Rețeta de vișinată de casă cu țuică se obține prin macerarea și fermentarea fructelor în alcool, din care va ieși o băutură delicioasă. Încă din cele mai vechi timpuri, românii preferă să își preparare singuri, acasă, o băutură gustoasă pe care o servesc și o împart cu cei dragi, mai ales la ceas de sărbătoare.
Vișinata este o băutură gustoasă, pe care românii o preferă, mai ales la ceas de sărbătoare. Dacă mai este preparată și în casă, cu fructe din grădina proprie, atunci e și mai bine, și, evident, nu implică extrem de multe costuri.
Rețeta de vișinată de casă cu țuică
Vișinata este nelipsită de pe mese românilor, mai ales în zilele de sărbătoare. Dacă bărbații, în general, pot alege ce să consume dintr-o paletă mai largă de băuturi, de la whisky și cognac, până la țuică, doamnele preferă, fără îndoială, un lichior dulce și aromat.
Vișinata are o aromă intensă și bogată de vișine, cu nuanțe dulci și ușor acide. Gustul său este fructat, cu o notă plăcută de amărăciune specifică vișinelor coapte. Băutura poate varia în intensitatea aromei și dulceții în funcție de metoda de preparare și proporțiile ingredientelor utilizate.
Vișinata de casă, consumată cu moderație, poate oferi beneficii pentru sănătate, la fel cum oferă și un pahar cu vin. Vișinele sunt bogate în antioxidanți, precum antocianinele, care au proprietăți antiinflamatorii și pot contribui la protejarea celulelor împotriva radicalilor liberi.
De asemenea, se crede că vișinata de casă poate avea efecte benefice asupra circulației sanguine și a sistemului digestiv. Vișinata de casă este o băutură alcoolică obținută prin macerarea și fermentarea vișinelor în alcool, de obicei în țuică sau vodcă. Acestea fiind spuse, pentru această rețetă aveți nevoie de 3 kilograme de vișine, 1,2 kilograme zahăr tos, 600 ml de țuică.
Cum se face această băutură alcoolică?
Vișinata este una dintre băuturile alcoolice preferate ale românilor și se poate prepara acasă, pas cu pas, urmând câțiva pași necesari. Rețeta este destul de simplă, iar vișinata preparată acasă nu conține conservanți.
Vișinele trebuie să fie coapte, proaspete și fără semne de deteriorare. Se recomandă utilizarea vișinelor de soiuri dulci sau semidulci pentru a obține o băutură mai aromată. Înainte de utilizare, vișinele trebuie spălate și scurse bine.
Acestea se așează într-un recipient de sticlă sau ceramică, iar peste ele se presară zahărul. Este foarte important ca ultimul strat să fie neapărat de zahăr.
După adăugarea zahărului și după ce acesta s-a topit , vișinele se lasă să macereze în țuică sau rachiu, timp de câteva săptămâni sau luni. Durata de macerare poate varia în funcție de rețeta și gusturile personale.
Pe durata macerării, se recomandă agitarea recipientului din când în când pentru a se asigura extragerea aromei și coloranților din vișine. După perioada de macerare, lichidul rezultat se filtrează prin tifon sau prin utilizarea unui filtru fin pentru a îndepărta resturile de fructe și impurități.
Apoi, vișinata se poate îmbutelia în sticle de sticlă sterilizate și sigilate ermetic. Rețeta de vișinată de casă cu țuică este una din cele mai populare băuturi de casă, fiind aromată și având un gust dulce, fructat.