Prima pagină » Culinar » Rețetă de șprot prăjit la tigaie cu mămăligă și mujdei de usturoi

Rețetă de șprot prăjit la tigaie cu mămăligă și mujdei de usturoi

31 iul. 2024, 13:25,
în Culinar

Șprotul prăjit la tigaie este o rețetă cât se poate de simplă, ușor de făcut și foarte gustoasă pe care trebuie să o încercați numaidecât, această rețetă merge de minune cu un vin alb sau chiar o bere rece.

Șprotul prăjit se poate înlocui cu hamsie, obleți, baby hering sau capelin și este ideal pentru o gustare rapidă sau un aperitiv impresionant, fiind bogat în diferite substanțe hrănitoare.

Șprot prăjit cu mămăliguță

Șprotul are calități nutritive deosebite și poate face minuni pentru sistemul imunitar uman. Este bogat în substanțe hrănitoare și acizi grași, extrem de benefice organismului. Și mai interesant este faptul că șprotul are un număr redus de calorii.

Pentru a face un șprot prăjit la tigaie aveți nevoie de 1 kg șprot, 1 linguriță de sare, 200 gr făină, 200 gr mălai și ulei pentru prăjit.
Primul pas în prepararea șprotului este curățarea, așă că rupeți capul peștișorilor și îndepărtați intestinele. Totodată, trebuie să îndepărtați și solzii micuți și moi, iar dacă o să frecați cu degetele, veți vedea că se curăță imediat. După ce i-ați curățat, clătiți foarte bine cu apă. Bineînțeles, puteți sări peste partea cu curățarea pesțelui de intestine, dacă nu aveți nicio problemă în a le manca.

După ce peștișorii au fost curățați, este momentul să amestecați făina cu mălaiul. Peștele se tăvălește foarte bine prin acest amestec, apoi se scutură ușor.
Între timp, pregătiți tigaia și puneți uleiul. Focul trebuie să fie încins, pentru ca peștișorii să se prăjească bine.

Este recomandat să nu puneți o cantitate mare de peștișori de prima dată, testați 2 – 3 să vedeți dacă temperatura uleiului este bună. După aceea, puteți să puneți o cantitate mai mare, însă mare atenție pentru a nu-i îngrămădi.

Fiecare serie de șprot va dura 4-5 minute pentru a se prăji. Unde mai pui ca aceștia nici nu trebuie întorși pe toate părțile. După ce s-a prăjit, șprotul trebuie pus într-o sită pe care ați căptușit-o cu șervețele de hârtie. Excesul de ulei trebuie îndepărtat.

Șprotul prăjit se servește cu pâine sau mămaăligă. Pentru cei ce vor mai mult, pot încerca și un mujdei de usturoi sau un sos pe bază de iaurt, usturoi și puțină sare.

Cum se face o mămăligă pufoasă

Mămăliga, unul dintre cele mai vechi feluri de mâncare românești care se mănâncă adesea cu pește, a fost adoptată de multe bucătării din lume și modificată în funcție de preferințele fiecărui popor în parte. Deși a fost considerată o lungă perioadă de timp mâncarea țăranilor, mămăliga este servită în ziua de azi chiar și în restaurante de lux.

De-a lungul timpului, rețeta a fost preluată și în alte bucătării. În Italia, de exemplu, ea este cunoscută sub denumirea de „polenta”. Mămăliga este consumată chiar și în Ungaria, unde este cunoscută sub numele de „puliszka”. Elveția, Austria, Croația, Slovenia, Serbia, Brazilia, Mexic sunt doar câteva dintre țările din lume unde se consumă acest fel de mâncare.

Nu vei avea nevoie de multe ingrediente, iar modul de preparare este foarte simplu. Dacă este gătită corect, mămăliga nu va face nici cocoloașe. Ai nevoie doar de apă, mălai, 1 măsură mălai/4 măsuri de apă, 100 gr de unt și sare.

Tot ceea ce trebuie să faceți este să puneți apă la fiert, la flacără medie după care se adaugă mălai astfel: o măsură de mălai la patru măsuri de apă, la fiecare 250 de grame de mălai se pune în vasul de pe foc un litru de apă. Se adaugă sare în apă înainte ca amestecul să înceapă să fiarbă și se amestecă mămăliga cu un tel, ca să nu facă cocoloașe. Se adaugă untul și se încorporează în compoziție până când mămăliga nu mai oferă senzația de făină tare.

Secretul pe care trebuie neapărat să-l știi pentru a ieși un șprot prăjit cu mămăliguță delicios este că se adaugă mălaiul în apă doar vărsat sub formă de ploaie, nu tot odată.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
George Simion, gafe după gafe la limba franceză în direct la TV. Momentul a devenit viral. Nous voulons… o încetare a focului
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Dana Roba s-a afișat pentru prima dată alături de iubitul ei, iar internauții au pus-o la zid: „Dragostea nu are culoare!”
Playtech.ro
Ajutor de 125 de lei pentru pensionarii cu venituri mici, în iunie 2025. Cine beneficiază de sprijinul de la stat
observatornews.ro
Capitala şi 12 judeţe, sub cod galben de vreme severă în următoarele ore. Lapoviță și ninsori la munte
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
În umbra penitenciarului. Ce ritualuri urmează Elena Udrea
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Anunțul lui Donald Trump dă speranțe întregii lumi că putem asista la ceva nemaiîntâlnit
Playtech.ro
Amenzi de 1.500 de lei pentru șoferii care țin geamul deschis la mașină. De ce se sancționează gestul?
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
GAFĂ uriașă făcută de Ilinca. Soția lui Simion, prinsă cu o minciună foarte gravă. S-a făcut de rușine în fața unei țări întregi!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţul care bulversează TOTAL alegerile prezidenţiale. Răsturnare incredibilă de situaţie
redactia.ro
Drama prin care a trecut marea actriță Cristina Deleanu: „Nu voi uita niciodată acea senzație de pământ în gură”
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`