Pentru că sărbătorile pascale se apropie, trebuie să încerci o pască cu brânză sărată, fiind o rețetă simplă, dar delicioasă. Dacă te-ai săturat de clasica rețetă dulce, ar trebui să încerci și această variantă. Pasca este un desert tradițional de Paște, care nu lipsește de pe masa niciunui român de Înviere. Acest preparat se face dintr-un aluat nedopsit, iar în tradiția evreiască, pasca mai este numită și pâinea săracilor.
Se apropie una din cele mai importante sărbători ale creștinilor și anume Învierea Domnului. Așa cum spune tradiția, în zilele dinaintea Paștelui, gospodinele Moldovei prepară bucate tradiționale și vopsesc ouăle. „Regina” mesei de Paște este pasca săracă cu brânză.
Rețeta delicioasă de pască cu brânză sărată
Pasta este o rețetă tradițională de Paște, care face parte din patrimoniul culinar românesc. De obicei, acest preparat este dulce, dar există și variante sărate, care pot fi servite ca aperitiv sau gustare la masa de Paște.
La Cina cea de Taină, Iisus și apostolii au mâncat miel și pască. Ea se prepară în ajunul Învierii și se duce la biserică pentru a fi sfințită. Există mai multe rețete de pască, de la pască fără aluat, doar umplutura cu brânză dulce și stafide, până la pască cu ciocolată sau pască cu brânză sărată.
În mod tradițional, pasca se face cu lapte, unt, ouă făină, zahăr, smântână, ouă, stafide. La bază, aluatul seamănă cu cel de cozonac, însă umpluturile pot să fie diferite, de la brânză, la ciocolată sau chiar fructe de pădure.
Dacă deja vrei să pregătești multe deserturi pentru Paște, poți încerca o variantă de pască cu brânză sărată. În felul acesta, vei avea tradiționala pască pe masă, însă nu vei risca să rămână neatinsă din cauza celorlalte deserturi minunate.
Pentru aluat vei avea nevoie de 500 g făină; 1 vârf cuțit de sare; 25 g drojdie proaspătă apă călduță, iar pentru umplutură 300 g brânză de oaie; 170 g telemea de vacă; sare; 6 linguri smântână: 1 ouă; piper; mărar și 1 gălbenuș.
Mod de preparare
Întâi, trebuie să ai grijă ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei. Se prepară mai întâi maiaua, pe care o faci din drojdie frecată cu 2 linguri de făină și puțină apă călduță. O lași la crescut, iar când a făcut spumă deasupra este gata.
Într-un bol mare se pune făina și sarea și în mijlocul ei se face o gaură. Se adaugă maiaua crescută și se frământă până se formează un aluat. Poți adăuga apă astfel încât aluatul să devină ca un cozonac, la consistență.
Ai grijă să nu pui prea multă apă, sau aluatul va devenit mult prea lipicios. Când ți se desprind mâinile de aluat, unge-l cu puțin ulei și acoperă-l cu un prosop curat. Lasă-l la crescut pentru măcar o oră, timp în care vei prepara umplutura.
Amestecă brânza de oaie sfărâmițată cu telemeaua. Adaugă sare și piper după gust, apoi pune smântâna și oul. Amestecă bine cât să obții o umplutură omogenă. Adaugă mărar proaspăt sau uscat și lasă deoparte.
Acum, după ce aluatul a crescut, pune-l pe masa de lucru pe care ai uns-o cu puțin ulei, la fel și mâinile. Întinde aluatul într-o formă rotundă și pune-l într-o tavă rotundă. Pune umplutura în mijlocul lui. Apoi, adu marginile aluatului puțin peste umplutură. Le poți împleti sau poți să îți păstrezi puțin aluat pe care să îl împletești și să îl pui pe margini.
Unge toată pasca cu gălbenuș de ou și pune la cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Trebuie să stea cam 40-50 de minute la cuptor. După ce ai scos pasta din cuptor, las-o la răcit în tavă, apoi scoate-o din tavă și mai las-o puțin la răcit. Poți decora pască cu brânză sărată cu puțin zahăr pudră.