esență de vanilie, coaja de la o lămâie și puțină sare.

Mai întâi, bunica bătea ouăle cu un praf de sare și le lăsa să stea aproximativ 15-20 minute. Acesta era marele secret al bunicii pentru culoarea intensă pe care le aveau la final gogoșile. Pe urmă, adăuga un praf de zahărul și bătea bine până se dizolva complet.

Făina bunica o cernea pe masă și făcea o gaură în mijloc în care turna ouăle, laptele, drojdia frecată cu puțin zahăr, aromele și începea sî frământe, adăugând câte puțin unt.

farfurie cu gogoși pufoase

Marele secret este aluatul moale

Bunica spunea că este foarte important să fie un aluat moale, iar pentru asta punea suficiente ouă și neapărat lapte. Zahăr punea mai puțin deoarece acesta se arde în timpul prăjirii gogoșilor, iar dacă ai foarte mult în aluat, cu atât aceasta crește mai greu și mai puțin.

Bunica frământa foarte bine, până se desprindea aluatul de mână. În cazul în care mai era nevoie, bunica mai adăuga făină ca să iasă un aluat potrivit de moale, apropiat de cel care este folosit la cozonac.

Faptul că aluatul este prea moale nu trebuie să vă sperie. Este normal să fie așa deoarece în felul acesta veți avea la final niște gogoși pufoase.

Bunica frământa la mână, dar asta nu înseamnă că nu puteți folosi un mixer cu funcție de frământare.

farfurie cu gogoși pufoase

Pentru a modela gogoșile, bunica obișnuia să împartă aluatul în părți egale. Pe urmă le dădea o formă rotundă. După ce mai lăsa alatul la crescut pe masa de bucătire, acoperite cu un prosops curat, bunica prăjea gogoșile în ulei încins. Totuși, trebuie să aveți grijă ca uleiul să n ufie foarte fierbinte, ci mai degrabă la foc mediu.

Bunica obișnuia să prăjească gogoșile încet pentru a se găti bine și în interior.

Când erau toate gata, bunica o parte le lăsa așa, simple, doar pudrate cu zahăr, iar pe altele le umplea cu dulceață făcută de ea în casă.

gogoși pufoase pe masă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 noiembrie 2024
28 noiembrie 2024