Prima pagină » Culinar » Rețeta de risotto cu fructe de mare! Un preparat de inspirație italiană

Rețeta de risotto cu fructe de mare! Un preparat de inspirație italiană

28 aug. 2024, 10:48,
în Culinar

Rissoto-ul cu fructe de mare este un preparat sofisticat și delicios, perfect pentru o cină specială. Fie că vrei să-ți impresionezi invitații, fie că vrei să te răsfeți cu o masă gourmet, această rețetă este soluția perfectă.

Această rețetă de risotto cu fructe de mare combină creveți, calamari și midii, oferind un echilibru savuros între textura cremoasă a orezului și aromele intense ale acestor fructe. Fie că gătești pentru o ocazie specială sau pentru a te răsfăța cu o masă deosebită, acest preparat este soluția ideală pentru un plus de rafinament la cină.

Rețeta de rissoto cu fructe de mare

Risotto înseamnă în italiană „orez mic” și reprezintă una dintre cele mai populare și gustoase mâncăruri ale țării lui Galileo Galilei. Deși există numeroase variante, toate au la bază orezul italian care asigură reușita acestei rețete.

Tehnica realizării de risotto a apărut probabil fiind inspirată de modul în care se fierbea porridge-ul sau mămăliga românească, în lapte, apă sau supă până se înmoaie. De fapt, un fel de mâncare din orez cu lapte și zahăr, „rixo in bona manera” (orez într-un mod bun), a fost documentat în Veneția din secolul al XIV-lea.

Există sute de feluri de risotto, variind felurile de condimente folosite pentru aromă. După ce serviți acest risotto cu fructe de mare, puteți gusta și o budincă de tapioca gustoasă.

Pentru această rețetă aveți nevoie de 150 gr orez pentru risotto, 250 gr fructe de mare, precum creveți, caracatiță, midii, sepie, 50 gr unt, 1 cățel usturoi, 1 ardei mic iute roșu uscat, aproximativ 1 l supă vegetală, 50 ml vin alb, pătrunjel, parmezan, sare și piper.

Este de menționat că pentru risotto orezul nu se fierbe până devine păstos. Bobul de orez trebuie să se simtă în momentul în care îl mestecăm, acesta nu trebuie să aibă o consistență uscată sau  lichidă, ci cremoasă.

Întotdeauna risotto se servește imediat după preparare, dacă îl reîncălzim, își pierde din savoare. Timpul de preparare este de maximum 45 de minute.

Instrucțiuni de preparare

Se pune untul într-o tigaie încăpătoare, pe foc mic. În momentul în care untul s-a topit, se adaugă cățelul de usturoi tăiat mărunt și ardeiul iute. Căliți câteva secunde, atenție să nu ardeți usturoiul, după care se adaugă orezul.

Sotați câteva minute, iar în momentul în care capătă un aspect translucid, adăugați fructele de mare și o lingură rasă de pătrunjel tocat mărunt. Se amestecă orezul cu fructele de mare, circa 3-4 minute, și apoi adăugați vinul.

Se lasă să se evapore alcoolul complet și începeți să adăugați supa treptat. Pentru început adăugați 1 polonic de supă peste orez și amestecați bine. Se adaugă al doilea polonic de supă numai în momentul în care primul polonic a fost absorbit complet de orez. Circa 4 polonice de supă.

La sfârșit condimentați cu sare și piper și adăugați 2-3 linguri de parmezan ras fin sau pecorino, dacă vă doriți și ceva dulce alături de acest preparat, puteți încerca una dintre aceste idei de prăjituri rapide. Rețeta de risotto cu fructe de mare se servește imediat alături de un pahar cu vin alb sau cu vinul dorit de dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
30 august 2024
30 august 2024