Prima pagină » Culinar » Rețeta delicioasă de pască cu brânză sărată! Nu ai mâncat ceva mai bun!

Rețeta delicioasă de pască cu brânză sărată! Nu ai mâncat ceva mai bun!

02 apr. 2025, 11:29,
Redacția BZI în Culinar

Pentru că sărbătorile pascale se apropie, trebuie să încerci o pască cu brânză sărată, fiind o rețetă simplă, dar delicioasă. Dacă te-ai săturat de clasica rețetă dulce, ar trebui să încerci și această variantă. Pasca este un desert tradițional de Paște, care nu lipsește de pe masa niciunui român de Înviere. Acest preparat se face dintr-un aluat nedopsit, iar în tradiția evreiască, pasca mai este numită și pâinea săracilor.

Se apropie una din cele mai importante sărbători ale creștinilor și anume Învierea Domnului. Așa cum spune tradiția, în zilele dinaintea Paștelui, gospodinele Moldovei prepară bucate tradiționale și vopsesc ouăle. „Regina” mesei de Paște este pasca săracă cu brânză.

Rețeta delicioasă de pască cu brânză sărată

Pasta este o rețetă tradițională de Paște, care face parte din patrimoniul culinar românesc. De obicei, acest preparat este dulce, dar există și variante sărate, care pot fi servite ca aperitiv sau gustare la masa de Paște.

La Cina cea de Taină, Iisus și apostolii au mâncat miel și pască. Ea se prepară în ajunul Învierii și se duce la biserică pentru a fi sfințită. Există mai multe rețete de pască, de la pască fără aluat, doar umplutura cu brânză dulce și stafide, până la pască cu ciocolată sau pască cu brânză sărată.

În mod tradițional, pasca se face cu lapte, unt, ouă făină, zahăr, smântână, ouă, stafide. La bază, aluatul seamănă cu cel de cozonac, însă umpluturile pot să fie diferite, de la brânză, la ciocolată sau chiar fructe de pădure.

Dacă deja vrei să pregătești multe deserturi pentru Paște, poți încerca o variantă de pască cu brânză sărată. În felul acesta, vei avea tradiționala pască pe masă, însă nu vei risca să rămână neatinsă din cauza celorlalte deserturi minunate.

Pentru aluat vei avea nevoie de 500 g făină; 1 vârf cuțit de sare; 25 g drojdie proaspătă apă călduță, iar pentru umplutură 300 g brânză de oaie; 170 g telemea de vacă; sare; 6 linguri smântână: 1 ouă; piper; mărar și 1 gălbenuș.

Mod de preparare

Întâi, trebuie să ai grijă ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei. Se prepară mai întâi maiaua, pe care o faci din drojdie frecată cu 2 linguri de făină și puțină apă călduță. O lași la crescut, iar când a făcut spumă deasupra este gata.

Într-un bol mare se pune făina și sarea și în mijlocul ei se face o gaură. Se adaugă maiaua crescută și se frământă până se formează un aluat. Poți adăuga apă astfel încât aluatul să devină ca un cozonac, la consistență.

Ai grijă să nu pui prea multă apă, sau aluatul va devenit mult prea lipicios. Când ți se desprind mâinile de aluat, unge-l cu puțin ulei și acoperă-l cu un prosop curat. Lasă-l la crescut pentru măcar o oră, timp în care vei prepara umplutura.

Amestecă brânza de oaie sfărâmițată cu telemeaua. Adaugă sare și piper după gust, apoi pune smântâna și oul. Amestecă bine cât să obții o umplutură omogenă. Adaugă mărar proaspăt sau uscat și lasă deoparte.

Acum, după ce aluatul a crescut, pune-l pe masa de lucru pe care ai uns-o cu puțin ulei, la fel și mâinile. Întinde aluatul într-o formă rotundă și pune-l într-o tavă rotundă. Pune umplutura în mijlocul lui. Apoi, adu marginile aluatului puțin peste umplutură. Le poți împleti sau poți să îți păstrezi puțin aluat pe care să îl împletești și să îl pui pe margini.

Unge toată pasca cu gălbenuș de ou și pune la cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Trebuie să stea cam 40-50 de minute la cuptor. După ce ai scos pasta din cuptor, las-o la răcit în tavă, apoi scoate-o din tavă și mai las-o puțin la răcit. Poți decora pască cu brânză sărată cu puțin zahăr pudră.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Care este motivul, de fapt,  pentru care italienii nu au eliberat trupul neînsuflețit a lui Felix Baumgartner. Familia austriacului se revoltă
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Alexia Eram, răvășitoare în costum de baie la plajă. Influencerul a atras atenția fanilor
Playtech.ro
Înmormântarea lui Felix Baumgartner, amânată. Italienii refuză să elibereze trupul neînsuflețit al parașutistului. Ce investighează
observatornews.ro
Ucraineanca găsită mutilată după petrecerea din Dubai și-a revenit și rupe tăcerea: "Erau parcă înnebuniți"
Playsport.ro
Ce au văzut procurorii DNA în curtea lui Piedone. A atras imediat...
Evz.ro
Un alt sondaj care ne pune pe gânduri. Vizate sunt filmele românești
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Romina Gingașu a luat o decizie care i-a frânt inima și a schimbat relația cu Ferrari
Playtech.ro
Piedone a cedat, în fața DNA! Ce s-a întâmplat după audieri, șeful ANPC, de nerecunoscut
Dailybusiness.ro
Cum poți cumpăra vechime pentru pensie în 2025 și cât costă un an de cotizare
RomaniaTV
Cui rămâne averea de 1 miliard de euro a lui Felix Baumgartner. Ce scrie în testament: Mihaela Rădulescu nu a primit nimic
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
SCANDAL în showbiz! Alexia Eram și Mario Fresh s-au certat într-un club de fițe din Mamaia. De față erau și iubiții lor. Aris a intervenit între ei!
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 iulie 2025
22 iulie 2025