Prima pagină » Culinar » Rețetă de sos Sweet Chilli. Gustul incendiar căruia nu îi poți rezista!

Rețetă de sos Sweet Chilli. Gustul incendiar căruia nu îi poți rezista!

26 mart. 2024, 10:26,
BZI.ro, în Culinar

Dacă sunteți în căutarea unui sos delicios, care să vină în completarea diverselor gustări pane crocante, această rețetă de sos sweet chilli este cu siguranță demnă de a fi adăugată în caietul de rețete. Acest sos este o combinație perfectă a celor mai tentante gusturi – picant, dulce și ușor usturoiat. Această rețetă îmbină iuțeala ardeilor, dulceața zahărului, aroma usturoiului și aciditatea oțetului. Este un sos versatil cu care puteți să marinați puiul pentru o friptură în stil asiatic, să-l adăugați într-un stir fry de legume sau să-l serviți că sos în care să înmuiați diverse gustări pane.

De ce aveți nevoie pentru rețetă de sos sweet chilli

Ardeii iuți roșii conferă sosului o culoare roșie vibranta și un gust picant, și sunt ingredientul cheie în această rețetă. Puteți utiliza ardei iuți proaspeți, uscați sau fulgi de ardei iute. Adăugarea usturoiului conferă un farmec aparte acestui sos gustos. Prin urmare, nu vă limitați doar la unul sau doi căței.

Pentru a diminua din iuțeala ardeilor și a conferi un gust dulceag mai pronunțat, va trebui adăugat zahăr, care scoate totodată în evidență și aroma ardeilor. Puteți utiliza zahăr brun sau zahăr alb. Oțetul completează toate aceste gusturi și arome, adăugând o nuanță acidă și ușor acrișoară, care creează un echilibru al gustului. De asemenea, oțetul acționează ca agent de conservare pentru a prelungi durata de viață a sosului. Amidonul de porumb este un agent de îngroșare care ne ajuta să obținem o consistență perfectă. Acest sos poate fi păstrat timp de 1 lună în frigider într-un recipient ermetic.

Pentru a-l prepara, puteți utiliza între 1 și 12 ardei roșii uscați (puteți îndeparta semințele). Cantitatea depinde de cât de picant doriți să fie sosul. De asemenea, aveți nevoie de 1/4 cană de căței de usturoi, 1/2 cană de zahăr alb granulat, 1/2 cană de oțet din alcool alb, 3 căni de apă, sare după gust și 1 lingură de amidon de porumb.

Iată cât de simplu este de preparat!

Puneți la fiert 2 căni de apă într-un vas mai mic. Odată ce apa începe să fiarbă, opriți focul. Înmuiați ardeii roșii uscați în apa fierbinte și acoperiți vasul cu un capac. Lăsați ardeii uscați să se hidrateze timp de 5 – 10 minute. După aceea, transferați ardeii roșii hidratați în blender. Adăugați usturoiul, sarea, oțetul, zahărul și 1 cană de apă, și mixați ingredientele până obțineți un sos fin.

Transferați sosul într-un vas și puneți-l la foc minim, lăsându-l să fiarbă încet, astfel încât aromele să se întrepătrundă. Între timp, amestecați amidonul de porumb cu una sau două linguri de apă pentru a obține o pastă fină. Adăugați pasta obținută în sos, și amestecați bine pentru a evita formarea de cocoloașe. Odată ce sosul începe să se îngroașe, opriți focul. Lăsați-l să se răcească complet la temperatura camerei.

Puteți folosi ardei roșii proaspeți, ardei roșii uscați sau fulgi de ardei iute la prepararea acestui sos. Pentru a reduce din iuțeala ardeilor roșii proaspeți, eliminați semințele. Oțetul acționează ca agent de conservare, care va crește durata de viață a sosului sweet chilli, însă recomandam să evitați utilizarea oțetului de vin. Puteți sări peste adăugarea unui agent de îngroșare, însă, în acest caz, consistența sosului sweet chilli va fi una lichidă și subțire. Îl puteți păstra timp de o lună în frigider, într-un recipient ermetic. Nu se recomandă a fi lăsat la temperatura camerei, mai ales într-un climat cald și umed, mai mult de 2-3 ore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *