Salata bulgărească clasică este cunoscută și ca „Șopska”, numele său provenind din regiunea Șopluk din Bulgaria.
Această salată a fost inventată din anii 1960, s-a răspândit și a devenit preparatul național al Bulgariei.
Cum prepari o salată bulgărească clasică?
Pentru a o pregăti, vei avea nevoie de 1 castravete lung sau de 5 castraveți de grădină, de 4 roșii mari și coapte, de 3 fire de ceapă verde și de 2 cepe, de 4 ardei, de 100-150g de telemea de oaie sau de vacă, de sare, ulei, oțet și de frunze de pătrunjel proaspăt.
Se coc cei 4 ardei pe toate părțile și se pun apoi câteva minute într-un recipient cu capac ca să se decojească bine, după lasă-i la răcit. Spală bine toate legumele, curăță castravetele de coajă și ceapa, apoi toacă toate legumele cuburi destul de mici. Într-un bol mare, se pun toate legumele tăiate și sărate ușor, nu foarte mult, deoarece și telemeaua este, le amesteci ușor și le stropești cu o lingură de ulei de floarea soarelui și cu 2 de oțet. După ce s-a format zeama în bol, amestecă cu grijă și pune și pătrunjelul peste. Ultimul pas este să adaugi telemeaua de vacă, care poate fi tăiată tot în cuburi sau răzuită și pusă peste.
Se mai poate adăuga puțin pătrunjel și poate fi servită imediat sau acoperită și păstrată la rece, consumându-se ulterior. Însă, ca la toate salatele, legumele se vor înmuia după aproximativ 30 de minute și nu vor mai fi crocante, așadar, cel mai bine ar fi să o mâncați imediat și păstrată pentru maxim 24 de ore în frigider.
Poate fi o garnitură perfectă pentru un cotlet de porc la tigaie
Dacă vreți să o mâncați ca și garnitură, puțeti cumpăra un cotlet de porc cu puțină grăsime pe margini, să îl marinați într-o saramură compusă din puțină sare, apă, usturoi, cimbru, sau orice alte condimente preferați și în funcție de dimensiunile lor, le veți lăsa la marinat în felul următor: pentru feliile mai subțiri, trebuie să le lași aproximativ 2 ore, pentru cele mai groase 3-4 ore, iar cele foarte groase ideal ar fi 48 de ore, la rece, în frigidr.
După, scoate carnea, o scurgi și stergi încât să nu fie udă și o vei lăsa la temperatura camerei până când se încălzește. Dacă vrei să aibă un gust și mai intens, poți adauga și niște piper înainte sau după prăjire. Acum pune pe feliile de carne puțin ulei și încinge bine tigaia, ca sa nu lase apă carnea și să se prăjească, nu să fiarbă. Ține-le în tigaie pentru aproximativ 3 minute pe o parte și 2 pe cealaltă. Dacă bucățile sunt prea mari, după acest timp le mai puteți pune în cuptor pentru câteva minute. Apoi, trebuie lăsată carnea să se odihnească pentru câteva minute, și să pui puțin unt peste ea, dacă vrei un gust și mai deosebit.
Acest preparat se completeză de minune pe lângă rețeța de salată bulgărească clasică, însă poate fi servită și singură, mai ales vara.