Rețeta de zacuscă de dovlecei pentru iarnă se prepară extrem de rapid și ușor. Această variantă nu este migăloasă, nu are conservanți și este foarte sănătoasă. Mai mult de atât, legumele se pot coace chiar la cuptorul aragazului. La final veți obține circa trei-patru borcane de 300 mililitri, adică un kilogram de zacuscă.
Mâncarea se poate servi dimineața pe pâine, fiind un mic dejun delicios. De asemenea, pentru iarnă mai puteți prepara și dulceață de gutui.
Rețetă de zacuscă de dovlecei pentru iarnă, ingrediente
Cu toții știm că la rețeta de zacuscă legumele trebuie să fie coapte. Acesta este motivul principal pentru care multe persoane evită să o prepare. Rețeta este adaptată, legumele fiind coapte la cuptor. Este foarte gustoasă, nu are conservanți și se mănâncă rapid, fiind îndrăgită de toată lumea. Timpul de prepare este de 2 ore. Pentru a pregăti zacusca aveți nevoie de 2 cepe, 3 morcovi, 2 dovlecei, 3 ardei gras roșu, 5 căței de usturoi, trei linguri de ulei de floarea soarelui și 3 roșii.
La final se va condimenta după gust cu sare și piper. Opțional, se pot adăuga și frunze de dafin. Din ingredientele menționate veți obține circa 3-4 borcane de 300 mililitri. Rețeta este o mâncare ușoară ce poate fi servită la micul dejun. De asemenea, dacă borcanele sunt bine sterilizate și închise ermetic, zacusca poate ține chiar și trei ani în cămară.
Cum se prepară zacusca de dovlecei
Mai întâi veți spăla bine legumele și le veți curăța. Trebuie să aveți în vedere faptul că coaja acestora nu trebuie îndepărtată. Veți avea nevoie de o tavă pe care o veți unge cu puțin ulei, apoi veți pune dovleceii tăiați cubulețe. În cazul lor, dacă sunt prea bătrâni vor trebui curățați de semințe și coajă. Peste aceștia vor fi puși morcovii tăiați rondele și ceapa tăiată sub formă de solzișori. Ardeii și roșiile vor fi adăugate în tavă întregi, însă vor trebui curățate de cotoare. Legumele vor fi stropite cu puțin ulei, apoi vor fi lăsate în cuptorul preîncălzit la 220-250 de grade. După 30 de minute, vor trebui întoarse cu ajutorul unei linguri din lemn, apoi se vor mai lăsa pentru încă o jumătate de oră. La final, după ce închideți cuptorul, le mai lăsați 20 de minte în tavă, apoi le scoateți.
Roșiile și ardeii vor trebui curățați de coajă cu grijă. Legumele le veți pune într-un blender și le mixați bine până ce devin pastă sau le puteți lăsa mai bucățele. De asemenea, pot fi tocate și cu ajutorul unui cuțit. Compoziția obținută se va turna într-o oală cu fundul mai gros, apoi se condimentează cu sare și se pune usturoiul pisat. Zacusca se va lăsa să fiarbă timp de 40 minute la foc mic, în timp ce amestecați din când în când. La final, se va turna fierbinte în borcanele sterilizate. Trebuie să aveți grijă să nu le umpleți prea tare, se va lăsa cam un centimetru liber de la gura borcanului. Ulterior, vasele vor fi puse în cuptorul preîncălzit la 150 grade și se lasă pentru 30-40 minute. Se vor lăsa să se răcească, apoi vor fi puse în cămară pentru iarnă.
Rețeta de zacuscă de dovlecei pentru iarnă este foarte simplă de făcut. Aceasta se gătește în doar 120 de minute, iar legumele se coc în cuptorul aragazului. Totodată, pentru iarnă se pot conserva și gogonelele tăiate la borcan.