Prima pagină » Culinar » Rețeta de rață pe varză acră sau dulce! Cum să faci cel mai suculent preparat la cuptor

Rețeta de rață pe varză acră sau dulce! Cum să faci cel mai suculent preparat la cuptor

25 aug. 2024, 15:55,
în Culinar

Rața pe varză este genul de mâncare care te duce cu gândul la mesele bogate de acasă, la bunici. O combinație simplă, dar plină de gust, unde carnea fragedă de rață se întâlnește perfect cu varza călită. Un preparat clasic, de care nu te poți sătura.

Rața pe varză e una dintre acele rețete care, deși par simple, au un farmec aparte. Cu un miros care îți umple toată casa și te atrage instantaneu la masă, această mâncare e un exemplu perfect de cum poți transforma ingrediente de bază în ceva delicios.

Rețeta de rață pe varză acră sau dulce

Pentru această rețetă aveți nevoie de 1 rață întreagă, de aproximativ 2 kilograme, 2 – 2.5 kg de varză acră sau 3 – 3.5 de varză dulce, 800 gr de roșii în bulion sau suc propriu sau 1 lingură cu vârf de boia dulce, 1 – 2 morcovi răzuiți, 1 ceapă mare taiată fin, 1 ardei gras tăiat cubulețe, sare, cimbru, mărar uscat sau proaspăt, piper, frunze de dafin iar pentru umplerea raței aveți nevoie de o ceapă și un măr.

Rața trebuie să fie bine pârlită, curățată de tuiele, spălată extrem de bine, să nu rămână pic de tuiele sau resturi de pene. Din interior mai scoateți din grăsime și se contimentează cu sare, presărându-se atât pe exterior, cât și pe interior.

Cu un cuțit bine ascuțit faceți câteva crestături în zona pieptului, crestați doar pielea, nu și carnea. Se umple rața cu un măr și o ceapă tăiată în felii pentru ca mai apoi să fie presărată cu cimbru.

Se pregătește vasul în care veți pune rața și se pune mai întâi varza peste care se pune o linguriță de mărar uscat, o linguriță de cimbru și o lingură de piper. Se pune apoi morcovul, ceapa, ardeiul gras, o frunză de dafin pe care o rupeți și apoi roșiile și se amestecă totul foarte bine.

Puteți pune în amestecul de varză cu roșii și 1 – 2 mere date pe răzătoare mare sau tăiate cubulețe.

Cum se coace rața la cuptor

Rața se poate umple cu organele ei tăiate cubulețe și amestecate cu sare, piper, cimbru, dovlecei și 2 mere tăiate cubulețe sau puteți pune doar un măr și o ceapă. Se pune totul la cuptor, la o temperatură de 160 – 170°C pentru 30 de minute, apoi se verifică rața, dacă este bine pătrunsă.

Se înțeapă cu o furculiță și dacă mai curge zeamă, încă nu ete gata. La o pasăre de curte, coacerea durează mai mult, cam 4 – 4.5 ore. Din grăsimea lăsată de rață în varză se va stropi carnea din belșug.

Spre final se lasă rața la cuptor fără capac, neacoperită, pentru 20 – 30 de minute, cât să se rumenească frumos.

Se așază preparatul de platou, mai întâi varza apoi rața și puteți servi alături de mămăligă sau pâine de casă și ardei iute. Acum că rața pe varză este bine făcută și suculentă se va topi în gură la cât de gustoasă este.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`