Prima pagină » Culinar » Rețetă din bucătăria românească: Gogoși pufoase cu un gust desăvârșit!

Rețetă din bucătăria românească: Gogoși pufoase cu un gust desăvârșit!

21 sept. 2021, 14:47,
în Culinar

Cine nu a mâncat măcar o dată în copilărie niște gogoși pufoase făcute de bunica s-a îndrăgostit iremediabil de acel gust și cu siguranță își dorește să le poate face acasă.

Multă lume spune că urmează o rețetă din bucătăria românească pentru gogoși pufoase, însă nu ies la fel de bune cum făcea bunica. Marele secret al bunicii pentru acel gust perfect și textură extraordinară îl reprezintă aluatul și modul în care erau modelate.

Bunica modela aluatul în biluțe pe care le lăsa fiecare la crescut. Doar așa ies niște gogoși mari, pufoase si absolut delicioase. Acele gogoși care chiar dacă reprezintă niște mici bombe calorice nu ai cum să nu le adori și să mănânci până simți că nu mai poți.

farfurie cu gogoși pufoase

Rețetă din bucătăria românească: Gogoși pufoase, secretul stă în aluat

Pentru gogoșile pufoase și gustoase, ca la bunica, aveți nevoie de 500 g făină, 250 ml lapte, 50 g unt topit, 40 g zahăr, 10 g drojdie uscată, 2 ouă, 1 gălbenuș, 1 lingură esență de vanilie, coaja de la o lămâie și puțină sare.

Mai întâi, bunica bătea ouăle cu un praf de sare și le lăsa să stea aproximativ 15-20 minute. Acesta era marele secret al bunicii pentru culoarea intensă pe care le aveau la final gogoșile. Pe urmă, adăuga un praf de zahărul și bătea bine până se dizolva complet.

Făina bunica o cernea pe masă și făcea o gaură în mijloc în care turna ouăle, laptele, drojdia frecată cu puțin zahăr, aromele și începea sî frământe, adăugând câte puțin unt.

farfurie cu gogoși pufoase

Marele secret este aluatul moale

Bunica spunea că este foarte important să fie un aluat moale, iar pentru asta punea suficiente ouă și neapărat lapte. Zahăr punea mai puțin deoarece acesta se arde în timpul prăjirii gogoșilor, iar dacă ai foarte mult în aluat, cu atât aceasta crește mai greu și mai puțin.

Bunica frământa foarte bine, până se desprindea aluatul de mână. În cazul în care mai era nevoie, bunica mai adăuga făină ca să iasă un aluat potrivit de moale, apropiat de cel care este folosit la cozonac.

Faptul că aluatul este prea moale nu trebuie să vă sperie. Este normal să fie așa deoarece în felul acesta veți avea la final niște gogoși pufoase.

Bunica frământa la mână, dar asta nu înseamnă că nu puteți folosi un mixer cu funcție de frământare.

farfurie cu gogoși pufoase

Pentru a modela gogoșile, bunica obișnuia să împartă aluatul în părți egale. Pe urmă le dădea o formă rotundă. După ce mai lăsa alatul la crescut pe masa de bucătire, acoperite cu un prosops curat, bunica prăjea gogoșile în ulei încins. Totuși, trebuie să aveți grijă ca uleiul să n ufie foarte fierbinte, ci mai degrabă la foc mediu.

Bunica obișnuia să prăjească gogoșile încet pentru a se găti bine și în interior.

Când erau toate gata, bunica o parte le lăsa așa, simple, doar pudrate cu zahăr, iar pe altele le umplea cu dulceață făcută de ea în casă.

gogoși pufoase pe masă

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
George Simion, gafe după gafe la limba franceză în direct la TV. Momentul a devenit viral. Nous voulons… o încetare a focului
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Ce spune Dana Rogoz despre George Simion. Au învățat în același liceu, iar vedeta a fost martora unui moment surprinzător
Playtech.ro
Se schimbă liderul în cursa pentru Cotroceni. Sondajul Polymarket indică o răsturnare de situație. Cine este favorit
observatornews.ro
Casele şi apartamentele s-ar putea ieftini, după ce vânzările au scăzut. Iancu Guda: "Cel puţin 10%"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Alternativă pentru români, după explozia prețurilor la locuințe. Costa 25.000 de euro
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Anunțul lui Donald Trump dă speranțe întregii lumi că putem asista la ceva nemaiîntâlnit
Playtech.ro
Viteza maximă ideală cu care să conduci pe un drum național. Consumul de carburant scade cu 30%
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
Anunţul care bulversează TOTAL alegerile prezidenţiale. Răsturnare incredibilă de situaţie
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simion a mințit și cu nevasta. Și-a schimbat soția cu 2 luni înainte de nuntă. Cine este și cum arată femeia căreia Ilinca i-a luat locul
redactia.ro
Drama prin care a trecut marea actriță Cristina Deleanu: „Nu voi uita niciodată acea senzație de pământ în gură”
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`