Prima pagină » Culinar » Rețeta delicioasă de pască cu brânză sărată! Nu ai mâncat ceva mai bun!

Rețeta delicioasă de pască cu brânză sărată! Nu ai mâncat ceva mai bun!

02 apr. 2025, 11:29,
Redacția BZI în Culinar

Pentru că sărbătorile pascale se apropie, trebuie să încerci o pască cu brânză sărată, fiind o rețetă simplă, dar delicioasă. Dacă te-ai săturat de clasica rețetă dulce, ar trebui să încerci și această variantă. Pasca este un desert tradițional de Paște, care nu lipsește de pe masa niciunui român de Înviere. Acest preparat se face dintr-un aluat nedopsit, iar în tradiția evreiască, pasca mai este numită și pâinea săracilor.

Se apropie una din cele mai importante sărbători ale creștinilor și anume Învierea Domnului. Așa cum spune tradiția, în zilele dinaintea Paștelui, gospodinele Moldovei prepară bucate tradiționale și vopsesc ouăle. „Regina” mesei de Paște este pasca săracă cu brânză.

Rețeta delicioasă de pască cu brânză sărată

Pasta este o rețetă tradițională de Paște, care face parte din patrimoniul culinar românesc. De obicei, acest preparat este dulce, dar există și variante sărate, care pot fi servite ca aperitiv sau gustare la masa de Paște.

La Cina cea de Taină, Iisus și apostolii au mâncat miel și pască. Ea se prepară în ajunul Învierii și se duce la biserică pentru a fi sfințită. Există mai multe rețete de pască, de la pască fără aluat, doar umplutura cu brânză dulce și stafide, până la pască cu ciocolată sau pască cu brânză sărată.

În mod tradițional, pasca se face cu lapte, unt, ouă făină, zahăr, smântână, ouă, stafide. La bază, aluatul seamănă cu cel de cozonac, însă umpluturile pot să fie diferite, de la brânză, la ciocolată sau chiar fructe de pădure.

Dacă deja vrei să pregătești multe deserturi pentru Paște, poți încerca o variantă de pască cu brânză sărată. În felul acesta, vei avea tradiționala pască pe masă, însă nu vei risca să rămână neatinsă din cauza celorlalte deserturi minunate.

Pentru aluat vei avea nevoie de 500 g făină; 1 vârf cuțit de sare; 25 g drojdie proaspătă apă călduță, iar pentru umplutură 300 g brânză de oaie; 170 g telemea de vacă; sare; 6 linguri smântână: 1 ouă; piper; mărar și 1 gălbenuș.

Mod de preparare

Întâi, trebuie să ai grijă ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei. Se prepară mai întâi maiaua, pe care o faci din drojdie frecată cu 2 linguri de făină și puțină apă călduță. O lași la crescut, iar când a făcut spumă deasupra este gata.

Într-un bol mare se pune făina și sarea și în mijlocul ei se face o gaură. Se adaugă maiaua crescută și se frământă până se formează un aluat. Poți adăuga apă astfel încât aluatul să devină ca un cozonac, la consistență.

Ai grijă să nu pui prea multă apă, sau aluatul va devenit mult prea lipicios. Când ți se desprind mâinile de aluat, unge-l cu puțin ulei și acoperă-l cu un prosop curat. Lasă-l la crescut pentru măcar o oră, timp în care vei prepara umplutura.

Amestecă brânza de oaie sfărâmițată cu telemeaua. Adaugă sare și piper după gust, apoi pune smântâna și oul. Amestecă bine cât să obții o umplutură omogenă. Adaugă mărar proaspăt sau uscat și lasă deoparte.

Acum, după ce aluatul a crescut, pune-l pe masa de lucru pe care ai uns-o cu puțin ulei, la fel și mâinile. Întinde aluatul într-o formă rotundă și pune-l într-o tavă rotundă. Pune umplutura în mijlocul lui. Apoi, adu marginile aluatului puțin peste umplutură. Le poți împleti sau poți să îți păstrezi puțin aluat pe care să îl împletești și să îl pui pe margini.

Unge toată pasca cu gălbenuș de ou și pune la cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Trebuie să stea cam 40-50 de minute la cuptor. După ce ai scos pasta din cuptor, las-o la răcit în tavă, apoi scoate-o din tavă și mai las-o puțin la răcit. Poți decora pască cu brânză sărată cu puțin zahăr pudră.

Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
redactia.ro
Alertă în California! Virusul rar care a ucis-o pe soția actorului Gene Hackman a cauzat alte 3 decese
Bugetul.ro
E jale la Raiffeisen Bank, BT, ING, BRD sau CEC Bank. ANAF a făcut anunțul despre ce se întâmplă cu clienții din România care au depozite bancare
a1.ro
Te cunosc de undeva, 5 aprilie 2025. Ce pereche a câștigat a opta gală. Cum s-au descurcat concurenții pe scenă
Playtech.ro
Pericolul îngheţului pentru agricultură şi livezi. Pagubele aşteptate după ninsorile şi gerul din aceste zile
observatornews.ro
Temperaturi de Polul Nord în România, cu două săptămâni înainte de Paşte. A nins puternic, iar zilele următoare sunt anunţate chiar şi -12°C
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Locul din România, de o frumusețe unică. Ascunde un blestem teribil
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Regretatul Adrian Păunescu, făcut pulbere de Radu Banciu. Jurnalistul și-a adus aminte de anii în care au lucrat împreună și a făcut comparația cu Ioan Chirilă
Playtech.ro
Horoscopul iubirii pentru aprilie. Zodia care cade în capcana dragostei, va fi orbită de partener
Dailybusiness.ro
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
RomaniaTV
Gabriela Cristea a ajuns, azi-noapte, de urgenţă la spital: Am avut o noapte oribilă
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Vortexul polar aduce ultimul episod de iarnă în România. Ciclonul polar va lovi toată ţara
redactia.ro
De ce bărbații nu au voie să se salute la înmormântare – o regulă veche, încărcată de simboluri
ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`