Prima pagină » Culinar » Rețeta de plăcinte pe lespede – Cum se prepară unul dintre cele mai vechi preparate tradiționale

Rețeta de plăcinte pe lespede – Cum se prepară unul dintre cele mai vechi preparate tradiționale

15 feb. 2022, 16:12,
BZI.ro, în Culinar

Preparatul tradițional, rețeta de plăcinte pe lespede ne aduce aminte de o vreme care pare de mult uitată. Aceste plăcinte se prepară foarte ușor, fiind o rețetă foarte inventivă a unor timpuri în care nu existau deserturi prea sofisticate. Fiecare dintre noi își amintește cu melancolie de plăcintele pe lespede preparate de bunici. Acestea își au originile în Ardeal, unde încă se prepară și astăzi. În partea Codrului, spre nord, acest preparat are denumirea de plăcinte codrenești. Acestea pot avea umpluturi diferite, după preferințele fiecăruia, însă în principiu, acestea sunt umplute cu brânză. 

placinte pe lespede

Acestea pot avea umpluturi diferite, după preferințele fiecăruia

Ingredientele necesare pentru desertul tradițional

Aluatul are niște instrucțiuni de bază, urmând ca umplutura să fie aleasă după gustul fiecăruia. 

Așadar, pentru aluat vom avea nevoie de aproximativ 500 de grame de făină de grâu, alături de 20 de grame de drojdie proaspătă (dacă doriți să folosiți drojdie deshidratată, gramajul va fi înjumătățit). Trebuie să avem pregătit și în jur de 160 de ml de lapte cald (nu fierbinte) care să aibă puțin mai multă grăsime în componență (3,5%). De asemenea, putem pregăti aceeași cantitate de apă călduță și 50 de ml de ulei. Pentru mai mult gust, vom adăuga aluatului și câte o linguriță de sare și una de zahăr.

Umplutura poate consta în brânză sărată, brânză dulce, varză sau clasicul magiun. 

Pentru cea de brânză sărata va fi nevoie de aproximativ 150 de grame de telemea de oaie sau de vacă, 40 de grame de smântână (care să aibă mai multă grăsime). După gust, puteți adăuga cozi de ceapă verde ori mărar proaspăt. 

Pentru umplutura de brânză dulce va fi nevoie de 120 de grame de brânză de vaci, 40 de grame de smântână grasă, câteva linguri de zahăr după preferințele fiecăruia și pentru puțin mai mult gust, niște coajă de lămâie și o esență de vanilie. 

Pentru umplutura de varză puteți pregăti în jur de 500 de grame de varză dulce pe care să o tocați sub forma unor tăiței. Pe lângă acest ingredient principal al umpluturii, trebuie să mai adăugăm și 2 linguri de ulei și sare și piper după gust. 

placinte pe lespede

Aluatul are niște instrucțiuni de bază, urmând ca umplutura să fie aleasă după gustul fiecăruia

Plăcinte pe lespede – Cum se prepară aluatul

Pentru a prepara aluatul așa cum se cuvine, trebuie să începem prin a amesteca foarte bine drojdia cu zahărul, apoi adăugăm o parte din laptele cald deja pregătit. Lăsăm drojdia să se odihnească câteva minute până când începe să facă mici bule de aer. 

Într-un vas separat turnăm făina și sarea pregătită pe care le amestecăm bine. În mijloc facem loc pentru drojdie și laptele care a rămas împreună cu apa caldă și cele 50 de ml de ulei. Amestecăm foarte bine până ce compoziția se va omogeniza, iar apoi putem frământa în varianta clasică, adică cu mâna (pentru un preparat cât mai autentic). Datorită compoziției pline de lichide, aluatul va fi lipicios și destul de moale. Acesta trebuie acoperit cu un prosop umed și lăsat într-un loc cald timp de aproximativ o oră. 

După ce timpul de creștere este gata, putem începe modelarea aluatului. Porționarea se face în funcție de mărimea dorită pentru plăcinte. Din amestecul realizat se pot forma în jur de 10 porții, mai mult sau mai puțin. 

placinte pe lespede

Se vor forma mici mingiuțe care urmează să fie întinse cu un sucitor

Se vor forma mici mingiuțe care urmează să fie întinse cu un sucitor. La mijloc, putem o lingură din umplutura preferată, iar marginile se unesc înapoi în centru. Apoi se pune cu această parte în jos și se întinde iar cu sucitorul. 

Din păcate, lespedea este „pe cale de dispariție” în bucătăriile gospodinelor. Astfel, putem coace aceste plăcinte la o tigaie de fontă. Aceasta se va unde cu puțin ulei, iar plăcintele au nevoie de un timp de coacere de aproximativ 2 minute pe fiecare parte. 

Așadar, rețeta de plăcinte pe lespede reprezintă o cale prin care ne putem aduce aminte cu drag de gustul minunat al copilăriei.

placinte pe lespede

Din păcate, lespedea este „pe cale de dispariție” în bucătăriile gospodinelor


Tort de biscuiți din copilărie: Rețeta bunicii pentru un desert perfect

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *