Prima pagină » Culinar » Rețeta de prăjitură de vis cu nucă și ciocolată! Un deliciu pentru papilele gustative!

Rețeta de prăjitură de vis cu nucă și ciocolată! Un deliciu pentru papilele gustative!

09 aug. 2024, 14:57,
în Culinar

Prăjitura de vis cu nucă și ciocolată este o prăjitură festivă perfectă pentru sărbători și ocazii speciale, nu este o prăjitură rapidă și nici simplă. Aceasta poate înlocui cu brio un tort, asta datorită amalgamului de senzații care îți inundă cerul gurii.

Prepararea prăjiturii de vis cu nucă și ciocolată necesită mai mult timp în bucătărie dar la final vă veți delecta cu o delicatesă culinară și veți vedea că efortul a meritat.

Ingrediente pentru prăjitura de vis cu nucă și ciocolată

Pentru blatul cu nucă de cocos aveți nevoie de 10 albușuri, 250 gr nucă de cocos, 100 gr făină, 250 gr zahăr pudră, 1 linguriță extract de vanilie, 1 linguriță praf de copt, 1 praf de sare.

Iar pentru blatul cu nucă aveți nevoie de 6 ouă, 160 gr nucă măcinată, 60 gr făină, 140 gr zahăr brun, 20 gr cacao, 1 linguriță praf de copt, 1 linguriță extract de vanilie, 1 praf de sare.

Crema se face din 10 gălbenușuri, 450 gr unt la temperatura camerei, 250 gr zahăr pudră, 20 gr amidon, 100 ml lapte, 50 gr cacao, 1 linguriță esență de rom. Stratul de biscuiți se face din biscuiți simpli, 200 gr ciocolată, 175 ml cafea îndulcită, 50 ml ulei, 50 ml rom iar glazura din 200 gr ciocolată amăruie, 50 ml ulei, 100 gr ciocolată albă, 20 ml ulei.

Nu este nevoie să însiropați blaturile acestei prăjituri cu excepția capacului întrucât untul folosit pentru ungerea hârtiei de copt vă ajută la obținerea unui blat reavan și moale care se topește în gură.

Pentru însiroparea ultimului blat se poate folosi cafea cu rom dar puteți înlocui romul cu brandy, coniac sau lichior, dacă nu vreți să folosiți alcool puteți înlocui romul cu esență de rom sau o alta la alegere.

Mod de preparare

Primul pas constă în amestecarea făinei cu nuca de cocos și praful de copt pentru ca mai apoi să fie lăsat deoparte. Se bat albușurile cu un praf de sare până când obțineți o spumă tare.

În momentul în care ați obținut spuma, adăugați extractul de vanilie și zahărul pudră treptat până când îl veți termina, timp în care mixați continuu.

Se oprește mixerul și se adaugă câte o lingură din amestecul de ingrediente uscate pentru ca mai apoi să se amestece cu ajutorul unei spatule cu mișcări ample de sus în jos, prin răsturnare. După ce încorporați ușor amestecul de ingrediente uscate, compoziția pentru blat este pregătită.

Aveți nevoie de o tavă unsă cu grăsime și tapetată cu hârtie de copt care la rândul ei este unsă cu unt. Puneți compoziția pentru blatul cu nucă în tavă apoi dați cu tava de câteva ori de masă după care o băgați în cuptorul preîncins la 175°C pentru 25 de minute.

Scoateți blatul cu nucă de la cuptor și lăsați-l să se răcească timp în care vă ocupați de cel de-al doilea blat, blatul cu nucă și cacao. Procesul este același ca cel de la blatul cu nucă de cocos.

Pentru cremă trebuie să mixați gălbenușurile cu patru linguri de zahăr pudră până când acestea devin pale și cremoase, adăugați apoi cacaoa și amidonul, amestecând cu ajtorul unui tel.

Adăugați laptele și amestecați energetic apoi puneți bolul deasupra unei cratițe cu apă fierbinte, amestecați continuu cu ajutorul unui tel până când compoziția se va îngroșa.

Mixați untul după care adăugați treptat câte o lingură de zahăr pudră mixând în continuu, se adaugă esența de rom și câte o lingură din compoziția de gălbenușuri până când o veți termina și crema este gata.

Se taie pe jumătate blatul cu cacao și se pune o parte din cremă, apoi se taie blatul cu nucă de cocos în jumătate și se pune peste cremă, puteți adăuga și puțin caramel sărat pentru gust.
Următorul strat este cel de biscuiți iar peste este se pune ciocolata amestecată cu puțin ulei, se pune prăjitura la frigider și după ce s-a întărit se repetă același proces. Se pune glazura peste și prăjitura de vis cu nucă și ciocolată este gată, putând fi servită după ce a stat cel puțin două ore la frigider.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
14 august 2024
14 august 2024