Ştiai că ouăle nu cresc nivelul de colesterol, ci dimpotrivă, sunt o sursă importantă de vitamine, minerale şi de proteine? Ele sunt bogate în vitamina D, B6 şi B12 şi conţin minerale precum zinc, fier, cupru şi seleniu. Înainte de a cumpăra ouă, este nevoie să observi dacă nu sunt cumva crăpate, dacă prezintă albuşuri scurse în cofrag sau în cutie. Cel mai bine se păstrează pe raftul principal al frigiderului. Nu este indicat să speli ouăle înainte de a le pune la rece pentru a nu le înlătura stratul natural protector. Mai bine speli ouăle în momentul utilizării lor.
Ingrediente:
6 ouă
4 linguri maioneză
sare, după gust
1 praf de piper, opţional
1 praf de boia dulce, opţional
1 legătură leurdă
1 legătură ceapă verde
Pentru maioneză:
1 gălbenuş fiert
1 gălbenuş crud
1 lingură muştar clasic
1 lingură zeamă de lămâie
150 ml ulei
sare, după gust
Mod de preparare:
Pentru maioneză, amesteci într-un castron de plastic gălbenuşurile până obţii o pastă fără cocoloaşe. Adaugi muştarul, apoi sucul de lămâie şi începi să torni uleiul în fir subţire, amestecând compoziţia energic, într-un singur sens. Dacă maioneza s-a „tăiat”, o poţi salva fie cu o lingură de apă clocotită, fie cu muştar sau cu încă un gălbenuş crud.
Pentru salată, fierbi ouăle tari, după ce apa a dat în clocot, timp de 10 minute. Între timp, speli leurda şi ceapa verde şi le tai mărunt. După ce au fiert şi s-au răcit, descojeşti ouăle şi le tai cubuleţe. Le pui într-un bol, adaugi maioneza, ceapa şi leurda, sarea şi piperul, după gust şi, dacă doreşti, condimentezi şi cu boia dulce.
Omogenizezi compoziţia şi laşi la rece aproximativ o jumătate de oră. Serveşti salata decorată cu frunze de ceapă verde.