Prima pagină » Culinar » Rețetă de tocăniță de legume cu ciuperci – Simplă și gustoasă

Rețetă de tocăniță de legume cu ciuperci – Simplă și gustoasă

14 iun. 2024, 15:07,
în Culinar

Tocănița de legume cu ciuperci este o mâncare ușor de preparat, gustoasă, ideală mai ales în perioadele în care se ține post. Aroma este bogată și aspectul îmbietor, fiind o variantă facilă de preparat în orice moment.

Cum se prepară tocănița de legume cu ciuperci

Ingredientele pentru această rețetă sunt: 1 kg de ciuperci Champignons, 1 kg de gogoșari, 1 kilogram de ardei capia, 500 grame de morcov, 1 kg de ceapa, 500 ml ulei, 700 ml suc de roșii, o lingura de sare, o jumatate de ardei iute sau piper (după gust).

Pașii pentru această rețetă sunt: tăierea și călirea ciupercilor încât să eliminăm din apă, apoi curățarea cepei, ardeilor, gogoșarilor și morcovilor. Se taie legumele în bucățele medii și se dau prin robotul de bucătărie. Apoi se călește ceapa, unde ulterior se adaugă legumele tăiate. Totul se lasă să se gătească până se mai scade din zeamă, apoi se adaugă ciupercile și se lasă să se gătească împreună pentru alte 15-20 de minute.

După, se adaugă sucul de roșii și restul de ulei, punem sarea și alte condimente și lăsăm să se scadă până când se ridică uleiul la suprafață. Între timp sterilizăm borcanele și când tocana este gata, punem tocănița în borcane, închidem cu capac. Apoi băgăm borcanele în cuptor și le sterilizăm pentru încă 15 minute, după care lăsăm în cuptorul stins.

Din cantitățile menționate ar trebui să iasă 12 borcane de 370 de ml.

Tocăniță de ciuperci, un preparat la fel de delicios

Rețeta de tocăniță, fiind una clasică, poate fi ușor schimbată și adaptată la gusturile fiecăruia. O altă variantă este cea în care, între ingrediente, adăugăm mai multe legume.

Înainte de toate, trebuie luate în vedere ingredientele necesare. Acestea sunt: 1.5 kg ciuperci asortate, 500 ml sos de roșii, 6-7 catei de usturoi, 4-5 linguri ulei, 2 cepe tocate mărunt, o legatură pătrunjel, o legătură mărar, sare, piper.

Ingredientele nu sunt multe, dar important este să fie de calitate. E ideal ca ciupercile să fie de pădure, dar pot fi cum le preferați. Nu contează dacă sunt proaspete sau congelate. În cazul în care sunt congelate, să nu le decongelați de înainte, ele trebuie adăugate în mâncare așa cum sunt.

Ciupercile trebuie spălate bine înainte de folosire cu apă rece încât să nu aibă urme de pământ și să fie complet curate. Apoi trebuie tăiate în bucățele potrivite, nici prea mici, nici prea mari, iar dacă aveți ciuperci mici, le puteți lăsa întregi. Pentru un plus de gust, se poate tăia o ceapă și căli până se înmoaie. La acesta adăugați usturoi pentru gust. Atenție la ceapă și usturoi să se înmoaie, dar să nu se ardă.

Ciupercile, pentru a da un gust cât mai bun, trebuie cât mai bine încât să-și lase cât mai multă zeamă. Abia după se adaugă roșiile și apa, dacă este nevoie. Tocana nu trebuie lăsată la fiert prea mult, întrucât ciupercile nu au nevoie de prea mult timp de gătire. La final puteți adăuga verdețuri precum mărar sau pătrunjel.

Tocănița de legume cu ciuperci este o specialitate culinar a tuturor gospodinelor, fiind o alternativă de mâncare în perioada postului, dar și un preparat ce nu poate lipsi din nicio cămară.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`