Prima pagină » Culinar » Rețetă delicioasă și sănătoasă de spanac cremos. Cum să îți diversifici mesele într-un mod sănătos

Rețetă delicioasă și sănătoasă de spanac cremos. Cum să îți diversifici mesele într-un mod sănătos

15 ian. 2025, 10:55,
în Culinar

Rețeta de spanac cremos este o variantă extrem de populară și versatilă a acestui ingredient sănătos, adesea folosit în diverse preparate, de la garnituri și până la feluri principale. Frunzele verzi pot transforma orice masă într-o explozie de gust și nutrienți pentru că sunt bogate în vitamine și minerale esențiale, fiind o sursă excelentă de fier, magneziu, vitaminele A, C și K, și antioxidanți care ajută la menținerea sănătății. De asemenea, spanacul este ușor de preparat și poate fi adaptat în funcție de preferințele fiecăruia.

Rețetă simplă de spanac cremos cu usturoi și smântână

Acest preparat simplu este perfectă pentru o garnitură rapidă, dar deosebit de gustoasă. Rețeta de spanac cremos cu usturoi și smântână poate fi servit alături de carne, pește sau chiar ca fel principal într-o masă vegetariană. Ai nevoie de 500 de grame de spanac proaspăt sau 300 de grame de spanac congelat, 2 linguri de unt, 2-3 căței de usturoi, 200 de mililitri de smântână pentru gătit, 1 linguriță de nucșoară, sare și piper după gust. Dacă ai spanac proaspăt, spală-l bine și scurge-l de excesul de apă, iar dacă folosești congelat, lasă-l să se decongeleze și să se scurgă bine.

Ulterior, într-o tigaie mare, încălzește untul la foc mediu, apoi adaugă usturoiul tăiat mărunt și sotează-l timp de 1-2 minute, până când devine auriu și își eliberează aroma. Mai departe, pune spanacul în tigaie și lasă-l să se înmoaie. Dacă ai folosit frunze proaspete, vor elibera o cantitate de apă, astfel că trebuie să gătești până când aceasta se evaporă complet. După acest pas, redu focul, adaugă smântâna și amestecă bine pentru a încorpora toate ingredientele. Lasă să fiarbă câteva minute până când compoziția se îngroașă ușor și spanacul devine cremos. Dacă este necesar, adaugă sare și piper după gust, și un vârf de nucșoară pentru un plus de savoare. Servește spanacul cremos imediat, ca garnitură pentru curcan sau ca fel principal alături de pâine prăjită sau un ou ochi.

Lasagna cu spanac și brânză de vaci

Pentru cei care își doresc o rețetă mai elaborată și un preparat care combină rețeta de spanac cremos cu alte ingrediente savuroase, lasagna cu brânză de vaci este o opțiune excelentă. Pentru stratul de spanac ai nevoie de 500 de grame de spanac proaspăt sau 300 de grame de spanac congelat, 1 lingură de ulei de măsline, 2 căței de usturoi, 200 de mililitri de smântână pentru gătit, 100 de grame de brânză de vaci, 50 de grame de parmezan ras, 1 linguriță de nucșoară, sare și piper după gust. Pentru sosul alb îți trebuie 50 de grame de unt, 50 de grame de făină, 500 de mililitri de lapte, 100 de grame de parmezan ras, sare și piper după gust. Pentru montarea folosește 9-12 foi de lasagna, în funcție de dimensiunea tăvii, și 150 de grame de mozzarella, tăiată felii. Un alt preparat italienesc delicios este risotto.

Pentru început, încălzește uleiul de măsline într-o tigaie mare și adaugă usturoiul, sotează-l până devine auriu, apoi adaugă spanacul. Gătește-l până se înmoaie și eliberează apa. Dacă folosești frunze congelate, lasă-le să se decongeleze complet și scurge-le bine. După ce spanacul este gata, adaugă smântâna, brânza de vaci și parmezanul ras, după care amestecă bine și condimentează cu sare, piper și nucșoară. Lasă pe foc mic până când amestecul devine cremos. Într-o cratiță separată, topește untul, adaugă făina și amestecă continuu pentru a evita formarea cocoloașelor. Adaugă treptat laptele, mixând constant, până când sosul se îngroașă. La final, adaugă parmezanul ras și condimentează cu sare și piper.

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius, apoi pune un strat subțire de sos alb într-o tavă de copt. Așază un strat de foi de lasagna, urmat de un strat de spanac cremos. Repetă pașii până când epuizezi ingredientele, având grijă să închei cu un strat de sos alb. Adaugă deasupra feliile de mozzarella și un ultim strat de parmezan ras. Acoperă tava cu folie de aluminiu și pune-o în cuptor pentru aproximativ 30 de minute. După aceea, îndepărtează folia și lasă totul să se coacă încă 10-15 minute, până când mozzarella devine aurie și topită. Lasă lasagna să se răcească pentru minute înainte de a-l tăia și servi. Rețeta de spanac cremos este extrem de versatilă și poate fi folosită într-o varietate de preparate, de la rețete simple până la cele mai sofisticate.

Bugetul.ro
Jale la Lidl, Carrefour, Mega Image sau Kaufland din mai 2025. ANPC a impus tuturor supermarketurilor să vândă produse din tutun după ce clienții suspecți vor prezenta CI
redactia.ro
Doliu în muzica din România. A murit un cunoscut trapper
Bugetul.ro
Zile libere de la Guvern pentru toată România. Angajații și elevii se vor bucura de un nou weekend prelungit în perioada imediat următoare
a1.ro
Cât de mare a crescut fiul lui Kamara. Puțini știu că mama lui Leon este acum actriță în "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN"
Playtech.ro
Plantele pe care nu trebuie să le cultivi niciodată lângă cartofi. Îți pot distruge întreaga recoltă
observatornews.ro
"Taxă de solidaritate" pentru salariile de peste 10.000 de lei. "Situaţia arde, nu avem timp"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cum identifici roșiile crescute natural. Trucul care nu dă greș
realitatea.net
Guvernul dă 10.000 de lei pentru șoferii care au mașini vechi. Care sunt condițiile pentru a lua banii
SportpeSurse
Sărăcia lucie l-a izolat pe marele fotbalist român. Foștii colegi l-au dat uitării și trăiește din mila vecinilor
Playtech.ro
Peștera de sare interzisă din România: a doua ca mărime din lume, dar nimeni nu are voie să intre. De ce 6S din Mânzălești rămâne închisă publicului
Dailybusiness.ro
Statul dă 700 de lei în plus pentru pensionari! CÂND ajung banii la aceștia
RomaniaTV
Ies la iveală detalii ULUITOARE. Teodora Marcu l-ar fi părăsit pe Robert Lupu printr-un bilet. Declarațiile șocante ale lui, înaint să se omoare!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI în România! A murit un judecător CCR! Tragedia, la doar o săptămână de la învestirea lui Nicușor Dan!
redactia.ro
Criminalul Robert Lupu nu a fost luat de la morgă. Familia nu vrea să audă de el. Ar putea fi înmormântat pe banii statului
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 iunie 2025
05 iunie 2025