Cu un gust inconfundabil, acest preparat de amintește de copilărie, fiind cunoscut și ca turtă cu cartofi. Această rețetă se obișnuia să se facă în perioada postului, plăcinta cu cartofi fiind gătită constant în casele bunicilor
Rețetă de plăcintă cu cartofi
Pentru aluat, este nevoie de: 300 de grame de făină + făină pentru presărat, 4 grame de drojdie uscată sau 10 grame de drojdie proaspătă, 10 grame de zahăr (opțional, eu am folosit zahăr brun), 6 grame de sare, 200 de mililitri de apă călduță, 25 de mililitri de ulei.
Pentru umplutură trebuie: 1 legătură mare de ceapă verde, 2 linguri de ulei, 500 de grame de cartofi, sare și piper negru proaspăt măcinat după gust.
Într-un bol încăpător punem făina. Facem o adâncitură în interior, în care punem drojdia uscată, zahărul și 40 de mililitri de apă caldă. Amestecăm totul și lăsăm castronul deoparte, acoperit, pentru 15 minute.
În acest timpul putem să ne ocupăm de cartofi. Îi curățăm, spălăm și punem la fiert într-o cratiță cu apă. Putem toca și ceapa verde în acest timp.
După cele 15 minute, se frământă aluatul, fie de mână, fie la robot. Adăugăm restul de apă, timp în care frământăm în continuu. Adăugăm apoi și sarea și uleiul, cât continuăm să frământăm. Apoi modelăm aluatul ca o minge și îl lăsăm la crescut până se dublează volumul.
Pregătirea umpluturii
Călim ceapa verde tocată într-o tigaie în care am pus 2 linguri de ulei. De la început presărăm sare și dăm la foc mic. Călim ceapa pentru 5-6 minute, timp în care amestecăm constant, până se pierde din volum și se înmoaie. Putem lua tigaia de pe foc.
După ce s-au fiert bine cartofii, îi scurgem de apă și îi trecem sub un jet de apă rece. Îi punem într-un castron împreună cu ceapa călită și cu uleiul rămas din tigaie. Zdrobim parțial și asezonăm cu sare și piper. Amestecul nu trebuie să fie fin, trebuie să avem încă câteva bucăți întregi.
După ce aluatul a crescut, îl aplatizăm pe un blat și îl împărțim în 6 bucăți. Fiecare bucată o modelăm ca o minge și le lăsăm la crescut pentru 20 de minute.
După cele 20 de minute, întindem fiecare minge de aluat cu ajutorul sucitorului până formăm un disc de aluat. Fiecare disc îl umplem cu compoziția de cartofi făcută, în mod egal. Acoperim umplutura trăgând de margini de jur împrejur, până la mijloc. Să țineți cont să nu închideți mult aer în interiorul plăcintelor. Presați marginile de aluat, să se lipească.
Întindem apoi fiecare plăcintă cu sucitorul, formând iar discuri. Apoi încingem o tigaie la foc mediu și adăugăm câteva picături de ulei. Prăjim, pe rând, fiecare plăcintă pe fiecare parte. După ce întoarcem plăcinta, punem capacul și mai lăsăm 2-3 minute pentru a se face bine.
În momentul în care plăcinta s-a umflat ca o pernă, gata să pocnească, am știut sigur că e bine coaptă. Preparatul e gata. Plăcinta cu cartofi e cea mai gustoasă servită imediat, caldă.