Prima pagină » Culinar » Rețetă de tartă cu dovleac. O delicatesă de toamnă

Rețetă de tartă cu dovleac. O delicatesă de toamnă

03 nov. 2024, 15:00,
în Culinar

Tarta cu dovleac este un desert delicios, specific sezonului de toamnă, care aduce o aromă cald și reconfortantă în fiecare colț al casei.

Prepararea acestei tarte este un proces simplu, dar plin de savoare, ce poate fi împărtășit cu familia și prietenii. Iată cum poți să prepari o tartă cu dovleac perfectă.

Rețetă de tartă cu dovleac

Pentru a face o tartă cu dovleac, vei avea nevoie de următoarele ingrediente. Pentru aluat: 250 g făină, 125 g unt rece, 70 g zahăr, 1 ou, un praf de sare, apă rece (după necesitate). Pentru umplutură: 400 g piure de dovleac, 200 ml smântână pentru gătit, 3 ouă, 150 g zahăr, 1 linguriță scorțișoară, ½ linguriță nucșoară, ¼ linguriță ghimbir pudră, un praf de sare.

Într-un bol mare, combină făina, zahărul și sarea. Adaugă untul rece tăiat cubulețe și, cu ajutorul vârfurilor degetelor sau al unui mixer, amestecă până când compoziția devine granuloasă, similară cu nisipul.

Faceți o adâncitură în mijlocul amestecului de făină și adaugă oul. Începe să încorporezi ingredientele, adăugând câte o lingură de apă rece, până când aluatul devine omogen și nu se mai lipește de mâini. Formează o bilă din aluat, înfășoar-o în folie alimentară și las-o la frigider pentru aproximativ 30 de minute. Acest pas ajută aluatul să devină mai ferm și mai ușor de întins.

Dacă folosești dovleac proaspăt, taie-l în bucăți și coace-l la 180°C timp de 30-40 de minute până când devine moale. Apoi, pasează-l cu ajutorul unui blender sau al unui zdrobitor de cartofi. Dacă folosești dovleac din conservă, asigură-te că este bine scurs.

Într-un bol, bate ouăle cu zahărul până devin spumoase. Adaugă piureul de dovleac, smântâna, scorțișoara, nucșoara, ghimbirul și sarea. Amestecă bine toate ingredientele până obții o compoziție omogenă.

Asamblarea tartei

Scoate aluatul din frigider și întinde-l pe o suprafață presărată cu făină, până obții o foaie de aproximativ 3-5 mm grosime. Așază-l într-o tavă unsă cu unt, tăind excesul de aluat de pe margini.

Cu o furculiță, perforați fundul aluatului pentru a preveni formarea bulelor de aer în timpul coacerii. Poți, de asemenea, să așezi o foaie de hârtie de copt pe aluat și să adaugi greutăți de copt (boabe de fasole sau orez) pentru a-l menține plat.

Preîncălzește cuptorul la 180°C și coace aluatul timp de 15-20 de minute, până devine auriu. Scoate-l din cuptor și lasă-l să se răcească. Toarnă amestecul de dovleac în crustă și nivelează suprafața. Coace tarta în cuptorul preîncălzit pentru 45-50 de minute sau până când umplutura este fermă și se rumenește ușor.

După coacere, lasă tarta să se răcească complet înainte de a o tăia. Poți servi tarta cu un strop de frișcă sau înghețată, pentru un gust mai delicios.

Tarta cu dovleac este un desert care aduce cu sine amintiri plăcute și o atmosferă de sărbătoare. Prepararea ei poate deveni o activitate plăcută în familie, iar gustul său va încânta cu siguranță pe toți cei care o vor savura. Indiferent de ocazie, această tartă va aduce căldură și bucurie în fiecare casă.

Bugetul.ro
Marele zăcământ de petrol ascuns în „măruntaiele” României. Locul în care a fost găsită o adevărată „comoară” de petrol și gaze naturale este surprinzător
redactia.ro
Cum a murit, de fapt, Rareș Ion, dealerul lui Vlad Pascu. Fratele lui a făcut dezvăluiri cutremurătoare
Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
a1.ro
Program Denii Săptămâna Mare 2025. La ce oră încep slujbele în fiecare zi din Săptămâna Patimilor
Playtech.ro
Paște sau Paști, care e forma corectă, de fapt? Varianta acceptată de Academia Română
observatornews.ro
Sfânta şi Marea Miercuri din Săptămâna Patimilor. Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care Iisus a fost trădat de Iuda
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Vară timpurie, cu temperaturi care testează limitele umane: Valuri de caniculă
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
ȘOC! Aaron Boupendza a murit după ce a fost aruncat de la etajul 11 de fratele său?
Playtech.ro
Economiseşti sau nu dacă faci cumpărături de la ATAC, Metro sau Selgros? Secretul preţurilor mici
Dailybusiness.ro
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
RomaniaTV
Ministrul Muncii, anunţ de ultimă oră pentru angajaţi şi angajatori
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Tragedie în lumea medicală. George și Emanuel, doi medici tineri, au murit. Aveau doar 28 și 31 de ani. Detalii teribile!
redactia.ro
Zodiile binecuvântate în Joia Mare. Sunt sub protecție divină
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`