Această rețetă de sirop de zmeură pentru iarnă, preparat în casă, este plină de savoare și poate oferi un gust deosebit deserturilor sau chiar băuturilor. Fie că dorești să-l folosești ca topping pentru clătite pufoase, ca ingredient de bază într-un sos pentru dulciuri sau chiar în preparate aromate, această rețetă este o soluție simplă și rapidă pentru a potența gustul.
Rețetă de sirop de zmeură pentru iarnă
Siropul de zmeură are o aromă intensă și o textură consistentă, astfel că poate fi păstrat în cămară și utilizat pe tot parcursul iernii. Pentru această rețetă ai nevoie de 500 de grame de zmeură, 250 de mililitri de apă, 150 de grame de zahăr, sucul de la 1 lămâie, 1 baton de scorțișoară și 2-3 cuișoare. Dacă vrei ceva dulce rapid, acest preparat cu fructe de pădure este ideal.
Dacă folosești zmeură congelată, las-o să se decongeleze puțin, după care pune-o într-o cratiță mare. Toarnă apa peste fructe, adaugă zahărul, sucul de lămâie, batonul de scorțișoară și cuișoarele, apoi amestecă bine pentru a dizolva zahărul. Pune cratița pe foc mediu, iar după ce începe să fiarbă, redu focul și lasă-l să se gătească încet timp de 20-25 de minute, până când lichidul se reduce și capătă o consistență ușor siropoasă. Îndepărtează condimentele și pasează siropul printr-o sită fină pentru a elimina semințele și pulpa de fructe. Astfel, vei obține un lichid neted. Lasă siropul să se răcească pe deplin, apoi toarnă-l într-o sticlă sterilizată. Păstrează preparatul la frigider, iar siropul se va conserva timp de câteva săptămâni. După ce se scurge timpul, este gata pentru a fi folosit ca topping pentru clătite, înghețată, iaurt sau chiar în băuturi calde.
Cele mai pufoase clătite cu sirop
Pentru a folosi siropul de zmeură pregătit acasă într-un preparat complet, poți încerca o rețetă de clătite pufoase, perfecte pentru micul dejun sau pentru o gustare dulce. Pentru acest desert trebuie să pregătești 250 de grame de făină, 2 ouă, 300 de mililitri de lapte, 1 lingură de zahăr, 1 plic praf de copt, un praf de sare și 2 linguri de ulei. Dacă îți plac dulciurile copilăriei, poți face și un pandișpan cu compot de caise.
Într-un bol mare, cerne făina împreună cu praful de copt și sarea, iar în alt bol bate ouăle cu zahărul, apoi adaugă laptele și uleiul. Toarnă ingredientele lichide peste cele uscate și amestecă bine până obții un aluat omogen, fără cocoloașe. Lasă compoziția să se odihnească timp de 10-15 minute ca să obții niște clătite mai pufoase. Încinge o tigaie antiaderentă la foc mediu și unge-o cu puțin ulei, după toarnă câte un polonic de aluat în tigaie și gătește fiecare clătită timp de 2-3 minute pe fiecare parte, până când devine aurie și pufoasă. Așază clătitele pe un platou și servește-le calde, stropite generos cu siropul de zmeură preparat anterior. Pentru un plus de gust, poți adăuga deasupra fructe proaspete sau o lingură de smântână. Cu siguranță, acest desert îți trezește amintiri dulci din copilărie, iar rețeta de sirop de zmeură pentru iarnă nu face decât să îl îmbunătățească.